CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4472|Reply: 21

[Aduan] Apa pendapat korang, Kawan tagih duitnya yg dia ARAH saya tolong investkan tp or

[Copy link]
Post time 2-6-2021 07:19 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua,

Nak tanya pendapat korang la..perlu ke aku layan lg permintaan ppuan ni walaupun dah bayar dia separuh dulu atas dasar kesian sbb dia perlu duit padahal dia tau risiko join invest yg main LOT2 tu..dulu dah bg dia duit ikhlas tolong atas rasa bersalah kenalkan dia dgn invest tu..tp aku x paksa pun..dia yg nak sangat join sbb tgk aku byk dpt n shopping (of coz la i invest kali pertama sehingga ke 3 kalinya i dpt profit balik) jdnya dia nak la selit beberapa lot..i suruh dia bank in ke acc investor tu sendiri..end up dia screenshot resit transfer done ke acc aku pula dah (dia mmg ada no.akaun i sbb order barang sblm tu) jdnya aku transfer la duitnya rm600 ke acc investor tu n tnjuk resit transfer kat dia jg..so means dia dah sedia maklum duitnya masuk ke acc investor tu... then nasib buruk kat dia, kali ni investor tu bawa lari duit kami semua d group whatsapp tu..i bgtau la dia yg duit kena bawa lari siap i screenshot semua conversation dlm group tu bg kat dia..semua mengamuk nak duit balik dlm tu...then minah ni ckp kat aku dia nak duit dia jg balik..aku ckp aku pun nak duit aku jg x kena bayar modal tu..then dia masi msg i apa2 pun dia masi nak aku byr duit dia...aku just cakap tgk la aku usahakan cari penipu tu sampai dpt..end up penipu tu hilang selepas beberapa hari dlm group..then minah ni pun diam la jg x tagih..kami masi berkawan mcm biasa ja la..tu crita 2016..tahun lalu dia ada mengadu kesusahan..so i bg la dia (TOLONG atas rasa masi bersalah sbb bgtau dia pasal invest tu) RM300...so i ingat sampai situ je la kan n harap dia maklum i tiada hutang apa2 pun kat dia..sbb i x ambil pun duit dia tu. kemudian bulan lalu dia buat prangai lg n minta baki rm300  utk buat majlis bday anak dia...i marah la kat dia why i need to give u money lg..u minta la kat ex u yg blum bg nafkah tu or ex u yg u bg rm1.5k tu x bayar2 lg...i tiada hutang apa2 kat u..dia marah pula ckp i masi hutang dia rm300..i ckp i x ambil la duit tu..u yg memandai2 transfer ke acc i pula suru pas ke acc penipu tu..i buat la..dia bawa lari pun dgn duit i skali..i x dpt apa2 langsung balik pun...u pula dah d bg rm300 nak lg minta.. then dia ungkit yg dia nmpak i senang makan kat hotel, shoping d uniqlo, sephora, vinci n beli perfume..(tu pun dia panas hati walhal gaji tetap 3k pula dia..i small biz sendiri je)..trus i ckp kat dia ha tgk la lau i byk lg duit ya.

so benda ni masi brmain d kepala...rasanya i yg btul2 hutang ngan dia atau tiada? tolong jawab guys..

thank u

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada duit lebih dan nak jaga persahabatan,bayor jer.hakikatnya bukan hutang pun,tapi sekadar nak tutup kes.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2021 08:15 PM | Show all posts
Belibis replied at 2-6-2021 07:54 PM
Kalau ada duit lebih dan nak jaga persahabatan,bayor jer.hakikatnya bukan hutang pun,tapi sekadar na ...

kalau bukan hutang, buat apa i bayar pula..dia mcm sengaja nak minta duit lg..i punya pun x berbayar lg...i geram dia tagih2 n tuduh i masih ada hutang ngan dia...dah bagi dia rm300 dulu..nak jaga persahabatan?? org mcm ni x layak d buat sahabat jg..x boleh tgk org lebih dr dia..i pun jarang2 kontek dia.dia cari i selalu kalau ada nak meluah selalunya pasal lelaki..kalau dia anggap i sahabat dia faham dah situasi kes tu n biar kan je sbb teknikalnya i ada bukti duit dia masuk ke acc penipu tu gara2 dia x malas key in no akaun penipu tu dia p acc i suruh tolong transfer..i know dia ni mmg berotak..cumanya dia ni tgh cari duit jd yg bukan hutang dia 'buat' jd hutang...tgh cari jalan nak cari duit lg..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
penah terjadi dekat aku. Jadi wakil utk bayarkan brg kawan2 yg oder. Sekali supplier tu ilang lepas dibayar. Ribu jugak la kena. Sebab untuk deposit 5 pax

Memang bkn salah aku jgk. Sama kena tipu sebab duit aku pun termasuk jugak dlm tu.

