CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: adm7

Pokok yang sesuai/menarik tanam kat Malaysia

[Copy link]
Post time 20-7-2020 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols minat yg bunga2 mcm sakura malaysia..
Tp bila fikir nak kne menyapu je kang bunga2 cinta berguguran..
Maybe pokok rhu atau kelapa hiasan tu je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 20-7-2020 12:33 AM
Tempat pokok tu ujung tembok so mcm tak sesuai sgt pasang jaring. Tapi gigih la jiran aiols tiap h ...

Macam mana nak mohon tu? Boleh share tak?
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya tak minat pokok2 bunga. Saya lebih suka tanam pokok2 ulam. Kacang botor tanam kat tepi pagar, biar dia melilit. Ada pokok kaduk, ulam raja, temengor, janggus, putat dll.

Suami yang minat pokok2 hiasan ni. Lebih2 lagi bonsai. Sekarang dok sibuk dengan bonsai kelapa. Suami mmg minat bercucuk tanam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 20-7-2020 03:19 PM
Macam mana nak mohon tu? Boleh share tak?

Ni link chuols:

http://www.doa.gov.my/index/resources/aktiviti_sumber/aktiviti/pengumuman/ua_penjana/borang_permohonan_projek_pertanian_bandar_individu.pdf
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2020 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 20-7-2020 12:35 AM
Aiols baru kumpul koleksi rubber plant. Peperomia masuk wishlisy juga. Dulu berkenan fettonia tapi ...

klu kena siram slalu,, aku kansel la fettonian
pokok calathea aku tgh beranak. ada 3jenis. tiga2 ada ank. eh.. seronok betul la.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 20-7-2020 12:33 AM
Tempat pokok tu ujung tembok so mcm tak sesuai sgt pasang jaring. Tapi gigih la jiran aiols tiap h ...

Dia kuatkan otot lengan tu. yang tu bena/cenabu nama dia, geram kalau dia gemuk2 kan? pastu geli hahaha..

Kitorang pakai ridsect yg warna biru tu berasaskan air boleh sembur kat pokok. Satu lagi kawal semut, dia kawan baikmdengan semut, kurang semut, kuranglah dia. Memang geram kan ulat, nanyi dia datang lagi, aku penyet lagi geli geli huhu.

Kelapa apa uols tanam? Mangga apa uols? Teringin juga nak tanam pink guava ni
Hari tu tgk diorang buat air mulberi
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 20-7-2020 12:33 AM
Tempat pokok tu ujung tembok so mcm tak sesuai sgt pasang jaring. Tapi gigih la jiran aiols tiap h ...

Hari tu beli cincau hijau, dioramg cakap ada 3 jenis cincau hijau. Tak reti pula jenis2 dia. Satu lagi beli cincau hitam, berangan nak buat lengkong. tak pernah dengar beauty beri.Banyak uols menanam ye.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 20-7-2020 12:33 AM
Tempat pokok tu ujung tembok so mcm tak sesuai sgt pasang jaring. Tapi gigih la jiran aiols tiap h ...

Apa syarat geran Penjana tu? kena letak apa2 tak nak mohon tu,? keutamaan dia siapa?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 20-7-2020 12:35 AM
Aiols baru kumpul koleksi rubber plant. Peperomia masuk wishlisy juga. Dulu berkenan fettonia tapi ...

Alamak, meols tak kenal semua nama pokok2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 20-7-2020 03:26 PM
Saya tak minat pokok2 bunga. Saya lebih suka tanam pokok2 ulam. Kacang botor tanam kat tepi pagar, b ...

Temenggor? pokok apakah? Putat kaler ape chuol tanam
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 09:41 PM
Depan tu kemboja putih, dah cantas tinggal tu je skrg... Batang berlumut hijau dah skrg, cari pe ...

Aik gambar dah hilang, sib baik sempat tgk, besr juga ya pokok yg putih tu. Baru ni tau yg putih tu lagi tahan lama bunga dia dr merah
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Merah pulak dah... pink
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2020 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 20-7-2020 08:56 AM
Iols minat yg bunga2 mcm sakura malaysia..
Tp bila fikir nak kne menyapu je kang bunga2 cinta bergu ...

Nerium oleander ke uols, cantikkan. Nak beli semua warna huhu. Tapinya beracun kan
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 20-7-2020 12:33 AM
Tempat pokok tu ujung tembok so mcm tak sesuai sgt pasang jaring. Tapi gigih la jiran aiols tiap h ...

Mcm mana nk apply tu dik tera? Share pls.. Nk tanam sayur la.. Serem tgk byk pokok pki racun od
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 22-7-2020 12:44 PM
Mcm mana nk apply tu dik tera? Share pls.. Nk tanam sayur la.. Serem tgk byk pokok pki racun od

Saya ada share link kt atas tu sis. Ce tgk
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-7-2020 06:30 PM
Apa syarat geran Penjana tu? kena letak apa2 tak nak mohon tu,? keutamaan dia siapa?

Takde syarat utama sgt. Rasanya dia tgk atas pendapatan isi rumah. Borang dia simple je, kalo tempat chuols tak ramai yg isi boleh la dapat
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-7-2020 06:29 PM
Hari tu beli cincau hijau, dioramg cakap ada 3 jenis cincau hijau. Tak reti pula jenis2 dia. Satu  ...

Beauty berrry tu cantik chuols berry dia kaler biru purplw gitu.

Cincau ijau aiols taktau la jenis ape, tp tak best aiols buat air sbb bau daun dia tu. Ada org bg tips letak lemon skali utk kurangkan bau, tp aiols tak buat lagi centu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
pitera replied at 22-7-2020 01:45 PM
Saya ada share link kt atas tu sis. Ce tgk

Ok tkasih ya
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 21-7-2020 06:28 PM
Dia kuatkan otot lengan tu. yang tu bena/cenabu nama dia, geram kalau dia gemuk2 kan? pastu geli h ...

Kelapa aiols tak ingat kelapa ape. Mangga tu mangga harum manis selatan. Ape rasa taktau lah tak sempat rasa lagi hahaha.

Harini tambah koleksi pokok tomato pulak. Moga aiols larat menjaga semua haha
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2020 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru teringat , Pokok cantik dan boleh dimakan , pokok mulberi, cuma kena rajin cantas. Pokok ni tak banyak songeh. Cuma rajin2 siram baja organik mcm air basuhan ayam/ikan sekali sekala.

Pucuk mulberi boleh dimakan macam kita makan pucuk ubi rebus. Rasa not bad, takder lah pahit ke apa, rasa tawar daun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 04:50 PM GMT+8 , Processed in 0.099000 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list