CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5159|Reply: 27

Patukah i quit kerja

[Copy link]
Post time 29-6-2020 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam korang...
I taktau cemana nak cakap. Lately ni i rasa penat dan stress sangat
I kerja kat satu international bank, bahagian operation
Stress sangat2, at times i kena anxiety sampai takleh tidor malam
Recently i kena PIP kat tempat kerja so i macam tak kisah sebab i tertekan sangat
Tempat kerja i ni nak amek cuti memang sangat susah
Raya pun cuti sehari je, hari isnin tu
Memang i rasa dah burnout habis tp nak apply cuti asyik tak lepas
Nak amek MC/EL kena hadap department manager plak
I memang takde hati nak kerja, nak quit kena bagi one month notice plak
I apply cuti khamis dengan jumaat ni sebab nak amek long weekend, lama sangat tak cuti sejak pkp
Diorang approve khamis je, i punya la bengang sebab bodoh sangat la kena kerja on Friday lepas tu cuti balik weekends
I serabut dan stress sangat sampai muka menggelupas dan bleeding
Husband advise quit je sebab financial bukan isu tp i suka kerja + pegang duit sendiri, cuma dah stress camni i pun tak suka sebab i akan ada tendency lepas kat anak nanti
Korang rasa camne. I plan nak quit, cuti sebulan sambil hantar resume sana sini tp dalam ekonomi sekarang ni patut ke i buat camtu
Yes yes i faham kerja mana2 pun stress tp ni sampai nak amek AL pun susah, jadahnya
I bukan jenis amek mc haram

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2020 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Dlm t&c ada nyatakan tak rules nk AL mcm mna?
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
You rasa macam kena sabotaj dengan company ke or workload memang macamtu
Kalau kena sabo membawa kepada berhenti kerja salah disisi undang2 dan boleh disaman di industrial court. Sabo means bagi kerja yg membosankan sampai depression or workload tak mampu bawa so cepat blah dari syarikat

Iols rekemen chuols join kelas akta kerja 1955 hexo.com taksampai rm300 pun. But if u nak immediate favor terus hubungi cik auzan hexo.com bayar consultation fee dia for professional advise




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
if financial is not big issue for ur fam..berhenti jer...i ni nk berhenti dah 5thb xdpt berhenti...sb yes. financial and bank commitment is big issue for me..i have been at ur place for more than 5years...i tell u my condition is even worst...tp sb komitment dan mslh kewangan, i tabahkan jer ht i kerja slagi xdpt kerja baru
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi sis

I setuju dgn ur hubby..

Like it or not.. ur body dah bg signal that it cant take it anymore..

So the golden question now u must ask urself is, berbaloi ke stay keje kt tempat toxic mcm tu?

Since money isnt an issue.. I hope u r able to appreciate ur mental health more than anything else..xguna duit berkepuk tp otak mereng
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagi u,  kewangan bukan masalah utama,  baik berhenti jer..  Duduk rumah,  rest puas2..  Buat apa yg u x boleh buat selama ini disebabkan tuntutan keje u sebelum ni..
Akan tiba suatu masa nanti,  u dah get ready nak keja semula,  go for it..
Stress ni benda yg x boleh dibuat main2.. Kalau kita x mampu nak kawal,  macam2 benda x elok boleh berlaku..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Quit he la sis, tp bill Ada yg tlg bayarkan dak
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 12:31 PM | Show all posts
tukar cara u berfikir. switch mindset. kerja u berat kerja orang bina rumah bina pyramid egypt lagi berat...

setiap kerja tiada yang senang. u xperlu sayang financial atleast bertahan untuk family u. balik rumah ckp dgn hubby nak rest. xmau marah2 anak or suami

manage ur time. manage your emotional.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2020 12:34 PM | Show all posts
dah memandangkan husband pun dah suruh quit dan tiada masalah kewangan. berhenti la secepat mungkin sebelum terlambat. rehat dalam 2, 3 bulan take care of yourself tumpukan perhatian pada keluarga lepas tu baru job hunting semula.

