CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: EJALTI

[Tempatan] Gadis cuba terjun laluan bertingkat. #12, Video, Tertekan sebab dilarang main'ga

[Copy link]
Post time 17-3-2021 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
La, tegur pun takleh da budak2 sekarang
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2021 08:53 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 17-3-2021 12:41 AM
Love our kids right mungkin adalah cara terbaik. Jangan jadik parents toksik. Jangan jadik pembu ...

kdg2 bukan xnak love them right kak, approach kita kat diorang lain dari yg dia nak expect dr kita. how tu? aduh. mmg cabaran sgguh jadi parents.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Hp tu trigger je byk lg faktor lain sbnarnya. Aku tgk budak yg selalu main game ni xde bonding dgn mak pak dia. Ank aku , aku beli tap sorg satu. Siap ada satu spare. Tp xlayan. Dlm kereta pot pet pot pet berckp je kt rumah apatah lg. Kdg suruh korg main lah apa apa dlm tap tu mak nk rehat nak...
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 17-3-2021 09:05 AM
BoongaKertas replied at 17-3-2021 08:53 AM
kdg2 bukan xnak love them right kak, approach kita kat diorang lain dari yg dia nak expect dr kita ...


Sebab deols dah exposed dengan banyak benda dari kecik, bukan macam kita dulu alahai kesian terbatas sangat infos. Tu yang deol aware pasal suicide, mental illness, etc. Kena reti reasoning la dengan meka, kena blaja berbincang dengan anak sundri, etc. Aiol pun masih blaja sebab memang menda ni tak senang. Aiol pircaya memang takleh guna cara tok nenek untuk didik anak. Tak menjadi kot budak zaman sekarang jika diberi didikan stail 60an ka 80an ka. Budak2 sekarang, kecik2 cinonet dah questioned why this, why that, if deols rasa something is not right/how they're treated is not right Jenuh nak layan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:06 AM | Show all posts
mrsbale replied at 17-3-2021 08:40 AM
Betul. Anak2 buah iols yg sek rendah pun pndai ckp ‘kene suicide, kill2 bagai. Amboi. Dah mcm wor ...

Ya.. dorang igtkan suicide ni perkara main2.. lepas mati boleh hidup balik agakny
Pernah anak citer kawn nk bunuh diri alasan kena body shaming kt sekolah..then sorg lg pn sama nak bunuh diri sbb ntah apa2. Aku tak faham budak2 ni. Dorg fikir mcm mana tah. Nak perhatian ke camna..sedangkan makpak ada je duk umah wfh



Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:40 AM | Show all posts
main game pun nak larang sian ko dik
alang2 main game biar sampai pro masuk tournament
x pun buat live streaming
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:43 AM | Show all posts
sebab game je ke sampai nak bunuh diri. singkatnya la pemikirannn..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan senang nak jadi parents
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2021 09:56 AM | Show all posts
salah mak bapak tak pandai didik anak..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Raman replied at 17-3-2021 07:21 AM
Pening handle bebudak zaman sekarang.kemurungan dah macam normal

Aku dulu murung sbb punca stress jahh.. dah cau jd cikgu aku join forum ni.. tp bg aku forum ni tmpat bagus utk lpskan tekanan.. tak sependapat dgn aku.. aku ok jahh.. ape nak maluu.. bulu lubang hidung pun hangpa tak kenal aku
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:07 AM | Show all posts
baru 16 tahun dah kemurungan...ko x masuk lagi alam dewasa/pekerjaan....adoii la dik
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:08 AM | Show all posts
kita taktau apa mslh sbrny dlm keluarga dia..
mungkin dia dirumah mak ayah bz bt hal masing2..layan telefon...
tak sempat nk borak dan tnya hal anak2..jd dia sunyi main fon..
bila anak dh berbff dgn fon mak ayah tegur dia memberontak..
mungkin situasi lain plak..kita taktau
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
johan-adx replied at 17-3-2021 10:08 AM
kita taktau apa mslh sbrny dlm keluarga dia..
mungkin dia dirumah mak ayah bz bt hal masing2..layan ...

aik mak pulak disalahkan. Parents kena faham anak. parents yg sama, masa jadi anak dipaksa faham parents depa. Malang sungguh nasib si parents
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
japgi parents plak nak terjun sungai kemurungan
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:56 AM | Show all posts
asudau replied at 17-3-2021 08:41 AM
pengalaman aku...

bab rampas merampas telefon sebab ketagihan main game ni memang le..remaja seka ...

omg takot nye i dgr..
sbb ank skrg mmg request nak main hp.
dulu mmg marah dorng sbb dorng suka main phone tanpa izin
Now pandai request, iols bagi. tapi dgn syarat 45min sahaja and kena alert bila mak ayah panggil.


Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgnla terjun kat situ makin angker la weh highway
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2021 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
'SALAH' ore yg cipta game dlm tepon.Ptt game dlm pon cukup sampai main ulau tu jer...xyh canggih...kang ada bdk ketagih.....bila larang..dh nk bunuh diri plak....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Effect telefon pintar
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Dahsyatnyeeee...hp ni even kecik tp bg kesan yg besar pd seseorg
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat korea dah byk addiction rehab utk remaja/young adults yg addicted to games. Kat malaysia kalau ada pon i rasa tak ramai parents yg sanggup hantar anak2 ke sana. Costly jugak. Paling teruk pon rampas hp je.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 12:56 AM GMT+8 , Processed in 0.108965 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list