CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 9444|Reply: 49

serabut WFH atau aku lembik huhuhuh

[Copy link]
Post time 10-4-2021 01:12 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Meiizu at 11-4-2021 08:18 PM

aku terima new offer..
cite best :
gaji lebih, benefit lebih, ilmu pun lebih.WFH - this mth baru 5x pegi ofis

cite tak best: tentang diri aku
baru ni masa genap 1.5mth equal 6week -aku dipanggil oleh 2orang bos atas sebab tak dapat deliver keje ikut date.
dlm meeting tu diorang ada tanya problem aku
tujuan diorang panggil - biar tahu awal dari nanti berlarutan
dlm masa tu diorang keep mention they understand new staff 1.5mth, struggle pun diorang understand tapi kalau takleh cope adakah aku entitle for this position?
hummmmm
cakap byk tak guna -memang salah aku

akibat tu ...eventho dah 2wk kejadian aku stress.
WFH - dari segi timing aku mampu disiplin keje mcm biasa
selalu sampai malam sebab byk jugak yg aku kene study utk paham scope keje baru ni.
prob WFH - bulan senang nak tanya colleague-
memang lah bos ckp tanya direct dia
tapi
kalau dah tanya byk kali - dia expect kita bodo lah kot



previous co ..aku keje 6.5yrs
aku yg beria sgt nak tukar keje sebab dah stuck kat sana lama sgt

camna korang face this prob
aku nangis ni
faktor lain- serius tekejut , sebelum ni tukar keje takdelah seteruk ni sampai kena panggil
aku rasa tertekan wehh
aku tgh dlm fasa takleh terima ke haperr ni..taksedar diri

camna korang positiv
kalau ada sape yg pernah alami hal sama
boleh tak share sikit
ye aku rasa aku lembik kali ni



oh yaaa ada 1repot nak submit isnin
hari ni aku takde mood nak tengok







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-4-2021 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalah kau lebih kurang aku..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2021 02:16 PM | Show all posts
Edited by merrissa at 10-4-2021 02:19 PM

WFH siyessss serabut, keje macam 24 jam.....
haah tapi bile bab keje dgn team, itulahhh masalah, ada yg ke sana sini...ke hulu hilir waktu bekerja....ARGHHH
nak bincang rs mcm payah

tp aku suka sebab bebas.

tak perlu cari parking sana sini...minyak jimat

tapiiii tu la nanti jadinya...kerja delay

WFO barulah teratur sikit keje ku AHAHAHHAHAHHA

tp aku suka WFH lagi dari WFO...AHAHAHHA

Now kena 100% di ofis AHHAHAHA

kenapa la tak 60% di ofis sahaja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2021 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
My friend pun ada yg stress keje yg sampai level nak depression. I cuma mampu nasihatkan utamakan mental health sbb akan efek juga physical health bila dia cakap dia sengaja ambik mc sbb malas kerja. Emmm, i pun pernah juga stress level tak lalu mkn. Otak bila ingat kerja seram sejuk badan. At last, cara nak positif kan diri i set kat dlm otak, worst situation ape.. cth kena berhenti keje, apa back up plan. Bila dah nmpak cara, baru ringan sikit rase. Paling utama, berserah 100% kpd Allah. Itu dpt rase tu mmg bila kita dah level pasrah dan redha. I doakan moga you dipermudahkan urusan ye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2021 02:44 PM | Show all posts
Kurex replied at 10-4-2021 01:41 PM
Masalah kau lebih kurang aku..

Pinjam bahu kurex huhuhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2021 02:45 PM | Show all posts
merrissa replied at 10-4-2021 02:16 PM
WFH siyessss serabut, keje macam 24 jam.....
haah tapi bile bab keje dgn team, itulahhh masalah, ad ...

Existing staff boleh cope laa kot.
Org baru mcm aku serba tak kena
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2021 02:47 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 10-4-2021 11:17 PM
Minami2013 replied at 10-4-2021 02:35 PM
My friend pun ada yg stress keje yg sampai level nak depression. I cuma mampu nasihatkan utamakan me ...

Betul tu.
Aku seram sejuk tiap kali nak submit keje.Tido tak lena
Badan dah letih tapi taknak pejam
Ada je salah situ sini
Aku benci diri bila tak dpt deliver without mistake

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2021 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 10-4-2021 02:44 PM
Pinjam bahu kurex huhuhu

Bahu kurex berenjut tahan tangisan gumbira sebab dirangkul oleh Jul Ripin..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 10-4-2021 03:05 PM | Show all posts
siapkan je lah. kalau zaman sekolah boleh tengok buku kawan. zaman kerja survival skill wajib ada
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2021 03:56 PM | Show all posts
Edited by merrissa at 10-4-2021 03:58 PM
Meiizu replied at 10-4-2021 02:45 PM
Existing staff boleh cope laa kot.
Org baru mcm aku serba tak kena

heheh tak juga...aku baru masuk kerja juga time tu...tup tup MCO..time first MCO...lagi la aku mmg fresh graduate kot
mula2 mcm struggle juga...yela x kenal semua org lagi...


tp kau kira hebat la sebab dah 6 tahun di industri...byk ilmu tuhhh
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2021 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 10-4-2021 06:47 AM
Betul tu.
Aku seram sejuk tiap kali nak submit keje.Tido tak lena
Badan dah letih tapi taknak pe ...


