CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: bianglala

Hobi Memasak. Saya Selalu Masak... Paling Hebat Masak...

[Copy link]
Post time 29-7-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Plng suka msk nasi ayam. Bila ad gathering family ke, akan msk ns ayam. Balik kampung pun, parent akan minta masakkan nasi ayam. Smpai adik selalu kata, nasi ayam lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandai masak yang mudah & cepat je,lauk biasenye masak singgang ikan, ayam masak merah,ikan 3 rasa,asam pedas ikan patin. Suke buat kuih onde onde  dan puding karamel

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2021 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka mengemas dari memasak. tp suka sangat cuba reseki baru. kalau hari kerja tu mmg simple jelah. weekend pun tgk mood. tp time bulan puasa ke time rajin ke mcm2 try. yg saya rasa rare pernah try

tosei and chutney, nasi penyet, nasi ayam, nasi kerabu, aneka donut, nasi tomato, nasi beriani, nasi minyak, nasi arab, nasi kak wok mcm2 lg.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2021 03:04 PM | Show all posts
sarah82 replied at 1-4-2021 07:34 PM
Yg iols tau masak

- laksa kedah versi biasa dan tumis

wow sangat!
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
yenil95 replied at 13-8-2021 03:04 PM
wow sangat!

Boleh la cara org tak reti masak.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2021 03:33 PM | Show all posts
Iols rasa iols takla pandai masak sangat. tapi utk hidang pada anak2 dan hubby bolehla..banyak kali iols cuba masak ..ada yang jadi, ada yang tak jadi..ada yang 1st time jadi, 2nd time buat tak jadi..

List masakan yang iols boleh masak dan jadi feveret family iols:

Laksa johor
asam pedas ikan
sambal tumis udang/ikan bilis/cumi kering
ayam goreng kunyit versi iol
ayam adobo
kari sadin
daging/ayam masak kicap
sambal goreng jawa
lasagna
cheesecake
kek coklat

roti goreng
puri
capati versi iol
pengat

banyak lagi tapi ni yg iol buat dalam masa terdekat ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2021 08:23 AM | Show all posts
Edited by midori_katana at 21-8-2021 08:26 AM

kerap masak utk lunch

kari ikan
sambal tumis telur pecah/ sotong kering/ talang masin
ayam masak kicap
ayam masak merah
tomyam ayam
sup sayur/daging/ayam

dah bosan beli jer.. pastu ulang balik hihihi

sarapan masak ini ja ulang2:
nasi lemak
mee goreng
bihun goreng
nasi goreng
spagetti ala malaysia/ aglio olio

minum petang

cucur jagung/cempedak/manis
kadang2 goreng yg frozen cog badak, karipap, samosa
mee bandung
laksa kedah
kerapnya roti/biskut cicah milo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2021 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb dh tau tak pandai sgt masak, daku lg prefer mengemas. Tp bila dah duk jauh dr family, sesekali balik daku akan jamu family dgn cuba resepi yg diorg tak pernah masak. Mcm kimbap, dimsum, pizza, murtabak megi dll. Ada jg sstgh lauk yg mak ayah akan request bila daku dirumah mcm spageti carbonara homemade, ikan sweet sour, sambal ikan bilis.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 12:44 AM | Show all posts
x de la pandai memasak sangat terutama masakan yg banyak guna spice mcm gulai tu...tp boleh lah masak lauk simple ala2 perantauan  mcm masak kicap, masak halia, singgang, sup ayam..sbb dulu masa belajar susah nak dpt bahan2 mcm serai, lengkuas  bagai

kalau kuih, bukan x pandai tp malas sbb x suka buat benda yg leceh, nk kene uli tepung, sukat bahan tp i suka buat puding  sbb x payah menyukat mana huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2021 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hampir hari2 masak , jadi cuba berbagai jenis masakan.
Selalu akan gilir2 jenis lauk supaya tidak jemu.
Lauk selalu masak gulai lemak cili api, asam pedas dan rendang jika anak2 tak ada.
Jika anak2 ada masak lauk kegemaran mereka...seafood, steamed fish, sup tulang, etc


Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2021 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya minat juga membaking roti dan simple cakes.  Bila ramai2 berkumpul , akan membaking
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2021 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
loaf pandan rekaan sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2021 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
[attachimg]595104[/attachimg sweet buns
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2021 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Cheese buns
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2021 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
sebenarnya x pandai masak tapi sebab duduk luar malaysia lama so terpaksa la pandaikan diri yang mana makanan feveret tu. then now dah balik malaysia banyak yang beli kat kedai x kena dgn tekak so jadi lagi banyak masak dari beli..

yang i konfiden masak/buat setakat ini :
bubur pulut hitam
carrot cake
red velvet cake
kek batik
laksa johor
nasik lemak ayam bakar
nasik minyak ayam masak merah & acar
ikan patin masak lemak
timun tumis telur
sambal belacan

masak utk husband & anak jerrrr..

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2021 08:22 PM | Show all posts
My special dish is a famous Pakistani/Indian Chicken Karahi that is very easy to make. You just cut onion and tomatoes and put them in the oil until it's red, and then put the chicken in it and cap it until the chicken is half cooked. Then add salt and spices to it and completely cook the chicken. That's it. Enjoy your dish.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Almost every day masak...so, mcm2 lah resipi nya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 10:29 AM GMT+8 , Processed in 0.197357 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list