CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bianglala

Hobi Memasak. Saya Selalu Masak... Paling Hebat Masak...

[Copy link]
Post time 4-4-2021 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka masak. Masakan yg selalu kena request keluarga/kawan:
1. Nasi goreng
2. Udang goreng asam
3. Brownies
4. Spageti bolognese
5. Sambal bawang jawa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2021 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
I boleh je memasak. Yg renyah mcm nasi minyak nasi tomato ke boleh  dgn panduan resepi. Tapi nasi goreng alahai, tak pernah jd. Kalau ada nasi lebih taktahu nak buat apa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
yg iols paling pandai masak,
- nasi lemak
- nasi goreng kampung

masak lauk2 bagi iols susah sangat nak jadi.
nak sgt masak asam pedas, tapi dah tau mesti takkan jadi nye..

last month try masak shellout, ikut resepi hasil google, nasib baik menjadi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 01:46 PM | Show all posts
tak pandai sgt memasak..
setakat masak untuk diri sendiri tu pandai la..
masakan kampung je..
biasa nya kalau nk masak yg berat2 tu tgk buku resepi la dulu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Masakan kampung je...sbb dah terbiasa..arwah opah byk ajar..lagipun tekak ni suka makan masakan kampung..western,korean,japanese pun kekadang masak dan makan jugak..tapi sekali sekala je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang senang nak masak apa2, resepi sedap2 di hujung jari jah. Dlu2 suka salin resepi, pantang jumpa kt paper ke majalah, gigih salin dalam satu buku, pastu rajin beli buku resepi, especially Chef Hanieliza, series Mudahnya Memasak (kalau tak silap ingatanku), lepas tu up skit tgk blog2 masak2, paling menjadi resepi Azie’s Kitchen, now Yatie’s kitchen, Khairul Aming, Adik’s food, ramai la.

Dari dlu suka resepi simple2, tak renyah nk prepare, sedap pon sedap (puji diri). Anak2 mmg suka makan tp Alhamdulillah selera simple2, senang nak masak atau bake. Dari kecik sampai besar, nasi goreng telur, pasta2, bolognese, carbonara, mac n cheese, nasi lemak, bihun goreng, mee goreng, nasi ayam. Kalau leceh skit tang kuih raya la, anak2 hantu kuih raya. Tok laki senang, janji ada kari, on je. Kalau rajin skit, buat la agar2, buh sirap ka, sunquick ka, milo ka, hat simple2. Bubur jagung, bubur kacang, sagu.

Bila buat mkn2, harusla upah catering, tuan rumah tamau penat. Hehehe....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Masakan yg selalu masak untuk makan sendiri :
Lemak cili api nenas
Kurma
Smbal terung pipit berlado

Masakan yg selalu masak untuk kuantiti byk (bagi kat jiran/kawan/masjid) :
Nasi minyak
Mee kari

Masakan yg selalu masak untuk side income:
Muffin (coklat & red velvet)
Kek (burnt ciskek, brownies & kek birthday)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka memasak.terapi bt iols.ilang stress.iols suka masak apa yg ank2/family suka makan.gigihan iols akn study resipi n buat sendiri dr beli
Paling suka masak segala jenis desert/kuih muih.lauk pauk of coz kena masak.jenis xlalu nk makan kedai hari2.masak sendiri juga yg best.Antara yg iols pndai masak puding2,kek coklat,kek marble,red velvet,pandan cheese,.klu kuih muih kuih bakar,apam,donut,bingka,serimuka dll .lauk pauk kari,asam pedas,nasi kerabu,nasi ayam,ayam penyet,rendang,pulut kuning.western mcm ciken chop,carbonara,bolognese even roti pon iols bt sendiri cth roti paung,roti sosej,mexico bun,roti benggali,pizza.satu kepuasan bl dpt nikmati roti panas2
.xamik classs mana2 pon cuma blajar di utube.study n try.jgn tgk2 pastu save jah resipi
Lg byk kita masak lg byk pengalaman/ilmu kt akn dpt.
Iols byk blajar dr che nom,yatie/azie kitchen/khairul aming.resipi2 drg jarang gagal.semua akn menjadi kalau x derhaka resipi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2021 05:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua diatas giitteeewwww... curlasttttt kan nokss

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 5-4-2021 09:29 PM
Semua diatas giitteeewwww... curlasttttt kan nokss

Tq @bianglala

Comments

sama-sama.  Post time 7-4-2021 11:37 AM
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Oleh kerana Family jauh..iolls selalu jamu kawan kawan la mkn di rumah kalau ada masa terluang la ..Antara menu diorg selalu request :

Ayam masak merah
Mee bandung
Mee kari
Bakso
Sup Ayam
Nasi Hujan Panas, nasi ayam
Laksa

Menu nasi n lauk pauk lain pun tak de masalah nak masak setakat nie..