Demi menjaga persahabatan, sanggup la korbankan duit sendiri utk ganti balik. Duit boleh dicari, tapi kawan susah diganti

Tapi tu aku la TT. Kalau kawan tu berbaloi TT nak ganti balik takpe. Kalau kawan tagune asyik salahkan orang walaupun dia sendiri yang buat decision dan arahkn TT mcm2, rasanya tak payah la ganti. Buang terus kawan tu pun boleyy
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2021 08:40 PM | Show all posts
Mina2215 replied at 2-6-2021 08:28 PM
penah terjadi dekat aku. Jadi wakil utk bayarkan brg kawan2 yg oder. Sekali supplier tu ilang lepas  ...

mmg selama ni x anggap dia BFF pun..dia ja declare i ni BFF dia merata2..bkn i cari dia pun..dia je cari..i pun layan mcm kwn biasa ja la..mmg nak buang pun lepas ni cuma nak tau je pendapat uolls mmg dr crita tu menunjukkan i ni berhutang ngan dia ka tidak kan...sbb lau hutang, of coz i akan byr jg...kalau x, buat pa i nak sakit kepala fikir masalah dia..dulu byk duit x buat apa2 utk anak dia pun..asyik tabur duit kat lelaki yg mainkan dia..aku dah ckp lelaki tu x serius, dia ckp i jeles..eh lantak la..skali btul2 d tinggalkan...skrg susah trus wujudkan hutang tu balik nak minta...i ni tiada masalah nak byr..cuma i kalau hutang of coz i segerakan byr...tp ni dah la cara minta pun kurang ajar..jd fikiran i pula btul ka aku hutang dia ni sbb mmg x masuk diri sendiri pun duit dia tu..dia pun nampak semua..tp still nak letak aku sbg pembayar dia balik..
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau i, i bayar je 300 inggit tu pastu putus kawan..sbb apa la sgt nilai 300 tu dari u nak hadap perangai dia dok tuntut2..mengganggu ketenangan jiwa je..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2021 08:49 PM | Show all posts
Cece1234 replied at 2-6-2021 08:44 PM
Kalau i, i bayar je 300 inggit tu pastu putus kawan..sbb apa la sgt nilai 300 tu dari u nak hadap pe ...

ni pun ok juga idea u...mmg ppuan ni jenis x bagus jg..seram kalau tau crita dia beberapa bulan lalu ni...maybe i byr sikit2 je sampai setel..xpayah lum sump..lepas tu block dia
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun ada kawan toxic pesan beli barang from overseas tp ada masalah dgn shiping container so brg tu lost. Punya la tak berhenti harras aku so last aku bayar je amaun belian dia tu. Padahal ikutkan not my mistake dan aku pun tak pelawa dia order brg masa pegi vacation. Bayar bukan utk kekalkan hubungan but more to nah duit engko and sila piss off from my life poreber.
Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib aku xdak kwn toksik mcm hg. Aku susah nak bekawan dgn org sbb trust issue la..tambah bab duit..darah dgg pun boleh putus sedara bab duit. Inikan pulak kawan tah dari mana2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2021 10:41 PM | Show all posts
pxlbb replied at 2-6-2021 09:53 PM
Aku pun ada kawan toxic pesan beli barang from overseas tp ada masalah dgn shiping container so brg  ...

Hi.. lebih kurang sama situasi kita..tu la pasal..i ingat i bg ppuan toksik ni no akaun this investor n number fon dia minta add dlm group tu...alih2 dia bg i screenshot resit duit rm600 trasfer ke acc i..pastu ckp malas la nak salin no.akaun n key in lg..senang transfer ke acc fav (my acc) n u tlg transfer skali ke acc org tu...haih..,.kalau la i tfikir benda muslihat ni akan terjadi, i transfer balik la duit dia ni suru transfer sendri kalau nak sgt...rasa terperangkap..ala..dia ni pun berkawan dgn gf2 ex husband dia pun sbb nak burukkan keadaan je..x mustahil dia 'bkawan' ngan i ni pun sbb nak duit dia tu balik kot...but she is really toxic la..main sihir2 lelaki lg tp sihir semua x jadi.. mmg tak la nak rapat ngan dia ni..

dgr2 cadangan uolls, i decide bayar ja la rm300 tu sbg upah tolak bala (dia) ..nyah dr hidup..dah setel dah yg kononnya hutang tu kan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-6-2021 10:53 PM | Show all posts
alieyrina replied at 2-6-2021 10:37 PM
Nasib aku xdak kwn toksik mcm hg. Aku susah nak bekawan dgn org sbb trust issue la..tambah bab duit. ...

