CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: Meiizu

serabut WFH atau aku lembik huhuhuh

[Copy link]
Post time 20-5-2021 10:47 AM | Show all posts
alamak, cerita ni sama mcm bakalan aku bulan 7 masuk keje baru yg wfh n position lain. aku pun sama 6 years++ keje kat company sekarang. pastu aku interview mintak jawatan yg setara la dengan position company sekarang. sekali dia bg up sikit jawatan senior. aku ni dah nebes ni nk wfh sesambil keje baru.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-5-2021 01:23 PM | Show all posts
wafeloren replied at 20-5-2021 10:47 AM
alamak, cerita ni sama mcm bakalan aku bulan 7 masuk keje baru yg wfh n position lain. aku pun sama  ...

Jgn risau perkara belum jadi
For awareness takpelah

Nasib orang tak sama

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2021 03:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Hm..kesian you. Mesti u jenis nak perfect bila settlekan keje kan. Sama cam I. Hahaha. Lepastu bila ada correction from supervisor mula la gelabah, seram sejuk..
Tips yg i boleh bagi : give yourself 2 months to absorp the process. Lagi cepat lagi bagus. Within 2 months, give yourself space to do mistakes. Learn and tulis the mistakes supaya ingat.
I dulu mass awal2 masuk kerja baru, after kerja mesti I baca balik nota I tulis. Weekend hari ahad, cuba tengok past kerja org buat macam mana.
Even I dah masuk tahun ke 9 kerja, everytime I start kerja baru, I mmg akan buat notes benda yg penting and crucial. I will read the whole SOP and cuba draft balik process dia based on apa yg i paham.

Tapi yang i geram, asal laaaaa budak2 fresh graduate sekarang malas nak tulis notes?? Berbuih air liur aku ajar, leastu bila dia kene handle task dia, mula la suruh I share screen tunjuk lagi sekali. Hm....nasib la i jenis ajar je la even I geram di dalam hati
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt still kerja kat tmpt skrg ke?

Nasib tt sama dgn sy. Baru join kerja baru bln 4 haritu.

Memula start kerja baru, kena training utk 1 week. Training kat rumah.

Dh stress sbb x blh catch up ape yg diajar. Nangis2 bgthu suami, tp still kuatkan semangat.

Nasib baik blh refer kat kawan2 time training tu.

2nd week, masuk opis. X fhm lg dgn system sbb time training x diajar sgt psl system.

Slowly, bljr, tulis ape patut. Blh fhm n igt sikit2.

Masuk 2nd week kat opis (bln pose), kena wfh sbb ada opismate +ve covid.

Now, dah 2 bln kerja baru n wfh. Still under probation 3 bln.

1st mth n 2nd mth, selalu kena join meetings sbb fail dlm marks evaluation.

Ada lg 2 kawan sama batch, fail jgk utk evaluation tu. Evaluation tu dikira utk every week.

So every week, nama kami ber3 mmg akan naik dalam "failed".

Mggu ni, rasa teramat stress. Nangis2 ngadu kat suami.

So smlm bg email kat manager utk 24 hours resign. Tp manager cakap kna tggu 2weeks

Suami sokong utk resign walau kerja skrg lg byk benefits drpd kije dulu. Tp kalau dh smpai x mkn x minum sbb kije, no point jgk.

So suami suruh bt hobi yg sy suka, menjahit, mengemasn so on. Dh resign nnti, nk rest dulu. Then suami x kisah nk kije @ x.

Mohon semua kawan2 sini doakan jgk utk sy. Semoga ini the terbaik utk sy n keluarga.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2021 05:34 PM | Show all posts
nazriatie replied at 12-6-2021 10:09 AM
Tt still kerja kat tmpt skrg ke?

Nasib tt sama dgn sy. Baru join kerja baru bln 4 haritu.

Tengah pikir jugak ...under probation 6mth,nak resign notice 2wk
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 12-6-2021 05:34 PM
Tengah pikir jugak ...under probation 6mth,nak resign notice 2wk

TT dah kawin @ belum? Pompuan @ lelaki? Kalau lelaki n married, myb byk benda nk kena pikir. Smntra waktu lps resign nnti, sy mmg nk rehat dulu. Nk tenangkan fikiran. X nak serabut2.

