CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: adm7

Pokok yang sesuai/menarik tanam kat Malaysia

[Copy link]
Post time 23-7-2020 11:54 AM | Show all posts

cubalah ficus elastica utk indoor plant, tk perlu byk sunlight & air,penjagaan mudah jgk heh


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2020 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Update

Setakat hari ni

1. Pokok delima iran
2. Pokok delima india
3. Pokok ceri barbados
4. Pokok bunga raya mcm2 jenis
5. Pokok bunga kertas
6. Pokok ficus lyrata

Tgh tunggu pokok jambu batu dengan jambu batu pink sampai. Baru order.
Skrg ni tengah fikir nak tambah jambu air, mangga,rambutan atau longan. Belum decide lg. Pokok bunga mungkin nak tambah pokok kemuning jumbo. Aku plan nak tanam pokok2 yang boleh bagi manfaat/berkhasiat untuk dimakan. Sambil tu niat nak sedekah kat orang lain,burung2,tupai,musang atau haiwan2 yang datang singgah cari makan. Semua pokok buah yang beli jenis hybrid/kahwin. Senang nak jaga/cantas.

Plan nak cari gak pokok yang besar/tinggi untuk filter habuk,macam cepat berdebu pulak rumah ni. Ada cadangan tak?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2020 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
lavendernovella replied at 22-7-2020 03:09 PM
Baru teringat , Pokok cantik dan boleh dimakan , pokok mulberi, cuma kena rajin cantas. Pokok ni tak ...


Mulberi ni masam ke manis? 1 lg pokok aku terasa nak tanam raspberry. Boleh hidup ke kalau tanam lat malaysia?
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2020 03:04 AM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 17-8-2020 11:38 PM
Mulberi ni masam ke manis? 1 lg pokok aku terasa nak tanam raspberry. Boleh hidup ke kalau tanam ...

Mulberi rasa masam2 manis. Tak masam sgt, tak manis sgt, perfect combination.

Rasberry tak pernah tanam. Sebab cuaca. Tapi kalau nak mencuba apa salahnya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2020 03:06 AM From the mobile phone | Show all posts
dianasofia replied at 23-7-2020 11:54 AM
cubalah ficus elastica utk indoor plant, tk perlu byk sunlight & air,penjagaan mudah jgk heh

Pokok ni kalau bercabang cantas dan tanam semula. Iol pernah try tanam pokok ficus elastica ruby, dalam 10 batang, ada 2 berakar.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2020 03:08 AM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 17-8-2020 11:36 PM
Update

Setakat hari ni

Alhamdulillah, tanam pokok sedekah hasil. Semoga bertambah2 murah rezeki.  

Pokok besar utk filter habuk , macam pokok rangoon creeper/ akar dani ker?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2020 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
lavendernovella replied at 18-8-2020 03:08 AM
Alhamdulillah, tanam pokok sedekah hasil. Semoga bertambah2 murah rezeki.  

Pokok besar utk fil ...

Masa PKP hari tu aku perasan byk jenis burung singgah kawasan rumah. Sebelum ni yg biasa dtg pipit dgn gagak je. Tu yg terfikir nak tanam pokok buah yg diorg boleh makan. Dari tanam pokok sekadar utk cantik/lanskap baik kita tanam yang boleh bagi manfaat kat semua. Sementara tu beli dulu makanan burung kat shoppee
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2020 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
lavendernovella replied at 18-8-2020 03:08 AM
Alhamdulillah, tanam pokok sedekah hasil. Semoga bertambah2 murah rezeki.  

Pokok besar utk fil ...

Kena cari gak pokok besar utk halang habuk masuk rumah. Kat kwsn rumah ni tgh buat construction mrt. So jd berdebu. Kena mop selalu.kebanyakan pokok hybrid yg aku beli rata2 paling tinggi blh tumbuh 3 meter lebih je seller ckp
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-8-2020 03:59 PM
Masa PKP hari tu aku perasan byk jenis burung singgah kawasan rumah. Sebelum ni yg biasa dtg pipit ...

Wah bagus2. Saya pun beli makanan burung gak kat shoppe, letak dalam bekas khas (pun beli kat shoppe pastu gantung
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2020 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-8-2020 04:02 PM
Kena cari gak pokok besar utk halang habuk masuk rumah. Kat kwsn rumah ni tgh buat construction mr ...