u perlu dapatkan balik pesona diri yg hilang akibat terseksa di tempat kerja skrg.

good luck !

p/s: beruntung nya boleh berhenti kerja tanpa masalah kewangan  
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 12:35 PM | Show all posts
keja bank bahagian operational tu maksudnya buat apa ya?

waktu PKP bidang IT masih galak mencari pekerja. kalau berkaitan boleh cuba bidang IT pula.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2020 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazida replied at 29-6-2020 10:36 AM
Dlm t&c ada nyatakan tak rules nk AL mcm mna?

Takde rules, apply je la. Setahun dapat minimum  30 hari. Kitorang takde off day waktu public holiday. Masa pkp pun kerja je as usual from home. Sebab tu i stressed sangat dari pkp sampai sekarang takde cuti. Mintak 2 hari pun dapat 1 je.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2020 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 29-6-2020 10:57 AM
You rasa macam kena sabotaj dengan company ke or workload memang macamtu
Kalau kena sabo membawa ke ...

Thanks for info ye
Workload as normal je cuman performance i drop
Sejak pkp, work from home i ok je
Sejak seminggu dua ni i rasa cam takleh cope
Tu yang membawak dapat PIP
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2020 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 29-6-2020 12:31 PM
tukar cara u berfikir. switch mindset. kerja u berat kerja orang bina rumah bina pyramid egypt lagi  ...

I try nak stay positive everyday, i remind myself yang I'm lucky masih ada kerja waktu ekonomi camni
Tp i memang  stress
Bangun pagi pun dah mengeluh memang affect the whole day
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2020 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cik.panda at 29-6-2020 01:08 PM
duri_durians replied at 29-6-2020 12:35 PM
keja bank bahagian operational tu maksudnya buat apa ya?

waktu PKP bidang IT masih galak mencari  ...


I bodoe IT sis.
Lagipun shuben kerja bidang it dia pun stress gak
I bukan nak gaji besar sangat sebab i takde komitmen kewangan
Biasanya gaji i spend kat anak, nak makan sedap, bagi parents/pil
Nanti dah takde gaji susah la nak bagi parents/pil macam sekarang
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-6-2020 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 29-6-2020 11:35 AM
Hi sis

I setuju dgn ur hubby..

Thanks you & @padris i rasa memang kena fikir panjang, istikharah if needed
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 01:08 PM | Show all posts
semoga dipermudahkan urusan tt..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2020 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan urusan & semua yg baik2 sahaja untuk TT..  
TT untung dpt hsbnd yg memahami..
Jangan stress2 sangat ya!!  
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 01:58 PM | Show all posts
cik.panda replied at 29-6-2020 01:06 PM
I bodoe IT sis.
Lagipun shuben kerja bidang it dia pun stress gak
I bukan nak gaji besar ...

sebenarnya IT operational agak mudah ye. kira jawab telefon, acknowledge issue lepastu escalate to proper teams, buat report etc.
tak ada buat programming, scripting apa2 pun. tapi gaji mmg tak byk lah kot la nak mencuba entry level

apa pun good luck dlm membuat keputusan, semoga yg baik2 saja.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 02:16 PM | Show all posts
cik.panda replied at 29-6-2020 01:05 PM
I try nak stay positive everyday, i remind myself yang I'm lucky masih ada kerja waktu ekonomi cam ...

cuba sebut sis vokuru tiap2 pagi , itu ubat stress. confirm hilang stress
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2020 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Berhenti kerja ...ni nasihat kaka sebab cik panda dah hilang minat dan dah mula stress. ..bila hati x seronok. ..kerja pun x seronok. ..

Betul kata husband tu...

Kirim salam kat husband. ....ni kalau husband cik panda tu mmg kaka kenal dan pernah jumpa dulu. ...kalau salah orang x yah sampaikan salam. ..hehe
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 07:28 PM GMT+8 , Processed in 0.217424 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list