Sy doakan yg terbaik utk tt. Mohon doakan utk sy jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 11:04 PM | Show all posts
Edited by mawarputih2612 at 12-6-2021 11:24 PM

kwn aku kerja badan berkanun kerajaan
public holiday bday agong pun kerja
hari biasa pulak, habis meeting jam 1130 malam
dah macam kerja hospital/mkn pun ada, padahal bukan pun
mcm tak syok jer kan wfh
anyway aku doakan tt dipermudahkan yer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2021 08:49 AM | Show all posts
lalabeez replied at 5-6-2021 03:26 AM
Hm..kesian you. Mesti u jenis nak perfect bila settlekan keje kan. Sama cam I. Hahaha. Lepastu bila  ...

I dah start givup sis..nak on laptop pagi ni pun rasa lemau.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 15-6-2021 08:50 AM | Show all posts
nazriatie replied at 12-6-2021 10:09 AM
Tt still kerja kat tmpt skrg ke?

Nasib tt sama dgn sy. Baru join kerja baru bln 4 haritu.

I tak selera nak makan
Dah turun 3kg
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 15-6-2021 08:49 AM
I dah start givup sis..nak on laptop pagi ni pun rasa lemau.

Itulah yg sy selalu rasa bila nk start kerja pagi2..shaking, berdebar, takut semua ada. 1 hour utk lunch x amik pun.tapi still x achieve kpi
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 15-6-2021 08:50 AM
I tak selera nak makan
Dah turun 3kg

I dah resign smlm. Harini dtg opis utk hntr brg. Nk rehatkan minda dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum I decide to resign dulu, I mmg turun berat badan drastically sbb takde selera makan, lunch hour tak penah break sbb takut/ trauma sbb hari2 mmg akan kena marah atau kena jerit..tido malam pun tak boleh sbb I rasa bersalah sbb fikir keje byk x siap & fikir I x cukup bagus. Keadaan mental & fizikal I sgt2 teruk. Tiap2 hari akan rasa nak  menangis setiap kali nak on laptop. End up I being diagnosed dgn depression & stress melampau. Finally, I resign even without a job & tinggalkan pangkat & gaji yg cukup lumayan tp I fikir my health is above everything. Now still under psychiatrist monitoring & on medication tp getting better, at least I dh boleh tido mlm. Now dh almost 3 months Im out of job. I doakan u guys diberi kemudahan di dlm membuat keputusan. Doakan I jgk ye semoga dpt keje baru at soonest.
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 03:23 PM | Show all posts
Assalamualaikum, hi semua. Saya ada terbaca amalan surah Al-Insyirah yg beri kelapangan hati.

yang muslim boleh cuba amalkan.


Barang siapa membaca Surah Al Insyirah sebagai wirid pada tiap-tiap lepas solat fardhu, nescaya hilang dukacitanya dan dikurniakan oleh Allah akan rezekinya dengan beberapa banyak. ~Copy paste

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 03:28 PM | Show all posts
Edited by Catpaw at 19-6-2021 07:30 AM

Ni surahnya beserta terjemahan saya google
Semoga bermanfaat

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:09 AM | Show all posts
Edited by Hana at 20-6-2021 02:13 AM
tupai replied at 17-6-2021 11:36 PM
Sebelum I decide to resign dulu, I mmg turun berat badan drastically sbb takde selera makan, lunch h ...

kesiannnya. sekarang cam mana?

you keje sykt swasta ke? skali baca, you dlm situasi "bakal candidate akan resign" sebab bos bagi keje luar biasa utk you dgn arahan tak jelas (dia tau tapi dia sengaja bagi arahan tak jelas) atau bagi beban keje melampau.


aku penah rasa ni tahun lepas - a) susah nak tido  b)fikir tak cukup bagus c) Hari ahad stress sgt sbb besok Isnin

cumanya aku tetap makan sbb aku suka makan. so, takde la jatuh berat badan. (maybe naik. )

tapi kebetulan aku ada kolik cina yang baik hati.dia le yang tolong. tapi masa ni berlaku ini, aku dlm WFO ikut shift. nasib baik. boleh la "kacau" orang. nasib baik. so, aku masih selamat lagi tahun INI. aku takde harapan besar sgt. aku expect maybe ada cabaran lagi. aku cuba utk SURVIVE.


tahun ni, bos aku jadi baik. cam tak caya. tapi tahun depan, belum tentu "selamat" lagi. tgk la.. tagline aku pasrah & survive seabis baik sbb ofis aku ni swasta tapi ala2 gomen. bukan badan berkanun. masa PKP 1.0 (bulan march 2020) ofis aku bukak tau tapi orang tertentu aje gi leh ofis. benefit byk. Dental dpt claim. Optical dpt claim. Elaun transport mmg dapat. masa PKP 3.0 aku dpt surat perjalanan dari ofis tapi tak guna pun sbb bos aku ckp team dia WFH.oopss takleh citer lebih benefit nnt kot2 ada orang ofis aku kat porem ni. dah swasta, of course la kerajaan lagi byk benefit nya.








Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2021 02:18 AM | Show all posts


Good Luck untuk sapa2 dapat keje baru time2 MCO.

kalau aku, tak dpt nak bayangkan la nak tanya orang2 time semua orang WFH ni. tak kan la sket2 call. sket2 call. orang tu pun ada keje gak.
kalau aku, maybe aku tak dapat survive kot.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2021 03:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Hana replied at 20-6-2021 02:09 AM
kesiannnya. sekarang cam mana?

you keje sykt swasta ke? skali baca, you dlm situasi "bakal can ...

I keje dgn big multinational co...i intv dgn tht co via concall then report duty & keje semua virtual nvr met them ftf.... can u imagine how disaster it could be. Actually i resign bukan sbb workload (nature of my work mmg due date every day & turnover time mmg short but Im okay je) tp i kena buli to the max and my hard work x pernah dihargai tp sentiasa di katakan x betul or ada je kompleb yg bukan2 sedangkan org lain yg mmg buat salah melibatkan duit berjuta2, xde pun kena tegur, tp bile psl i sentiasa kena jerit & marah tiap2 hari even dlm mtg via virtual mtg....mmg memalukan pdhal i bukan x deliver & mmg i xde buat salah tp tetap dorang akan cari sekecil2 zarah utk komplen psl i. Even kalau i tny soalan pun I akan dpt tengkingan atau jeritan. Until i hilang konfiden, keep questioning my judgment, rasa diri bodoh & loser, rasa diri i xde nilai...mmg im losing my self worth.

Every day i i akan menggeletar & jantung mcm nk pecah setiap kali nk switch on laptop. I jd trauma gile. Dr pg I dh start wondering apakah jenis isu yg bakal I kena marah. Until I rasa I dh xde way out & ada suicidal thought, hidup i mmg selama tu ditemani airmata until kwn I suggest jumpa profesional kaunselor then kaunselor i advise for my own good, resign is the best option even dlm keadaan ekonomi x menentu.  Now dh 3 bulan im jobless.For the first month i resign, i still mengigil & berdebar setiap kali nk switch on my personal laptop. Psychiatrist i ckp its normal sbb i still dlm keadaan trauma. Masa tu I langsung xde konfiden nk apply keje, takut berckp dgn org....rasa bodoh. But due time, dgn bantuan psychiatrist, ubat, family & friend support im getting better now. I dh dpt panggilan few intv tp xde rezeki dpt keje lg. Just pray for me ya.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2021 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
tupai replied at 20-6-2021 03:22 AM
I keje dgn big multinational co...i intv dgn tht co via concall then report duty & keje semua virt ...

Sorry...nak Tanya post apa ye and kat MNC apa.. boleh pm kalau rasa X boleh nak bgtau kat sini...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2021 08:51 PM | Show all posts
Me too...aku pun baru masuk start kerja baru  bulan 2 haritu. Perasaan tukar kerja baru tu ya allah bersyukur nya dapat keluar dari persekitaran yang toxic dari tempat kerja sebelum ni. Dalam 2 minggu start kerja baru then kena alternate sebab pkp kan time tu. Terkial2 jugak ls nak belajar dalam industri baru...bila wfh tu, yer la kita budak baru banyak benda nak kena catch up. So aku buat muka tk malu, bila tak paham je aku call je senior aku. Lantak la diorg nak cakap aku bodoh ke ape .asal keje aku siap then aku paham...ada la kena marah sebab buat salah...tapi bersyukur sebab teammates semua membantu. Kepada tt, kuatkan semangat tt,
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2021 08:54 PM | Show all posts
tupai replied at 20-6-2021 03:22 AM
I keje dgn big multinational co...i intv dgn tht co via concall then report duty & keje semua virt ...

Omaigod..tahniah sebab dah buat keputusan yg baik..semoga awak dipermudahkan urusan, percaya la rezeki awak ada, cuma masa yang akan menentukan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 07:19 PM GMT+8 , Processed in 0.101121 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list