Cuma...iolls tak berapa pandai nak membaking..rasa iolls kerja buat kek ni tersangat la rumit..jarang kek iolls jadi cantik do iolls bersara je la dr buat kek

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2021 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari nie masak sambal udang petai yang menjadi menu kegemaran keluarga kami..tak pernah jemu walaupun makan hari hari ...tp skrg tak boleh hari hari sebab takot gaot uolls
Masakan yang simple ..yang penting perlu ada hero utama iaitu udang dan petai.. disamping heroinnya lada kisar dan bawang merah putih halia ..bahan perasa ajinomoto n air asam secukup rasa..senang kan

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikan Patin Tempoyak
Malam ni masak menu feberet orang p
Pahang terutama nya..menu dari kecil dan tak pernah jemu ..
Sangat mudah memasak ikan patin tempoyak.
Bahan bahan nya pun senang didapati..hanya perlu ikan patin,tempoyak,kunyit,lada kecik,daun kesum,dan sedikit air.
Campur semua bahan di atas...perasa kan ia dan tunggu hingga mendidih.
Jika nk letak bahan tambahan pun boleh seperti tomato dan timun..lagi berselera

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2021 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Asam pedas ikan tenggiri

Menu feberet My Mom..asam pedas ni macam macam cara dan versi ada untuk membuat nya.Dahulu guna daun kesum tapi sejak 5 tahun kebelakangan nie kita guna daun kari dan ternyata sangat sedap.Cuba lah pasti tak kecewa

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2021 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Laksa Lemak
Menu keluarga dari kecil..membesar dengan menu inilah..jadi bila besar memang expert masak menu nie.
Bahan utama semestinya laksa..rebus cambiasa dan tos kan
Kuah lemak nie lebih kurang sama bahan bahan macam laksa asam juga tapi sedikit kelainan bilamana laksa lemak menggunakan santan dan lada hitam.
Memang sedap sangat rasanya..rasa sekali pasti nak lagi

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2021 05:09 PM | Show all posts
Takde dalam senarai poll

iols reti masak masakan ala2 cina versi halal ...

mixed vegs ...
ikan / sotong / udang butter ...

kek lak ... lebih kepada kek kukus ...







This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2021 05:04 PM | Show all posts
masih setia dengan resipi Chef Hanieliza... simple & sedap, bahan tak banyak pun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kipas.berhabuk at 21-7-2021 02:30 PM

Nak kata hebat sangat tu idoklah. Tapi dah boleh kata lah camni kalau orang mintak resepi "alah masukkan sukatan agak-agak je" kikiki

Iols reti masak lauk melayu:
1. Rendang ayam/ daging/ kerang
2. Masak lemak ayam/ daging/ labu/ telur/ pucuk manis
3. Sambal udang/ ikan/ ayam/ daging
4. Kicap blackpepper daging/ telur/ ikan
5. Ikan kembung/ siakap 3 rasa
6. Asam pedas ikan kembung/ pari
7. Kari ikan ayam/ ikan
8. Sup ikan ayam/ ayam/ tulang/ ekor/ daging/ telur
9. Nasi lemak
10. Nasi ayam
11. Nasi tomato
12. Kurma daging/ ayam
13. Mee / meehoon/ kuey teow goreng/ sup
14. Ikan patin masak tempoyak

Masakan jawa:
1. Ayam masak ungkep
2. Sambal totok
3. Sambal tempe bosok
4. Sambal goreng jawa

Fusion menu:
1. Masak butter udang/ ayam/ sotong
2. Kam heong udang/ sotong
3. Clam butter ala two sons bistro

Masakan Barat (?) sikit-sikit:
1. Spaghetti Bolognaise/ carbonara/ aglio olio
2. Mushroom Soup + garlic bread
3. Pizza
4. Mashed potato
5. Chicken/ lamb grill

Kekudap / kuih/ bubur simple:
1. Popia sayur/ ketam/ carbonara
2. Onde-onde
3. Bubur kacang/ pulut hitam
4. Pengat pisang/ labu/ nangka
5. Goreng pisang
6. Cekodok manis/ jagung/ ikan bilis

Korean food:
1. Nasi goreng kimchi
2. Gochujang chicken
3. Gimbap
4. Kimchi jjigae



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ku suka masak. Suka tgk rancangan masak xkesah lah omputih ke melayu ke Korea ke. Mmg suka. Kadang ape diorang buat kt tv esp Korea n omputih mmg ku akn cuba. Byk lah jugak tips2 dan menu masak yg sedap diorang masak boleh follow tapi Korea ade a few je lah Sbb diorang byk guna kicap. Which ssh nk dot jenis2 diorang tu yg halal kat key el ni. Paling penting family kecilku ini Amat lah hantu sambal ya. Mmg wajib ade Di setiap hidangan dan bermacam2 jenis sambal aku buat. Sambal indon, melayu, Padang dan sebagainya. Weyh sedap lah pulak rse nk p makan nasi dgn sambil ngn teloq ja memalam cenggini. Pape pun sgt berbahagia bila Memasak bila Cik somi kate sedap dan ckp terima kasih Sbb masak utk keluarga. Aisehhhh….sejuk hati mak n kembang Kempis hidung sebab rse dihargai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Takdelah pandai masak. Asyik2 repeat masak yg sama.

Yang selalu jd fav suami.: jemput / cekodok ikan bilis garing ngan nasi goreng

Fav anak2: udang masak cili api, sambal udang, ikan masak kicap cili, ketam masak cili api , ketam sambaal telur

Diri sendiri: semua yg di atas.. tgh masak tak sabar nak makan hahahha.. selalu org ckp kalau dah masak xlalu makan. Tp diri ku tak mcm tu.. ku jenis  tak sabar nak makan masakan sendiri hahaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 03:49 AM GMT+8 , Processed in 0.082749 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list