CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 4028|Reply: 19

[Aduan] Kalau tak bayaq bulan2 kat Coway apa jadik?

[Copy link]
Post time 4-3-2021 12:54 AM | Show all posts |Read mode
helo gais.
nak tanya, pakcik aku tah camna ada amik filter ayaq Coway.
pastu bini dia complaint tak mampu bayaq bulan2 sebab mahai and la tengah covid pa semua, income turun.
lagi satu, pakcik aku pi boh penama atas nama bini dia, lagi dia hingaq.
and la dia dok rayuh kat aku lak nak buat camna, last2 dia buat gila tak mau bayaq and tunggu depa mai balik mesin ayaq depa tu.
so how?
orang tua tu pi bedai kontrak 7 taun - mau tak melalak bini dia. help me pls gais.

tl;dr : pa akan jadi kalo kita tak bayaq Coway bulan2? ada kata kena CTOS, ada kata naik court, ada kata rilek saja nanti depa mai kutip mesin pastu nama kena blacklist Coway ja.
any agent Coway kat sini yang bulih explain dak? company you akan hantaq LOD dak kalo ada customer hat buat gila tak mau bayaq sebab dah tak mampu? or just amik mesin and direct CTOS? or naik court mammoth saman sivil?


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 01:24 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 4-3-2021 01:41 AM

1 800-888-111or,
https://www.coway.com.my/enquiry

cakap nak tamatkan. tapi kalau belum cukup 3 tahun dia cekik darah sket..
kena bayar semua tunggakan + [ ('36 bulan' - 'berapa bulan dah guna') x 'harga bil bulanan' ] x 50% diskaun
kiranya dia nak jugak kira you subscribe 3 tahun. cuma dia caj 50% je pada bulan2 yang berbaki.

tapi xleh salahkan diorang jugak, sebab benda ni diorang jual pakai sistem komisen. jual 3 ketul agent terus dapat 1200. tu ejen je, bos pada ejen pun dapat gak diam2 tang tu juga. since company dah bayar advance pada agen, so company perlu dapatkan duit balik dari pelanggan tak kira la nak terminate bila pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2021 01:40 AM | Show all posts
Lagubestbest replied at 4-3-2021 01:24 AM
1 800-888-111or,
https://www.coway.com.my/enquiry

tenkiu reply, tapi kalau direct tanya dengan hq selalunya depa akan force bayaq jugak or dimomokkan kena legal action, ni based on pengalaman sendiri dengan company lain.

so tu yang nak mintak pendapat/pandangan member2 kat sini wat would happen if tak bayaq/tak mau bayaq sewa bulan2?
takkan sampai kena CTOS or masuk jail sebab tak bayaq berapa ribu ja etc. semua tu?

realistically speaking kat sini, depa akan just mai amik mesin and ban nama saja or proceed lawyer hantaq LOD naik court eventhough cost loyar lagi tinggi dari harga penapis tu?
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 01:48 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 4-3-2021 01:51 AM
ibrahimovsergei replied at 4-3-2021 01:40 AM
tenkiu reply, tapi kalau direct tanya dengan hq selalunya depa akan force bayaq jugak or dimomokka ...

kena setel dua benda ni
1. bayar semua bil tertunggak.
2. kena dah lebih dari 3 tahun.
cakap nak terminate. diorang akan terus terminate. takde isu apa-apa.

3. kalo bil tertunggak ada, kena bayar dulu kemudian baru boleh sembang.

4. semua no prob. tapi belum sampai 3 tahun, boleh terminate, tapi kira 50% bil setiap bulan menuju baki 3 tahun.



Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 02:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada penama? Masa aku ambik coway x ada penama
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2021 07:07 AM | Show all posts
Lagubestbest replied at 4-3-2021 01:48 AM
kena setel dua benda ni
1. bayar semua bil tertunggak.
2. kena dah lebih dari 3 tahun.

yang ni untuk semua jenis kontrak ka?
sebab yang kontrak pakcik aku amik tu hat 7 taun punya.
dia baru guna setaun lebih, tu pon bini dia dah bising dah tak tahan mahai nak bayaq bulan2.
jadi nak tunggu bagi cukup 3 taun tu memang konfirm la teruih masuk proses talak la gamaknya

just nak tau for example kalo customer baru guna filter Coway tak sampai berapa bulan and sebab tak mampu dia buat gila takmau bayaq truih - apa akan jadi ja, mai trak FRU datang rumah ka angkut penapis ayaq tu sekali dengan tuan dia pi balai

sebab mai uncle tu dia menega tepi jalan ja, benkrap ka apa ka CTOS ka dia no hal sangat, kot kena naik court la dia resah sikit.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2021 07:08 AM | Show all posts
sarah82 replied at 4-3-2021 02:24 AM
Ada penama? Masa aku ambik coway x ada penama

dia boh under nama bini dia, so kontrak 7 taun under bini dia lmao
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebulan berapa tu.. akak tanya sebab nak tambah pengetahuan am
Kami pakai filter Panasonic ja