Emmm, bagi masa kat diri sendiri utk familiar dgn all the new job scope. Mmg struggling lah wfh dan kerja baru. Kena ada motivation diri juga. Emmm, cuba dgr lagu ni.
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2021 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasihat kaka...kerja kita biar produktif dan well perform setaraf dgn gaji yg kita dpt atau lebih hebat dari gaji yg kita dapat sebab dengan cara kerja yg good performance ni orang akan respek kita sepanjang masa...

Kalau x perform mudah orang pertikaikan dan pandang negatif akhirnya kita mudah dibuang...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2021 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah sbb baru kerja and kena wfh
Aku yg dah keje lama pun, semak btl la bila wfh. Tambah2 nak kena deal dgn orang. Kita cakap lain, dia faham lain. Eh mmg susah la..better kerja kat office.

Untut TT harap2 semua baik2 saja. Cuma kena cepat2 betulkan mana yg silap, sbb bos2 dah panggil, so dorang dah aim yg TT suka buat salah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2021 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Laki i dpt keje baru masa bulan hujung tahun lepas. Pastu baru bape minggu keje, pkp!

Dah lar x berapa faham system lagi. Terkedek2 belajar. Tiap hari keje dari kul 9-830 or 9 baru boleh siap (minus rest 1 jam). Rasanya kalo masuk office lebih membantu sbb suasana lebih professional? Smpai skrg ni masih WFH. Tak faham ape, kena la call kawan tanya. Tu pun xtau la kawan nye suka tak kalo asek d tanya.

Mula2 tu dia stress, lama2 ni nampak dah ok sikit. Huhu. Selalu pujuk dia, keje teruk sikit tp payment berbaloi.

Semoga urusan TT di permudahkan. And TT cepat sesuaikn diri dgn kerja baru ni.. InsyaAllah
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2021 06:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun sama.. baru masuk kerja baru dah MCO... stress gila.. tp aku memang banyak call org sana sini.. ada yg kata mcm perli 'kene bijak sikit otak tu... Ingat aku buat mcm ni ade org bgtahu'.. aku buat tak paham je maksud dia, asal aku dapat tanya... Tanya org sana sini... Dalam 3 bulan mcm tu dah boleh cope.. lega gila... Kalau ade tak tahu, aku fikir dulu next step.. pastu tanya org, buat2 mcm nak verify betul ke tak..

Semoga urusan tt dipermudahkan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-4-2021 10:41 AM | Show all posts
Naatasha replied at 13-4-2021 08:12 AM
Laki i dpt keje baru masa bulan hujung tahun lepas. Pastu baru bape minggu keje, pkp!

Dah lar x b ...

ada sorang tu rasanya dah benci kat i kot
wish buka puasa ramadhan ..dia tak reply balik pun
org lain reply dah
alamak ..nape ai sentap ni nokk
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 19-4-2021 10:45 AM | Show all posts
Edited by Meiizu at 19-4-2021 10:47 AM
sally03tomato replied at 19-4-2021 06:33 AM
Aku pun sama.. baru masuk kerja baru dah MCO... stress gila.. tp aku memang banyak call org sana sin ...

pasal collegue- sedih oooo tapi ku gagahkan diri menebal muka - mujur boleh sembunyi riak muka

huhuh
bile dpt email reply --teketar neves nak baca reply dari bos, dlm pala otak ..yatuhan apa lagi salah ni

aku tatau lepas ke probation 3mth ni..kalau teruk gini co akan sambung lagi probation kan?
rasanya mcm ye

Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
kesiannya kaka
iols kena trfr ke department baru sbb job rotation masa awal pkp lst year
baru masuk hari kedua terus pkp
mmg xtau nak buat keje mcmn la
tp sebaik iols tny2 bos pastu dia jenis boleh tlg explain la juga.. stress juga kalau mati kutu
kdg2 kita xtau sbb flow keje kt tpt baru je..dan belum kenal pic2 dan nak explore sistem2 data bagi tu.. part tu yg akan npk mcm slow

to u pny company kalau wfh mmg xleh masuk opis lgsg ke? iols even diberi wfh tp kalau lama2 mmg lemau juga la.. masuk opis baru laju byk buat keje.
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 19-4-2021 10:45 AM
pasal collegue- sedih oooo tapi ku gagahkan diri menebal muka - mujur boleh sembunyi riak muka

...

sabar kaka
at least you kena tunjuk yg you da buat yg terbaik

pasal collegue tu, biar je la sbb iols pon pnh je kena mcmtu..dr segi umur dia muda dr i tp dr segi eniority keje situ, dia senior la. dia pny muka kerek dn cara cakap tu mmg rasa nak tampar je muka dia..tp agaon, mmg susah masa nak mula2 belajr dr 0 ni.

tp tu la. atlest you biar boss u tau yg u da cuba yg terbaik.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2021 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg mencabar bila buat new job, more so bila dalam keadaan MCO sebab less interactions dan less opportunities to learn faster.

Iols doakan semoga chuols terus tabah. Satu cara yg iols boleh sarankan cuba buat macam sikit dulu like first draft then tanya boss ke opismate yg kenal ke samaada what u doing is on the right track or not. This way- tak nampak mcm u nak harap kena spoonfed, and at the same time u nak prevalidation yg usaha u ols tu aligned with expectations

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 04:16 PM GMT+8 , Processed in 0.100872 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list