CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6858|Reply: 31

[Aduan] Mesin basuh, repair atau beli baru?

[Copy link]
Post time 15-3-2021 02:44 PM | Show all posts |Read mode
I ade sebijik mesin basuh toshiba lama ni, jenis yang basuh biasa je, dah 2 tahun lebih pakai. Mesin ni ambik dari pada rumah abang dia yang pakai. Dah rosak agak sebulan sekarang basuh baju pergi dobi je. Ingat nak repair mesin basuh tu tapi rasa cam nak beli baru je lah sbb mesin basuh tu takde function tambahan macam mesin basuh canggih. Kalau repair pun takut rosak balik sebab dah lama. Kalau korang, korang repair ke beli baru? Sebab rasa malas pulak nak pergi keluar setakat nak basuh dobi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2021 03:02 PM | Show all posts
tengok apa kerosakan dan kos repair..
kalau masih ada warranty, call supplier..
tapi kalau dah lebih 5 tahun, model tu pun dah tak keluar..
so spare part kat supplier memang tak ada melainkan u pergi repair kedai biasa..
dan kos repair mesti tak lebih rm200..
kalau lebih tu, baik beli baru je..
zaman ni mesin basuh rm400 pun boleh dapat bergantung pada semi auto, auto, top loading, front loading, washer dryer, berapa kg etc..
nak yang banyak function, high quality and berjenama, mahal..
kalau nak yang takat boleh guna rosak beli baru, harga mampu milik..
and for me, walau ada washing machine kat rumah, i tetap ke dobi..
sebab sekali harung je basuh guna mesin besar + dryer..
cepat dan mudah..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli baru lah.. jom mine pun ngade yg button tekan2 tu x mau start.. botton on ke yg lain ke ok plak. Asal iols nk kuar g beli dan2 boleh start plak
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2021 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli baru...

tapi sebelum beli baru tu..tanya kt kedai..boleh tlg buang tak mesin basuh lama..?

kalo kedai tu ckp tak boleh tlg buang mesin basuh lama tuu...bgtau tak jd nk beli..hehehehehhe..
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2021 03:48 PM | Show all posts
i punya pon dah rosak. brand LG
cadang nak repair, tapi tunda2 dari sebelum raya haji ritu.

sampai skrg, duk p dobi jela.
itu pon setiap 2-3 minggu, 1x p dobi sekali dryer.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2021 04:17 PM | Show all posts
Beli baru. tak nak pening pening kepala
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2021 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada duit lebih beli la baru..dan sebaliknya..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 02:08 PM | Show all posts
Surfnsun replied at 15-3-2021 07:33 PM
Ada duit lebih beli la baru..dan sebaliknya..

yes setuju. sebab i da pernah repair but biasala takkan sama macam asal. kalau ada lebih better beli baru..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2021 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli baru je sebab kos repair je dah macam separuh harga mesin basuh baru.. Jadi, jual kat kedai besi buruk atau kedai second je dpt duit nanti topup je lah beli mesin baru settle!
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 15-3-2021 03:30 PM
Beli baru...

tapi sebelum beli baru tu..tanya kt kedai..boleh tlg buang tak mesin basuh lama..?
...

Ahahahaha rasanya kedai elektrik yg kalau ada jual barang second memang akan angkat mesin lama kira trade in dengan mesin kama sebab aku pun baru tukar mesin basuh baru....
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Beli baru.. pangil org mtk repair sm je rosak lps 7x guna.. Drp pening kepala beli je la baru..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 08:01 AM | Show all posts
Lemonademint6 replied at 17-3-2021 01:23 AM
Beli baru.. pangil org mtk repair sm je rosak lps 7x guna.. Drp pening kepala beli je la baru..

Kalau dah start rosak sekali nnti mesti rosak lgi. Baik beli mesin basuh baru tapi jgn beli brand yg sama. Beli brand mesin basuh lain yg tahan lama sikit. Invest sikit utk mesin basuh baru sebab kalau g dobi pun mahal jgk
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 08:05 AM | Show all posts
yatty123 replied at 17-3-2021 08:01 AM
Kalau dah start rosak sekali nnti mesti rosak lgi. Baik beli mesin basuh baru tapi jgn beli brand  ...

Betul tu. Kat rumah aku semua brg2 pakai yg brand panasonic. Mesin basuh n rice cooker pun rasanya dah masuk 2 3 tahun pun x rosak lagi. Dulu ada try brand lain yg murah tpi mudah rosak
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau iols repair dulu baru beli. Kalau xboleh repair atau kos dia macam baru sampai beli then teru beli. So far iols punya mesin basuh 13 tahun guna.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2021 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg rosak? Kalau tab tak boleh pusing ke boleh je ketatkan balik base bawah tu cuma beli spare part. Kalau motor, baru lah beli lain banyok ja kat kedai2 jual yg brand ok
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2021 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
trinne replied at 17-3-2021 08:05 AM
Betul tu. Kat rumah aku semua brg2 pakai yg brand panasonic. Mesin basuh n rice cooker pun rasanya ...

Brand panasonic memang bagus tapi mahal kang? Yg mesin basuh dia paling latest tu macam pegi jugok tengok,, canggih sokmo
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah sampai life span, beli baru... nanti rosak kena repair lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Barang elektronik ini ada jsngka hayat!kalau rosak direpair,besok lusa rosak lain tempat pulak!beli baru dan kedai tu bole tolong buang yg lams
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Senang citer Beli baru je tak pening kepala nak betul kan lepastu rosak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-3-2021 05:45 AM | Show all posts
yatty123 replied at 17-3-2021 08:01 AM
Kalau dah start rosak sekali nnti mesti rosak lgi. Baik beli mesin basuh baru tapi jgn beli brand  ...

Betul tu. Kalau dah bnyk kali rosak baik beli baru je. Mesin basuh yg latest lagi canggih senang sikit lagi bersih basuh baju
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 12:43 PM GMT+8 , Processed in 0.087196 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list