CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4620|Reply: 35

[Tempatan] Puas Hati dengan bajet 2021?

   Close [Copy link]
Post time 6-11-2020 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Semalam ramai mengharap 10k dari kwsp sendiri. Sudah fikir apa mahu beli . Termasuk yang ingin ikut kemahuan sendiri (iphone12). Es kecewa. Bagaimana dengan anda?
Single Polls, Total 122 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 6-11-2020 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Ontah.. sbb aku tak dapek ape pun.. so aku tak kisah ape pung.. nak dengki yg dapek tuu pun.. kang aku tulis kang ade yg sentap
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku harap loan dapat panjang balik 20tahun
So aku tak de dpt per2
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 02:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Setakat 10K kalau nak berhabisan dlm sebulan pun dah boleh habis...tapi apa yg lebih jadi kebuntuan rakyat, terutama ratusan ribu rakyat yg sudah kehilangan pekerjaan, adalah pembentangan budget kali ini seperti tidak menunjukkan sebarang rangka usaha usaha kerajaan dlm cuba beri keyakinan pada rakyat utk create new jobs atau replacing the old industries that have gone bust, with new job industries dlm pandemik skg ini yg telah berjaya melumpuhkan banyak industries, namely aviation, tourism and fnb...(service oriented industries..)..suntikan peruntukan kepada mereka mereka terutamanya yg telah kehilangan mata pencarian dlm bentuk incentives package for upgrading of skills, reskilling untuk mendepani skills sets yg baru bagi menghadapi new era of industries post pandemik tidak begitu nampak dlm budget ini...

Tapi sebaliknya unjuran perrumbuhan ekonomi yg begitu diyakini dapay tumbuh pada peratusan 5-7% yg lebih ingin ditonjolkan seolah tidak peka dgn kedudukan ekonomi dunia ketika ini yg menguncup begitu teruk sekali dan hampir mustahil utk kita mencapai taraf pertumbuhan seperti yg diprojected kan? it is simply not realistik...

Dan sebagai rakyat, we give two shits about growth and figures when we are struggling and suffering with our bread and butter issues...

Berapa ramaikah dari kalangan ratusan ribu rakyat yg telah kehilangan mata pencarian during this past 6-8 mths telah mula mendapat pekerjaan semula? adakah rangka statistik ini telah dikongsi dlm pembentangan budget kali ini?

Bung nuat and his gang akan bahaskan isu isu yg seolah tidak begitu ditonjolkan seperti diatas ini bila perbahasan bermula isnin ini..

heeeeee

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 05:17 AM From the mobile phone | Show all posts
entahlah sy ok jer
dengan keadaan sekarang
dpt rm600 banyak dah tu
siapa ada kad kredit maybank
boleh beli easy pay installment 0%
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 06:26 AM | Show all posts
Harap jangan buka Thread seperti ini kat Isu Semasa ...

Thread perbincangan mengenai Isu yang sama dah ada...

https://mforum1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1222440

Setuju ..? Tak setuju...? Puas hati...? Tak puas hati...? Boleh tulis kat Thread tu.

Kalau nak ajak sembang2 borak2 dan buat Poll pasal isu ni ...
boleh buka kat BORAK

Poll ni FC bagi 24jam ... akan ditutup selepas tu.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 07:09 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerpot replied at 7-11-2020 02:54 AM
Setakat 10K kalau nak berhabisan dlm sebulan pun dah boleh habis...tapi apa yg lebih jadi kebuntuan  ...

i second 100% komen stingerpot
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 7-11-2020 05:17 AM
entahlah sy ok jer
dengan keadaan sekarang
dpt rm600 banyak dah tu

Oh betul ke ezpay 0% int tu...menarik!
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-11-2020 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapa yang berumur 50 dengan 55 tahun ni jer yang untung  tahun ni...tak terkesan dengan belanjawan yang diumumkan semalam
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
mrsamz replied at 7-11-2020 07:47 AM
Oh betul ke ezpay 0% int tu...menarik!

yeap tpi rm1k ke atas dan satu transaksi jer boleh dah beli iphone baru tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 09:28 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerpot replied at 7-11-2020 02:54 AM
Setakat 10K kalau nak berhabisan dlm sebulan pun dah boleh habis...tapi apa yg lebih jadi kebuntuan  ...

Abg non reti sembg je dorg ckp.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Sampah di kitar smulaa...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-11-2020 09:28 AM
Abg non reti sembg je dorg ckp.