actually dia ni yg terhegeh2 nak kwn rapat ngan i..i mmg x layan mula2..tp dia ni mcm tiada kawan tau...so dia rajin msg, lau i free i layan ja..i jenis cepat kesian n kena jaga hati org jg..tu la tahun lalu tu dia ngadu susah tu i bg dia rm300 tu sbb rasa bersalah jg bgtau pasal biz rolling tu n dia susah lg..i x anggap hutang sbb i belum makan apa2 duit dia lg..bygkan la dia lau bawa jumpa n call tu nak cerita n masalah dia ja d dengar..i kena diam..lau i crita side i dia cepat2 cut or cakap benda lain..pernah hari tu ckp dia mengantuk dgr crita aku...ppuan x tau syukur..dah aku tiap mlm menadah telinga dgr crita jantan dia ja..bosan aku tau..tp bertahan jg x sampai hati nak cakap benda2 menyakitkan hati kat dia...tu la aku panas ni bila dia berkeras ckp i masih ada hutang dia 300...nak je i cakap apa pasal x minta ngan skandal ko yg laki org tu duit..mcm tak biaserrrr.... she's not worth la to be a friend..anytime kena tikam balik sbb mmg jenis pendengki,...dia minta 300 ni pun sbb dia nampak i kat butik kate spade..ala..tgk2 ja pun sbb iklan luar ckp sale..dia dah rengsa n mlm tu msg ''ko ada hutang lg kan kat aku 300..bila nak bayar?nak buat majlis ni..'' x ke ko panas.. so mmg nak buang c toksik ni..cuma i tnya ni pasal is it hutang or not je.. dosa hutang lg penting dr bkawan ngan dia ni.. BUT..of coz i byr la juga rm300 tu sbg tolak bala ..pandai2 la dia cari kawan lain lg utk dgr crita dia tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 05:32 AM From the mobile phone | Show all posts
MarissaMiller88 replied at 2-6-2021 10:41 PM
Hi.. lebih kurang sama situasi kita..tu la pasal..i ingat i bg ppuan toksik ni no akaun this inves ...

Tp kalau u mampu buat hati kering, lantakkan je. Biar je dia memekak. Orang toxic ni lama2 org tahu juga pekung dia so tak payah risau kalau dia burukkan nama u. Kt akhirat pun tak sangkut dah sbb bukan salah u.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Mohon TT cut off terus orang camni pas setel. Demi kesihatan mental TT jgk

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 09:46 AM | Show all posts
Kalau taknak serabutkan diri, bayar ja rm300 tu.
Lepas tu tutup kes.

Jangan layan dah orang mcm tu.
Mana tau lepas2 nie dia minta pinjam duit lak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2021 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
pxlbb replied at 3-6-2021 05:32 AM
Tp kalau u mampu buat hati kering, lantakkan je. Biar je dia memekak. Orang toxic ni lama2 org tah ...

Cuba la dia burukkan nama i..i masi simpan semua msg2 dia n voice note dia yg dia sihir2 ex n musuh dia..dgn bangganya pula tu dia ckp.. biar org tau sepa buruk perangai..
Kmarin tu last i cakap kat dia i x mau bg u duit lg sbb i tiada hutang pun kat u..ygi pun perlu duit jg time2 lockdown ni..dia berkeras ckp i kena bayar jg sbb last duit tu masuk acc i.. sundal tu..dah tnjuk bukti d mlm yg sama tu jg i transfer ke acc investor tu..i know dia tau bkn hutang..tp dia berkeras nak easy money skrg sbb berlumba nak bt majlis anak dia sblm ex dia buat dgn anak baru..tu la pasal..dia kan x ble tgk org senang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2021 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Mina2215 replied at 3-6-2021 09:45 AM
Mohon TT cut off terus orang camni pas setel. Demi kesihatan mental TT jgk

Yup..thank u bg sokongan..of coz lepas ni i x layan dia lg..gila nak layan crita dia tidur ngan jantan lain..pastu meroyan bf tipu dia .crita ex dia..semua tu nak ko dgr dia ja..lau i nak crita i jln p mall tu dia cut off ya..byk sabar dgn prangai dia..tp pasal duit tu dia nak sangat sampai fitnah i masih hutang dia tu my lat straw dah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2021 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
MoonRise replied at 3-6-2021 09:46 AM
Kalau taknak serabutkan diri, bayar ja rm300 tu.
Lepas tu tutup kes.


Kan..rasanya perlu bayar utk putuskan apa2 hubungan dgn dia..sbb i rasa selagi x setel selagi tu dia cari i acah2 berkawan..sbb nampak sgt dia ni berkawan sbb benefit..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Bayar je rm300 tu. Pastu block dia kat semua socmed. Tapi make sure ada bukti u dah bayar. Lepas ni kalau dia memekak lagi buat je repot polis atas alasan harrassment
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-6-2021 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Megikari replied at 3-6-2021 11:52 AM
Bayar je rm300 tu. Pastu block dia kat semua socmed. Tapi make sure ada bukti u dah bayar. Lepas ni  ...

Kan..korang semua ckp bayar ja then cut the relationship..ok will do it..thank u..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2021 07:20 PM | Show all posts
Through www.amazon.com/mytv- how you can connect your mobile phone to Amazon Prime. Through amazon.com/mytv, you can watch your favorite TV shows, series movies. You can watch prime videos anywhere on your device. Users need to create an Amazon account if they don’t have an Amazon account and enter the Amazon my TV activation code to watch Amazon prime videos on your device.

www.amazon.com/mytv | amazon.com/mytv


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
WOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SUPPLIERS
rosshidabintiWOODEN BLINDS FOR WINDOWS - WHOLESALE SU
Views : 10651 Replies : 73
Jom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
amirairaJom share makanan yg kawan2 makan~vol 1
Views : 2815 Replies : 297
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48426 Replies : 1080
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 282 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70965 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 04:27 PM GMT+8 , Processed in 0.200544 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list