CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3067|Reply: 14

Jika ada SSM, layak ke dapat BPN?

  [Copy link]
Post time 23-10-2020 05:47 PM | Show all posts |Read mode
Hi semua, hari ini saya nak bertanya.
Layak ke kita dapat BPN jika kita ada SSM dengan purata Jualan RM10 - RM50k sebulan.

Saya tak pasti sebab tak pernah apply BPN lagi mahupun GKP jadi nak tahu dulu layak ke dapat?

Ada tak siapa-siapa sini yang company dia daftar under SSM atas nama sendiri dengan jualan 100k-500k setahun dapat BPN?

Sebarang info amat di kasihi, terima kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-10-2020 05:50 PM | Show all posts
Oh i forgot to add, saya punya company hanyalah persendirian macam Enterprise, bukan SDN BHD.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2020 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila ada daftar SSM,walaupun dah takde sale tetap tak layak.apalagi sale puluh2 k.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2020 06:15 PM | Show all posts
untuk yg ada bisnes ada bantuan lain dalam RM 3000 one off. sediakan dokumen berkaitan ye.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-10-2020 06:55 PM | Show all posts
Belibis replied at 23-10-2020 10:10 AM
Bila ada daftar SSM,walaupun dah takde sale tetap tak layak.apalagi sale puluh2 k.

baik terima kasih atas jawapan,
sebabnya saya bertanya ada seorang kawan ni sales lebih kurang saya, income dia punya mungkin lebih tinggi.
tetapi hairannya dia layak mendapat BPN dan jumlah keseluruhan bpn 1 dan 2 beliau dapat adalah RM2600.00
tapi syarikat beliau bukan enterprise, lebih kepada daftar ssm untuk jualan online sahaja.

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2020 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin dia dah matikan lesen niaga SSM.atau dia mohon bantuan niaga macam makcik kiah buat.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-10-2020 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dapat both
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-10-2020 07:21 PM | Show all posts
Belibis replied at 23-10-2020 11:00 AM
Mungkin dia dah matikan lesen niaga SSM.atau dia mohon bantuan niaga macam makcik kiah buat.

kemungkinan ye, tapi perniagaan dia masih aktif. terima kasih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-10-2020 07:22 PM | Show all posts

tahniah, kiranya kalau ada ssm dan sales 10k ke atas masih boleh dapat ye kalau kita apply?
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2020 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
BellaJay replied at 23-10-2020 06:55 PM
baik terima kasih atas jawapan,
sebabnya saya bertanya ada seorang kawan ni sales lebih kurang sa ...

Kalau daftar ssm tu kira enterprise la, walaupun tak de enterprise kat belakang.

Ssm ada dua, satu R.O.B - register of bisness untuk milikan tunggal  dan perkongsian.

R.O.C - register of company yg ada sdn bhd.

Layak je memohon, cuba la, dapat ke tak belakang kira, sebab dorang akan kira pendapatan bersih, bukan jualan.

Saya ada ssm juga, tapi tak banyak la dapat, ambik pun sebab dulu kerajaan dok kata nak niaga kecik2 jual makanan online pun kena SSM.

Mula2 kena hold, tpi bila dorang check lhdn tak de pendapatan declare dri perniagaan, dan cakap hasil pun tak banyak, kemudian  merayu, lepas juga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2020 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
bukan bantuan ni bergantung pada income yang kita declare pada lhdn ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-10-2020 07:44 PM | Show all posts
CatMiow replied at 23-10-2020 11:30 AM
Kalau daftar ssm tu kira enterprise la, walaupun tak de enterprise kat belakang.

Ssm ada dua,  ...

baik, terima kasih catmiow atas penjelasan.
saya punya perniagaan selalu sales dalam lingkungan yang di sebut tapi kalau tolak bersih semua baru dapat berapa je.
sebabtu tertanya kalau apply bpn lepas ke tak takut deorang ikut sales. banyak sales saya dari hasil dropshipping jadi untung bersih berapa je yang akan dapat setiap bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2020 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
BellaJay replied at 23-10-2020 07:44 PM
baik, terima kasih catmiow atas penjelasan.
saya punya perniagaan selalu sales dalam lingkungan y ...

Cuba je,

Saya tak tau awak dah berapa lama biz, tapi kita kena faham dan tahu bezakan pendapatan/jumlah jualan dan pendapatan bersih.

Lhdn dia kira pendapatan bersih. Dorng bukan tengok jumlah jualan semata2. Pendapatan bersih tu baru dikira pendapatan/'gaji' kita. Tu yg akan dinilai samada kita layak atau tak terima BPN.

Contoh Walaupun jualan beribu2 ringgit. Jika margin untung 5-8% , jualan10k baru rm500-800. Yg rm500-800 ni yg akan di ambil kira. Bukan yg 10k.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-10-2020 08:20 PM | Show all posts
CatMiow replied at 23-10-2020 12:07 PM
Cuba je,

Saya tak tau awak dah berapa lama biz, tapi kita kena faham dan tahu bezakan pendapata ...

baik terima kasih sangat2 sebab saya pun takut nak apply mula2,
memang tak tahu deorang kira ikut pendapatan bersih perniagaan kita,
memang kalau ikut saya punya sales saya tidak berada dalam kategori yang layak.

lega rasa bila catmiow terangkan, terima kasih sekali lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2020 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Jk BC Komen dlm FB ,Twitter ramai kecam SBB X dpt .Aku X Mohon .Sekiang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 05:10 PM GMT+8 , Processed in 0.109907 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list