Cer tgk sini  
mana tau dpt idea  https://www.google.com/amp/s/www.impiana.my/gambar-10-tanaman-pagaran-paling-cantik/amp/

Pernah nampak rumah orang tanam pokok no 10. Eugenia oleina tu mmg tinggi dlm 4-5 meter , dan didandan rata jadi border/pagar habuk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-11-2020 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Update setakat hari ni

1. Pokok delima iran
2. Pokok delima india
3. Pokok ceri barbados
4. Pokok bunga raya mcm2 jenis
5. Pokok bunga kertas
6. Pokok ficus lyrata
7. Pokok jambu batu kristal,lohan,pink hybrid
8. Pokok mangga chokanan dgn harumanis hybrid
9. Pokok mulberi

Tgh plan nak tanam mata kucing/longan,pulasan atau rambutan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2021 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Update hari ini

Update setakat hari ni

1. Pokok delima iran
2. Pokok delima india
3. Pokok ceri barbados
4. Pokok bunga raya mcm2 jenis
5. Pokok bunga kertas
6. Pokok ficus lyrata
7. Pokok jambu batu kristal,lohan,pink hybrid
8. Pokok mangga chokanan dgn harumanis hybrid
9. Pokok mulberi
10. Kemuning biasa,kemuning jumbo
11. Manggis
12. Jambu air madu

Baru order pokok tangerine dengan longan edaw. Kebanyakan pokok buah yg beli jenis hybrid, tanam dlm pasu besar je cuma manggis kena tanam atas tanah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2021 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 4-6-2021 07:31 PM
Update hari ini

Update setakat hari ni

Wahhh.. Seronoknya.. Chuols tanam dlm pasu kah??

Barbados tu mmg kna tanam dlm pasu..iols pindahkan ke tanah mmg tanak buah, mabuk daun jahh. Geram betul. Ni iols tgh bonsaikan mangga Irwin n petai hybrid dlm pasu. Puncanya nk bawa balik kebun tp dh PKP neh tertangguh..

Rumah KL ni kawasan terhad cuma tanam sayut n bunga jah. Cptlh habis PKP ni...rindu nk main kebun..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2021 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolls suka tanam pokok ati ati ..
Pokok ati ati ni senang nak hidup tapi memang kena rajin membelek @ membelai dia la.
Air kena cukup tapi kalau terlebih air pun tak boleh..batang jadi buruk dan rosak n akan mati.
Gambar bawah nie masa pokok ati2 kita kecik lg..now da bercambah cambah cuma tak sempat nk snap pic aje.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Pokok keladi antara yang banyak terdapat di rumah iolls
Nak jaga pun tak susah..cuma bagi pendapat iolls pokok keladi nie tak sesuai di letak di bawah pancaran matahari direct sebab warna daun nya tak berapa cantik..cepat kekuningan..(kebanyakan pokok keladi la..ada juga yang jenis lasak)
So letak tempat redup redup sikit baru nampak cantik daunnya

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2021 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
ketupatnasi replied at 5-6-2021 10:08 PM
Wahhh.. Seronoknya.. Chuols tanam dlm pasu kah??

Barbados tu mmg kna tanam dlm pasu..iols pinda ...

Ada yang dlm pasu , planter bag besar (cari 100liter ke atas) dan ada yang tanam atas tanah.
Cuba tanam pokok hybrid. Cepat sikit berbuah dan pokok pun rendang je.jambu batu yg tanam masa pkp 1.0 dah start berbuah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ImpianSeroja replied at 12-6-2021 11:21 AM
Pokok keladi antara yang banyak terdapat di rumah iolls
Nak jaga pun tak susah..cuma ba ...

Pokok ati2 dgn keladi mmg tgh trend skrg ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2021 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 12-6-2021 12:27 PM
Pokok ati2 dgn keladi mmg tgh trend skrg ni

Ye betul...itu lah yang banyak nyer kat umah kita..hihi.niat tu nk tanam pokok buah buahan tp xde tanah tinggal kat perumahan teres kan..so byk bunga je la
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2021 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Pokok Puding

Bagi yang nak mencari tanaman yang tahan lasak dan tak perlu sangat dibelai..saya cadangkan untuk tanam pokok puding.Dalam.gambar ni salah satunya contoh pokok bunga Puding.Macam macam jenis pokok bunga puding sebenarnya.

Penjagaan yang sangat simple..tak perlu disiram hari hari dan boleh diletak di panas terik mentari dan tak mudah mati.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2021 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok Lemon

Bagi yang sukakan buah lemon untuk dibuat air atau digunakan dalam masakan mahupun perubatan wajib tanam pokok lemon ni di rumah yer.

Boleh di tanam di dalam pasu atau pun terus dari tanah.. tanaman ini sangat mudah di tanam dan dijaga kerana sifatnya yang tahan lasak.

Tanam ia dari keratan batang yang matang untuk mempercepat kn tumbesarannya.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 04:32 AM GMT+8 , Processed in 0.081836 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list