7 tun bayaq serupa beli gheta
Tapi org dok habaq ayaq coway sedap
Kawan akak gheja part time coway 4 bulan teruih tukaq HRV

Kami lalu sebelah pun tak singgah.. tau dah tak mampu


Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 08:08 AM | Show all posts
aku mmg xnk terjebak dgn air mahal ni

tapi mak aku pon terjebak coway ni

tp aku yg bayaq

tp kt rumh aku, aku masak air manual..simpan botol dalam peti sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 08:32 AM | Show all posts
Kalau sistem bayaran camni, kena aware dengan fine print nya. Kalau tak cukup 'haul' memang kena baya balance kontrak. Aku amik Cuckoo yang paling murah, pastu pilih bayaran paling mahal. Nak setelkan awal punya pasal. Now takyah fikir dah, dah habis bayo. Baca balik kontrak tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 10:19 AM | Show all posts
standard la apa-apa perkhidmatan yang kontrak, kalau nak terminate kena penalty..
sebab tu sebelum sign up, fikir dulu habis-habisan kemampuan nak membayar..
jangan sebab orang ada astro ada coway, awak pun nak nampak sama standard, amik juga..
ujung-ujung tak mampu bayar, kan dah susah..
coway ni, kalau kita nak tukar barang lain pun still kena serve minimum 3 tahun contract..
keperluan, bergantung pada individu..
ada orang suka beli je air mineral..
ada yang jenis masak je air dari paip peduli apa paip penuh karat ke apa..
ada yang suka susun tupperware tipuware penuh kat pintu fridge..
yang malas fikir, sesuai la pakai coway cuckoo jiksu ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 10:59 AM | Show all posts
kawan aku ofis dia coway ke curik, tetap kena bayar mcm biasa..

ada sesape tahu cane nak stop bayar..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2021 12:30 PM | Show all posts
VespaSilbe replied at 4-3-2021 07:39 AM
Sebulan berapa tu.. akak tanya sebab nak tambah pengetahuan am
Kami pakai filter Panasonic ja

dia kena RM65 sebulan, selama 7 taun.
dia reja menjaja nasi lemak tepi jalan ja, lagi2 la time covid ni haa makan asap ekzos reta hat lalu lalang ja la kak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2021 12:32 PM | Show all posts
supermum replied at 4-3-2021 08:32 AM
Kalau sistem bayaran camni, kena aware dengan fine print nya. Kalau tak cukup 'haul' memang kena bay ...

hat yang pi amik tu pakcik aku, dia biasa la orang2 tua kampung ni - depa mana tau legal process tnc pa semua ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2021 12:36 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 4-3-2021 10:19 AM
standard la apa-apa perkhidmatan yang kontrak, kalau nak terminate kena penalty..
sebab tu sebelum  ...

aku rasa mai unkel tu dia kena tarik la time kat pasaraya. biasa la orang2 tua ni lemah sikit termakan pujuk rayu.
dulu dia ada piring Astro gak, tak tau terpengaruh dakyah mana  last2 tak mampu bayaq pi pasang nJoi lak.
orang2 tua ni payah sikit nak nasihat satni tak belaga angin.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ibrahimovsergei replied at 4-3-2021 12:30 PM
dia kena RM65 sebulan, selama 7 taun.
dia reja menjaja nasi lemak tepi jalan ja, lagi2 la time co ...

Consider murah lagi la
Ingat hat pakej boleh bayaq Axia
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2021 12:51 PM | Show all posts
VespaSilbe replied at 4-3-2021 12:40 PM
Consider murah lagi la
Ingat hat pakej boleh bayaq Axia

bagi hat orang macam dia yang reja menega nasik lemak tepi jalan RM65 tu dah macam RM650 kot sebulan.
tengok pon kesian sebab selalu gak bekas nasik besaq tu dok penuh ja dengan balance nasik tak habis.
ni la ni dia dok 'ahh persetankan suma ni, aku tak mau bayaq lantak pi!'
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2021 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ibrahimovsergei replied at 4-3-2021 12:51 PM
bagi hat orang macam dia yang reja menega nasik lemak tepi jalan RM65 tu dah macam RM650 kot sebul ...

Aku tanya dah kawan aku
Produk tu takleh stop
Mmg kena bayaq 7 tahun
Dia kata kena  cari 3rd party sambung bayaq
Tukaq nama
Nih ja aku leh tlg
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Coway ni walau adik iols jual tapi harga mampu tengok jerlah. Mahei bebeno
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuckoo sekarang pun dah pakai penama. Nak terminate mcm mcm alasan bagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Dr. Aishah Yunos dedah ada  Wanita hidap ‘Vaginismus’ takut bersama suami selama enam tahun
YgBenarDr. Aishah Yunos dedah ada Wanita hidap
Views : 181 Replies : 1
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 70 Replies : 20
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45181 Replies : 504
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29786 Replies : 508
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 70662 Replies : 1990
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1421 Replies : 32
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9724 Replies : 564
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20930 Replies : 629
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 3559 Replies : 108



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 03:01 PM GMT+8 , Processed in 0.124516 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list