Kita tengok saja nanti kesarjanaan tengku zafrul menangkis atau menjawab segala 'kesembangan' bung anwart ini kalau betul dia seorang tokoh teknokrat yg memang terserlah dlm isu mengemudi ekonomi negara bersandarkan facts and figures in his hands....

Dia juga mesti memandu rakyat utk memahami bagaimana negara bolwh mencapai his projected economy growth of 5-7 % in 2021 sedangkan seperti aku sebut berulang kali, many sektors of the economy are dying today....dan dengan harga minyak tidak menunjukkan.peningkatan..beyond 2021...dari sektor sektor mana yg dia nampak bakal menepati sasarannya untuk unjuran 5-7% economy growth tersebut?

Mustahil dia pun dah belajar teknik sembang dari bung anwart bila dia dgn confidentnya menyebut that there will be 5-7% economy growth next year?

Kehkehlehkeh

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
vespa_oren replied at 7-11-2020 09:02 AM
yeap tpi rm1k ke atas dan satu transaksi jer boleh dah beli iphone baru tu

Dlm keadaan ekonomi tersepit skr, bila ada duit, bijak lah  memenuhi apa yg perlu, bukan apa yg mau. Demi masa dpn penjawat awam sesudah bersara nnti, kwsp pun tak akan mudah  nak luluskn permohonan. Pencarum juga harus tak ghairah nak keluarkn duit melainkn jika betul2  terdesak dn bersedia  mengakui  untuk  mnerima  Kekurangan jumlah time bersara nnti.. Berkira2lh  berbelanja   supaya tak sengsara.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 7-11-2020 07:09 AM
i second 100% komen stingerpot

10K satu biji birkin pun tak lepas...wtf?

Kheunz?

Kahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
nolya replied at 7-11-2020 10:15 AM
Dlm keadaan ekonomi tersepit skr, bila ada duit, bijak lah  memenuhi apa yg perlu, bukan apa yg ma ...

"Nak pikir pasai masadepan? Melangkaui usia persaraan?TODAY as in NOW, I dont even know when my next meal will be....so please dont talk cock sing song".

Hajjah Enon,
Parit Buntar
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-11-2020 11:52 AM | Show all posts
BPR org bujang just 350  ...  cuma lebih sikit dr PH last year yg hanya 100

next year iols akan tgk camner dia kasi,    sekali je atau lebih ...  kalu just sekali,   uols kalu nak jatuhkan abah yidin just go ahead,  iols dah x kisah

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 12:15 PM | Show all posts
kalau sedebup 10k pengeluaran aku mcm tak setuju sgt.. elok pada yg bersasar je yg betul2 dah diberhentikan kerja...

yg stil ada kerja, WFH lg.. gaji bulan2 masuk mcm government especially... yg sibuk sgt nk dpt 10k nk buat pe? nak beli iphone 12 la tu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 12:39 PM | Show all posts
Edited by nolya at 7-11-2020 12:44 PM
stingerpot replied at 7-11-2020 10:36 AM
"Nak pikir pasai masadepan? Melangkaui usia persaraan?TODAY as in NOW, I dont even know when my ne ...

Wahai Puan Hjh Enon frm Parit Buntar, kok ye pun nak bidas  posting saya, apakah tidak ada cara yg lebih bersahabat. Kenapa ada lengok2 kesombongan menyampaikan pendapat. Saya sekadar luahkan pendapat, dan tak perlu ikut.  Buatlah pilihan antara perlu dn mau. Dn lebih tepat bak kata forumer boleh beli ifon baru. Kenapa perlu nak beli ifon baru sedangkan ifon yg sedia ada memadai.
"TODAY as in NOW, I dont even know when my next meal will be...."
Drp pemerhatian yg sudah2,  sesusah2  rakyat M'sia, belum ada yg mati kebuluran atau sekeluarga turun berbekalkan guni mengais2 makanan.Puan dgn pendapat puan dan saya dgn pendapat saya sendiri, sekadar diajak berpandangan yg tidak menjelikkan.

Hjh Nolya
Kuala Lumpur





Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2020 12:42 PM | Show all posts
i x harap apa apa, okaylah , sebab melihatkan kemelaratan ekonomi, aktiviti ekonomi dan org  yg terkesan. jadi ini menginsafkan. pada i puas tak puas bukan persoalan cuma kena balik dari bab asal belanjawan tu . MOF II Tg Zafrul dah nyatakan objectives budget 2021.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 06:16 AM GMT+8 , Processed in 0.113025 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list