CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 19628|Reply: 120

Pokok yang sesuai/menarik tanam kat Malaysia

[Copy link]
Post time 19-7-2020 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by adm7 at 19-7-2020 10:28 AM

Pokok apa yang sesuai untuk tanam kat Malaysia ni selain bunga kertas?bosan jugak asik tgk bunga kertas je.Aku tengah cari idea nak tanam pokok hiasan atau teduhan.pokok teduhan kalau boleh yang mendatangkam hasil. Skrg ni tengah cuba tanam pokok delima. Harap2 menjadila

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Pokok halau nyamuk.. Boleh jual bila dah besar..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-7-2020 11:10 AM
Pokok halau nyamuk.. Boleh jual bila dah besar..

Betul ke berkesan ni?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Share sikit pokok2 lain yang korang tanam
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 11:13 AM
Betul ke berkesan ni?

Tak pernah tanam.. Tapi pernah tengok bbrp tahun lepas documentary tentang sebuah kmpg kat Bali yg berjaya kurangkan denggi dgn tanam pokok ni keliling rumah
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Untuk teduhan pokok buah. Untuk bunga, pokok ros jepun, hari2 keluar bunga,jaga pun senang asalkan ada cahaya matahari & air cukup..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adm7 at 19-7-2020 12:03 PM
sarah82 replied at 19-7-2020 11:17 AM
Tak pernah tanam.. Tapi pernah tengok bbrp tahun lepas documentary tentang sebuah kmpg kat Bali yg ...


Ok nnt nak try. Sekarang ni musim sejuk. Syok tido Bukak kipas sejuk. Tak bukak kipas nyamuk pulakk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 11:52 AM
Untuk teduhan pokok buah. Untuk bunga, pokok ros jepun, hari2 keluar bunga,jaga pun senang asalkan a ...

Pokok buah yg ko tanam tu?
Ros jepun tu pakai baja apa?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 12:01 PM
Ok nnt nak try. Sekarang ni musim sejuk. Syok tido Bukak kipas sejuk. Tak bukak kipas nyamuk pul ...

Tu la.. Nyamuk byk skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak, ko suka pokok ape?pokok buah ke, bunga2 ke, daun2 ke.

Kalau suka bunga boleh cuba tanam yg macam pokok senduduk tu, selalu sangat berbunga.

Kalau nak landskap, tanam pokok kemboja, sesuai tak makan space byk, cantik, wangi.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 04:03 AM
Pokok buah yg ko tanam tu?
Ros jepun tu pakai baja apa?

Mangga epal, mata kucing rendang, rambutan rendang, lemon.

Ros jepun tu blh baja biasa je, yg hitam + baja bunga 2 minggu skli. Pokok ni banyak jenis, bunga pun lain bentuk & warna, mmg cantik buat hiasan. Letak bawah cantik, gantung pun cantik.

Pokok bunga alamanda purple/merah pun senang nak jaga, cuma perlu ruang luas sbb besar nti menjalar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 01:36 PM
Banyak, ko suka pokok ape?pokok buah ke, bunga2 ke, daun2 ke.

Kalau suka bunga boleh cuba tanam y ...

Buah,bunga,daun2 semua aku suka. Aku suka yg rendang dan tak terlalu tinggi. Nak bagi kawasan rumah sejuk/redup

Kemboja yang mn ni?yg besar tu ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 02:08 PM
Mangga epal, mata kucing rendang, rambutan rendang, lemon.

Ros jepun tu blh baja biasa je, yg h ...


Pokok kahwin/hybrid ke?selamat ke?aku mcm sceptical sgt dgn pokok hybrid/kahwin ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 19-7-2020 02:08 PM
Mangga epal, mata kucing rendang, rambutan rendang, lemon.

Ros jepun tu blh baja biasa je, yg h ...

Alamanda boleh tanam dlm pasu besar atau kna atas tanah?
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
adm7 replied at 19-7-2020 02:41 PM
Buah,bunga,daun2 semua aku suka. Aku suka yg rendang dan tak terlalu tinggi. Nak bagi kawasan ruma ...

Ye, yg besar dan wangi tu. Rasanya akar dia tak kacau sampai bongkeh pagar. Sesuai tuk landskap


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Uols, kalau baru belajar tanam pokok, tanam yg mudah hidup. Yang melalui keratan batang, macam bunga raya, bunga gardenia(bunga cina), bunga loceng.

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2020 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok ceri pun best hehehe, boleh kutip buah dia sambil makan2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 03:04 PM
Uols, kalau baru belajar tanam pokok, tanam yg mudah hidup. Yang melalui keratan batang, macam bunga ...

Bunga raya dah macam2 jenis ada. Gardenia pun dah ada. Tapi semua kedekut nak berbunga
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 19-7-2020 03:05 PM
Pokok ceri pun best hehehe, boleh kutip buah dia sambil makan2


Last week ada beli pokok ceri barbados lat shoppee. Nampak lawa pulak pokok dia.boleh makan ke?plan nak mmg tanam nak bagi musang dgn burung makan je.

Jumaat saja beli cherry kat giant. Terpikir boleh ke tak tanam kat malaysia ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adm7 at 19-7-2020 03:37 PM
Catpaw replied at 19-7-2020 03:00 PM
Ye, yg besar dan wangi tu. Rasanya akar dia tak kacau sampai bongkeh pagar. Sesuai tuk landskap

...


Ada plan gak nak tanam pokok ni. Tapi hari tu ada beli pokok ceri barbados. Nak tanam kat corner rumah. Ramai selalu lepak kat situ sebab ada tembok. Kalau ada rezeki berbuah boleh diorg membawang sambil mengunyah cerri tu

Btw kalau pokok ni tanam dekat dgn pagar boleh rosak simen/tembok ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-5-2022 10:39 AM GMT+8 , Processed in 0.092861 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list