CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: sharlenetexas

Petani Urban Jom Borak Bawah Pokok Di Laman Yang Indah

  [Copy link]
 Author| Post time 26-4-2021 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts
mamarock replied at 26-4-2021 10:56 PM
Ptg tadi sempat alihkan anak benih bunga matahari, roselle, bendi, tomato, kobis ke dalam pasu.

...

Bulan puasa ni kalau sempat berkebun waktu pagi je. Petang tu masa untuk siram pokok. Cuaca pun tak menentu. Dah dua hari hujan petang tak perlu siram. Mak iols tengah order pokok strawberi dengan saudara. Minggu depan kot dia datang.

Sepanjang shopping online ni iols dah serik beli keratan pokok. Seller selalu beri keratan ranting muda. Mana nak hidup.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2021 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengah berangan nak buat macam ni.

  


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2021 11:16 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 26-4-2021 11:06 PM
Bulan puasa ni kalau sempat berkebun waktu pagi je. Petang tu masa untuk siram pokok. Cuaca pun ta ...

Mama tak sempat pagi, terkejar-kejar. Ptg ni kebetulan ada kelapangan sedikit dan kebetulan kat kawasan mama ni dah lama tak hujan ptg-ptg.

Mama semai sendiri daripada biji benih. Roses semai drp keratan batang. Strawberi drp sulur.
Tak pernah beli online ni. Sebelum Covid sekali sekala gi jalan-jalan kat Nurseri Sg Buloh. Jamu mata. ada yg berkenan bawa balik

Weekend ni plan nak tukar tanah pasu roses. Nanti Aidilfitri sempatlah bunga berkembang cantik.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2021 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
mamarock replied at 26-4-2021 11:16 PM
Mama tak sempat pagi, terkejar-kejar. Ptg ni kebetulan ada kelapangan sedikit dan kebetulan kat ka ...

Pengalaman beli online, pokok2 berdaun mcm kenanga, kemuning dan neem ok je boleh survive. Tapi pokok bunga mcm dwarf zinnia dan french marigold tu abis lebam. Dah tak cantik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2021 12:36 PM | Show all posts
kaka punya herbs koleksen ada:
dill
oregano
mint
basil
cekur
kunyit
halia
pegaga
pandan
kesum

sayur memang banyak kaka tanam. minggu lepas baru dapat rose (bare roots) 3 pohon. dah pindah polibag tatau la tu. dapat memang dah berkudup tp nampak mcm x membesar lagik. gigeh letak CIRP jugak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-6-2021 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah cntik jgk bunga ni. Iols penah tanam marigold & zinnia. So cantik bunganye
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok bunga kembang sepuluh atau sekarang ni orang panggil rose jepun paling senang ditanam dan dijaga
Dari satu pasu mesti akan dapat berpasu pasu sebab ia senang membiak
Tahan lasak dan sangat cantik apabila ia kembang

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-3-2021 02:02 PM
Kawan iols yang beginner, iols cadangkan sheols tanam zinnia sebab ni antara pokok bunga yang paling ...

Aah zinnia kalerful & senang naik bunganya. Tp mine daun2 part bawah cpt kuning & kering
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2021 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
My herbs/ sayuran
1. Selasih
2. Kemangi
3. Ulam raja
4. Pudina
5. Salam
6. Kunyit
7. Halia
8. Kunyit hitam
9. Pudina
10. Ulam mak wan
11. Ketumbar jawa
12  . Pegaga kampong
13. Pegaga cina
14. Kucai
15. Daun kesum
16. Daun bawang
17. Limau kasturi
18. Limau purut
19. Puding belacan
20. Keladi lambuk
21. Terung telunjuk
22. Serai
23 . Kaduk
24. Kacang botor
25. Pokok bunga telang
26. Cili padi
27. Oregano
28. Bangun2
29. Oregano batik
30. Kantan
Dll.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-11-2021 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Tadi sambil tunggu Grab terperasan ada kiosk pokok bunga. Beli bunga butang, kemunting Cina dan ati ati. Baru RM24. Tambah pulak tanah dua kampit. Ni tgh tunggu online order. Beli golden shrub daisy dan sansevieria moonshine. Harap eloklah hasilnya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-11-2021 04:55 PM | Show all posts
Bunga ros pink


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2021 05:52 AM From the mobile phone | Show all posts
PurpleRuby replied at 12-3-2021 02:13 PM
Kalau ikut pengalaman tanam sayur@tanaman melon ni, kita kena rajin buat pendebungaan berbantu. Ka ...

Nape tulisan u kecik nau.
Ssh nk bc.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-11-2021 05:10 PM | Show all posts
Baru sampai tadi. Dwarf zinnia

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2021 12:39 AM | Show all posts
Zinnia pink paling senang hidup. Pokok tegak besar dan tinggi


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2021 12:42 AM | Show all posts
Beli anak pokok akar dani, dalam masa empat bulan keluar bunga. Nama lain melati Indonesia, Rangoon creeper. Ada juga jenis kelopak berlapis.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2021 12:44 AM | Show all posts
Tunggu bunga melur hutan/ melur Jawa kembang. Bau wangi. Senang hidup dan membiak.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-11-2021 12:48 AM | Show all posts
Bunga matahari Mexico. Iols punya warna oren kemerahan. Nak cari yang betul2 warna oren pula. Pokok insulin pun sejenis bunga matahari. Belum berbunga lagi.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2021 07:42 AM | Show all posts
i n tanam bunga tak berapa nak jadi .. tanam sayur boleh la sikit2 tapinya tak larat nak berperang dengan serangga perosak - bena putih la, ulat la,
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2021 09:54 PM | Show all posts
airisa replied at 10-11-2021 07:42 AM
i n tanam bunga tak berapa nak jadi .. tanam sayur boleh la sikit2 tapinya tak larat nak berperang d ...

Iols pulak tak reti sgt tanam sayur.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-11-2021 09:57 PM | Show all posts
Order daisi bunga kecil tapi yg dapatnya bunga besar. Terima ajelah sebab iols baru mula koleksi daisi.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 09:52 AM GMT+8 , Processed in 0.105646 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list