CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 3384|Reply: 13

[Cinta] tips utk mencari pasangan

[Copy link]
Post time 8-6-2021 04:33 PM | Show all posts |Read mode
Tujuan thread ni adalah untuk mencadangkan tips alternatif utk mencari pasangan, x kisah la samada lelaki atau pun wanita.


1) Office
Mencari pasangan di office, x semestinye kat dlm office. Yes, dlm office tu mmg bole cari tapi sebagai alternatif, di luar office pun ade jugak peluang utk mencari pasangan.
        - Common Area. Katakan company korang tu terletak di dalam 1 building yg menempatkan pelbagai company lain, then salah satu peluang utk mencari pasangan tu adelah di common area. Maybe korang try duduk rehat sekajap sambil buat busy main handphone and then try to observe anyone ade kat situ. Or maybe dkt lif, korang selalu terserempak dgn sesorg tu sewaktu pergi atau balik keje.
        - Lunch time. the best place utk mencari pasangan adalah di medan selera yg limited seat but ramai customer. Try pegi awal2, then reserve a seat. lps tu pandai2 la......
2) Sukan
Utk sukan ni x semestinye places to go tapi maybe attend an event ke volunteering ke. And the korang x semestinye minat sukan tersebut, maybe u just want to get busy during weekend...
        - Jogging or running. pagi2 to try la pegi taman2 awam, and get busy. KOrang also can try to join a running club and try to know someone from the club. Sometimes if there is a running event, korang also can try to join as a runner or maybe just volunteering.
        - Gym. Sure ppl are busy working out tapi try to use quick down time to get to know someone, maybe time diorg tgh lap2 peluh or nak minum air ke, korang try la senyum2 sket...
3) Neighbourhood
Actually this one is easiest part kalau korang dok dkt rumah flat atau rumah kos rendah where they are more tight knit community
        - Makcik bawang. Actually, makcik bawang ni ade fungsi nye and kite x bole menafikan sumbangan diorg ni for iklan free. and also, diorg lbh tau any jejaka2 atau gadis2 idaman kat kawasan tu. so kalau nak try jln ni, korang kene la mendekati geng2 ni, cth nye try la bagi lauk free ke, barang basah free ke. However, pls tebalkan muka dan telinga yg dpt menangkis kata2 diorg ni yg mgkn menyakitkan hati
        - JMB/AJK or rukun tetangga. Kalau korg owner rumah kat situ, try la rajin2 mengahdiri mesyuarat JMB atau rukun tetangga atau sewatu dgn nye.
        - Surau. Biasenye surau2 atau masjid2 ni akan mengadakan majlis maulidur rasul ke atau berbuka puasa ke, try la ringan2 tgn utk tlg. u will be surprise....


Akhir kata, jodoh ni sumenye ketentuan Allah dan yg penting kite dah berusaha. Satu lagi, sebagai manusia kita berhak memilih, tapi don't set the bar to high. xde manusia yg sempurna. Kite x tau jodoh kite yg mcm mane, maybe jarak jodoh kite dlm 20 thn so kene tunggu lame or maybe jodoh kite ni ade di alam yg satu lagi....


feel free to add kalau ade cadangan bernas yg lain atau pun x setuju dgn point yg saye list kan...
       


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-6-2021 06:07 PM | Show all posts
the best place utk cari pasangan adalah di sekolah menengah, universiti, tempat belajar...sebab waktu ini dua2 masih suci dan cinta itu asli...tiada yg diharapkan selain cinta abadi...

our perspective starts to change apabila sudah mula bekerja...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2021 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 8-6-2021 06:07 PM
the best place utk cari pasangan adalah di sekolah menengah, universiti, tempat belajar...sebab wakt ...

Kalau perempuan yes, time ni suci lagi. Tapi utk laki, time ni la miang die tgh kemuncak so berpada2 la, jgn bersangka baik sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2021 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 8-6-2021 06:07 PM
the best place utk cari pasangan adalah di sekolah menengah, universiti, tempat belajar...sebab wakt ...

What do u mean by ‘our perspective starts to change at workplace’?

(Yeah i like to ask people to elaborate but dont want to give my own opinion)
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2021 06:47 PM | Show all posts
aku cari suka jodoh yang jauh.
pernah balik hari pegi kelantan meninjau calon, hehe

sekarang tengah cari calon di seberang.
lagipun aku suka tengok tempat orang, belajar budaya dan bahasa orang.

tapi mak aku tak setuju, dia takut aku tak balik malaysia lagi
sekarang tengah pujuk mak aku semoga terbuka hati nya.

aku guna tinder platinum, boleh tukar location ikut mana yg kita nak.
n then next year aku akan pegi ke sana utk jalan2 sambil cari jodoh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 08:34 AM | Show all posts
capiloton replied at 5-12-2021 06:47 PM
aku cari suka jodoh yang jauh.
pernah balik hari pegi kelantan meninjau calon, hehe

dekat negara sendiri pun tak laku ke capiloton?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 08:35 AM | Show all posts
Truefeelings replied at 4-12-2021 01:36 PM
What do u mean by ‘our perspective starts to change at workplace’?

(Yeah i like to ask people t ...

as we grow older, our priorities in life changes...true love can only be achieved at a young age...when you have nothing...

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2021 08:36 AM | Show all posts
kasba replied at 3-12-2021 09:45 PM
Kalau perempuan yes, time ni suci lagi. Tapi utk laki, time ni la miang die tgh kemuncak so berpad ...

knp perempuan sahaja? lelaki lagi strict utk mencari bakal isteri yg solehah dan berpendidikan...

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2021 01:11 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 6-12-2021 01:17 PM
ifanonline replied at 6-12-2021 08:34 AM
dekat negara sendiri pun tak laku ke capiloton?

tak laku di negara sendiri

di seberang banyak sket pilihan,
lagi pun aku minat cewek yang old skool,
aku tak minat yang moden,
boleh bawak duduk sini jadi fulltime housewife.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 6-12-2021 08:36 AM
knp perempuan sahaja? lelaki lagi strict utk mencari bakal isteri yg solehah dan berpendidikan...
...

Zaman blajor ni xde pikir nak cari yg alim ke solehah ke, janji enjoy....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 6-12-2021 01:11 PM
tak laku di negara sendiri

di seberang banyak sket pilihan,

Yindia sana ramai gila oldskull
Dgn sari2 lusuhnyaaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2021 10:57 AM | Show all posts
kasba replied at 6-12-2021 10:18 PM
Zaman blajor ni xde pikir nak cari yg alim ke solehah ke, janji enjoy....

zaman belajar bahaya jugak kalau tak matang, kalau mengikut hawa nafsu, habis lah.
tapi ramai jugak kawan2 aku kawin dengan pasangan dari zaman belajar.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 05:04 PM | Show all posts
makadek replied at 7-12-2021 02:04 AM
Yindia sana ramai gila oldskull
Dgn sari2 lusuhnyaaa

Ahahha hadoiiii...yenna mnurut perintah
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 09:19 AM | Show all posts


firstly kita kena mengetahui ..
mencari pasangan itu mudah
memahami pasangan itu susah

lebeh suka dan gemar pada dexterity ketrampilan
  • penglihatan pandangan nya
  • pendengaran nya
  • perkataan tutur bahasa nya

secara 3p's ..
  • professionally
  • privately
  • personally


sooo yaa ..
ini cara .. memahami ..
knowing and understanding ..
deeply sesorang itu ..

soo yaa ..
he/she too need vice versa towards he/she ..


all d'best and good luck ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 03:30 PM GMT+8 , Processed in 0.084782 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list