CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: sharlenetexas

Petani Urban Jom Borak Bawah Pokok Di Laman Yang Indah

  [Copy link]
Post time 12-3-2021 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-3-2021 02:14 PM
Uols pernah tak tanam cosmos warna pink ke, putih ke, daun halus macam jarum? Iols banyak kali dah ...

Belum pernah cuba lagi tanam cosmos, sis. Tempat tak cukup.  nanti bila dah beli pasu baru, insyaAllah nak cuba jugak. Tapi kalau tengok kat googlw, boleh tahan cantik juga rupanya.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 03:38 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-3-2021 01:54 PM
Iols sebenarnya lebih suka tanam bunga. Sayur tak minat sangat. Iols suka pokok herba dan pokok rare ...

sama. lebih suka tanam bunga daripada sayur. hari tu tgk kat FB orang tanam tomato ceri rasa nak cuba jugak, sebab tengok orang tanam asyik menjadi je. yang suka tanam pokok pun ada dua kategori jugak, satu suka pokok yang mengeluarkan bunga, satu lagi suka pokok yang berdaun hijau sahaja macam Monstera.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 03:40 PM | Show all posts
PurpleRuby replied at 12-3-2021 02:10 PM
Beli kat shopee je. Nanti u usha shopee shop nama Wellgrowseeds. Banyak benih bunga yg bagus dan a ...

good info... shopee tu jual biji benih jenama apa. pernah beli biji benih Greenworld tapi tak menjadi pun .. hahaha.. salah teknik kot.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 13-3-2021 03:40 PM
good info... shopee tu jual biji benih jenama apa. pernah beli biji benih Greenworld tapi tak menj ...

Boleh cuba klik link ni ye. Benih sayur pun ada kalau nak. Hehe. Benih dia agak mahal tapi for me berbaloi sebab setakat ni, semua benih yang beli kat kedai ni semua bercambah. Cuma ada yg mati bila maintenance steps tak betul.

https://shopee.com.my/wellgrowseeds?smtt=0.0.9
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2021 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Pokok herba kancing baju. Boleh buat ulam. Bunga pun cantik.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2021 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
PurpleRuby replied at 13-3-2021 11:35 PM
Boleh cuba klik link ni ye. Benih sayur pun ada kalau nak. Hehe. Benih dia agak mahal tapi for me  ...

Iols beli benih bunga butang merah dan cosmos pink dengan Wellgrowseeds ni tapi mak iols pulak lupa letak kat mana.

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2021 04:37 PM | Show all posts
dulu tak minat gardening, sejak pkp love ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok bunga pertama yg iols tanam ialah bunga kertas.
Lepas tu mula tanam mcm2..
Iols minat pokok bunga wangi mcm ytt, kenanga,
butterfly white bush..
Skrg tgh viral keladi khen

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-4-2021 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
akies replied at 1-4-2021 01:59 PM
Pokok bunga pertama yg iols tanam ialah bunga kertas.
Lepas tu mula tanam mcm2..
Iols minat poko ...

Tak sangka pulak ytt ni wangi. YTT ni antara masuk list iols. Nak beli tak taulah bila
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-3-2021 01:30 PM
Sekarang ni iols nak kumpul pokok ulam, herba dan yang tumbuh kat semak. Bukan makan sangat pun tapi ...

Pokok kemunting pun lawa sis.aku cabut kat pantai, balik tanam kat umah.teringat zaman kanak2,kutip buah.anak2 sekarang tak makan derr.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-4-2021 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 1-4-2021 08:45 PM
Pokok kemunting pun lawa sis.aku cabut kat pantai, balik tanam kat umah.teringat zaman kanak2,kuti ...

Pokok kemunting masuk list gak tu. Kemunting tu iras2 senduduk gak kan? Iols siap beli senduduk holland sebab kat area rumah takde senduduk liar.

Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 1-4-2021 08:54 PM
Pokok kemunting masuk list gak tu. Kemunting tu iras2 senduduk gak kan? Iols siap beli senduduk ho ...

Hampir sama,tapi buah kira ok la jugak,berbanding senduduk.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-4-2021 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak yang macam ni

  


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2021 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
I sekarang yg paling menjadi is suculen eh ke apa yg cactus kecik2 tu. Tak reti pulak nak spell nama nya. I beli kat camerin lst year. Konon2 nak susun cantik la dalam balang kaca ala2 mini garden.

Sekali mak i pergi transfer masuk pasu besar daaa. Terus jadi kaktus gedabak

Tapi now ada yg jenis berjuntai. Cantik pulak. Pastu rajin beranak pinak la pulak dorang ni. Esok nak pergi carik tanah kat kedai nak alih kat pasu lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-4-2021 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 3-4-2021 11:00 PM
I sekarang yg paling menjadi is suculen eh ke apa yg cactus kecik2 tu. Tak reti pulak nak spell nama ...

Iols pernah beli cactus, succulent yang kecik2 tapi tak reti jaga. Semua mati. Sekarang ada kaktus tanam atas tanah sedang membesar dengan jayanya.
Pokok bakawali pun tak rajin berbunga.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2021 11:45 PM | Show all posts
Yeehaw replied at 3-4-2021 11:00 PM
I sekarang yg paling menjadi is suculen eh ke apa yg cactus kecik2 tu. Tak reti pulak nak spell nama ...

My suggestion, alang-alang suka tanam cactus tu, why not you try tanam pokok dragon fruit which is sejenis cactus jugakkan? Cactus bersauz besar. Bunganya putih besar cantik, mekar di pagi hari tapi menjelang petang akan menguncuplah. Tak lama lepas tu buahnya pun cantik bila masak, merah saga warnanya. Buat juice ataupun mkn begitu sahaja pun sedap
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2021 11:19 PM | Show all posts
Hari ni Mama tambak koleksi pokok herba dalam kebun mini  Mama, pokok bunga kantan. Mahal sangat nak beli bunga kantan sekarang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-4-2021 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
mamarock replied at 20-4-2021 11:19 PM
Hari ni Mama tambak koleksi pokok herba dalam kebun mini  Mama, pokok bunga kantan. Mahal sangat nak ...

Iols pun teringin nak buat koleksi bunga kantan merah, pink dan putih.

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2021 11:25 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 20-4-2021 11:25 PM
Iols pun teringin nak buat koleksi bunga kantan merah, pink dan putih.

Mama ingatkan ada 2 jenis/warna aje bunga kantan ni, rupanya ada 3 ye @sharlenetexas.

Mama tanam dalam pasu besar, mencuba nak tgk betul ke cakap-cakap orang kalau tanam dalam pasu tak berbunga.

Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2021 10:56 PM | Show all posts
Ptg tadi sempat alihkan anak benih bunga matahari, roselle, bendi, tomato, kobis ke dalam pasu.

Sempat tanam daun bawang celah-celah pokok strawberi.

Harap sempatlah tuai hasil dan laman cantik masa Aidilfitri nanti.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 36739 Replies : 1413
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49622 Replies : 1131
[For Sale] New township @ Genting Highlands
zilchminz[For Sale] New township @ Genting Highla
Views : 329 Replies : 16
[For Sale] Your beachside retreat @ Cenang, Langkawi
zilchminz[For Sale] Your beachside retreat @ Cena
Views : 53 Replies : 2
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 34882 Replies : 560
Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah? Ex menantu Rajinikanth
ZaienSelepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya
Views : 1497 Replies : 35
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 4166 Replies : 125
GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
adila39GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
Views : 359 Replies : 6
Have you cross the Rawang bypass?
adila39Have you cross the Rawang bypass?
Views : 2608 Replies : 22



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 01:46 PM GMT+8 , Processed in 0.858506 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list