CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1763|Reply: 3

[Cadangan] Boleh ka saman company sebab terminate kerja dgn alasan yg bodoh..

[Copy link]
Post time 3-6-2021 02:26 PM | Show all posts |Read mode
hi, pink nk tumpang tanya if ada yg boleh bantu...
Baru2 ni adik pink (dia kerja kat company akauntan) kena terminate on the spot.
Adik pink baru keje company tu dlm 3-4 bulan, contract keje pun company tak bagi2 lagi.
pastu bulan lepas dia kena slip disc, dia pergi hospital kerajaan and doc bg dia MC 14 hari disebabkan dia mmg tak berupaya untuk kerja.
then akhir bulan 5 dia dpt mesej kata dia kena buang kerja sbb dia dapat mc sbb mak pink nurse kat hospital tu dan ada connection dgn Dr yg bagi MC itu. Masalahnya kan ke skrg covid, masa adik pink kena check dia masuk sorg, dahtu plak mak pink dah pencen lebih 7 tahun dan tak kenal pun Dr tu..
So, bole ka kita saman fitnah company tu?


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 02:35 PM | Show all posts
kat tempat aku kalo ada berlaku mcm ni
boleh laporkan kepada Jabatan Tenaga Kerja (JTK) yang terdekat

boleh baca link bawah ni..
http://jtksm.mohr.gov.my/en/sumb ... wam/685-aduan-buruh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba tanya jabatan guaman di www.jbg.gov.my rasa depa mintak bayaran RM10 & akan bantu rakyat yang layak. Lepas tu parti2 politik pun ada sediakan khidmat guaman percuma cuma kena tahan la dengan perangai diorang yang nak mempolitikkan segala benda.
PKR, MCA, Gerakan. Semua ni boleh buat pertanyaan dalam page ‘Hubungi kami’. Good luck, semoga mendapat pengadilan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 03:37 PM | Show all posts
kalau dah saman tu pastikan saman sampai tinggal spender, jgn saman sikit2. biar bulu spender semua tertanggal
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 04:36 PM GMT+8 , Processed in 0.127338 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list