CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 8271|Reply: 24

jobstreet 2020 dah tepu ke

  [Copy link]
Post time 19-6-2020 02:41 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Meiizu at 19-6-2020 09:01 PM

hi, sempena pkp pun dah habis ni..entah bape lama lagi ekonomi nak rancak balik.
sana-sini dengar kena buang keje.
yg dah ada keje tapi nak tukar keje ni ..ceciterrr

rasanya jobstreet tu dah tepu... kena try medium lain.
company yg best2 pun dah takde iklan,
ke diorang offer interview dari mulut ke mulut je.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 22-6-2020 12:44 PM | Show all posts
medium ape lg blh gune untuk carik keje.. i kesian my adik.. die background music dr uitm & upsi.. b4 pkp die main muzik kt hotel area klcc, weekend ngajar kt kelas yamaha music tu plus klu ade persembahan utk wedding.. time ni total gaji ok lah, not bad.. now bile start pkp, die antra yang kene berhenti.. i xtahu nk tlg mcm mane..if nk upskill die, skill ape yg sesuai? die try jd agent htr2 brg ni, but slow sikit lh... minggu ni xde job lg..  nasib die single lg, masih boleh survive walau income xde sgt..tp duit simpan, lame2 hbs gak..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2020 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols pn dlm proses nak cari keje baru. Tiap2 hari menjengah jobstreet. Takpn LinkedIn siap pegi satu satu company yg meols nak apply. Unfortunately mmg mcm market tepu. Tepaksa la meols for now mengadap je boss meols tu. Tp boleh la lagi. Bersyukur gak keje meols dlm industry yg tak affected sgt. Ikut rasa mcm tahun dpn la baru meols mula mencari balik
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2020 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
princessjay replied at 22-6-2020 12:44 PM
medium ape lg blh gune untuk carik keje.. i kesian my adik.. die background music dr uitm & upsi.. b ...

Ce dia iklan diri jadi private music teacher, mesti laku.. Lagi2 budak2 x bleh nak pegi sekolah nie
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2020 10:41 PM | Show all posts
loladaily replied at 24-6-2020 06:22 PM
Meols pn dlm proses nak cari keje baru. Tiap2 hari menjengah jobstreet. Takpn LinkedIn siap pegi sat ...

Hummmm i kat office ni dah 4thn tepat..bosan lahh, same routine.no challengingNak new environment.
Taksangka kann covid melanda
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 07:18 AM | Show all posts
zaman covid ni mmg tak digalakkan lompat keje kan uols

kang p kampeni baru, tiber diberhentikan
alasan, sebab probition. pretasi tak nampak lagi

just protect our  job.. walapon byk faktor yg boleh kita mintak resign.
ramai lagi yg x bernasib baik. menganggur walapon sebelum covid. hmm
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2020 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 25-6-2020 10:41 PM
Hummmm i kat office ni dah 4thn tepat..bosan lahh, same routine.no challengingNak new environment. ...

Meols br nak masuk dua tahun tp meols sbb rengsa dgn boss meols. But somehow meols bersyukur la gak since ramai kena buang sbb pkp ni and quite high risk kalau tukar keje skrg and zaman pre covid ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-6-2020 11:41 AM | Show all posts
loladaily replied at 26-6-2020 09:40 AM
Meols br nak masuk dua tahun tp meols sbb rengsa dgn boss meols. But somehow meols bersyukur la ga ...


entah laa kadang 50-50, nak percaya co yg buang staff ni sengaja restructure atau benarkah terkesan dgn covid.

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-7-2020 12:40 AM | Show all posts
Cam company i..dia offer dari mulut ke mulut jer..by recommendation.
So..kalau ada vacancies..dia akan email kat sume staff satu malaysia...
dan bagi incentive pada staff yg recommend tu..
Mahal gak incentive tu company bagi.

tapi kami ramai lah tak berani nk recommend gitu2, sebab pape hal kalau staff baru tu buat hal,  HR akan cari kita balik.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2020 10:23 AM | Show all posts
yuki812 replied at 5-7-2020 12:40 AM
Cam company i..dia offer dari mulut ke mulut jer..by recommendation.
So..kalau ada vacancies..dia a ...

wahh yg recommend siap dpt incentive...tapi tu position high level je kot?yg gaji 5angka ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 6-7-2020 10:23 AM
wahh yg recommend siap dpt incentive...tapi tu position high level je kot?yg gaji 5angka ke?

Rasa recommend tu..perkara biasa kot kat certain company. Cuma dr company bayar for advertising jobstreet atau apa..baik dia bg incentive kat staff. Ada sstgh company..kedekut ler..gitu lah

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2020 08:15 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 6-7-2020 08:18 PM
yuki812 replied at 6-7-2020 05:55 PM
Rasa recommend tu..perkara biasa kot kat certain company. Cuma dr company bayar for advertising jo ...

Ohhh tapi jobstrt takdelah mahal sgt...i penah tau bos iklan 1position rm500. Bukan ke bayar incentive kat staff lagi mahal ..jobstrt majikan bole view lagi byk candidate.
Mudah mengarut sikitlahh ahahahhq nak iklan rm50je
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2020 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 6-7-2020 08:15 PM
Ohhh tapi jobstrt takdelah mahal sgt...i penah tau bos iklan 1position rm500. Bukan ke bayar incen ...

Sbb sebelum banyk kes..staff baru cabut gitu..curi barang lagi. ada lah few cases yg aibkan lah. Tu yg co. prefer org dalam carikan candidates. Ada pape hal staff baru buat hal, HR akan cari yg recommend tu ler. pastu incentive ni akan dapat after 3-6 bln selepas tempoh percubaan staff baru tu. Nampak mcm best..tapi tak ramai nk recommend.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2020 11:05 PM | Show all posts
yuki812 replied at 6-7-2020 09:18 PM
Sbb sebelum banyk kes..staff baru cabut gitu..curi barang lagi. ada lah few cases yg aibkan lah. T ...

Ohh paham....sape jelah yg berani recommend.tak memasal je ye idak..nak cari duit lebih sanggup baiklaahh jual tupperware ehhh ada lagi kee org bisnes ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2020 11:51 AM | Show all posts
zaman sekarang ni bukan zaman mencari kerja...tetapi zaman mencipta kerja...

create your own job through agriculture, business, online business, services, food & beverages, etc...

zaman ni la di mana graduan2 benar2 di uji dgn ilmu yg mereka pelajari di universiti utk di praktikkan di lapangan sebenar
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2020 04:17 PM | Show all posts
nak tanya pasal linkedin ....
jobstreet kita sent resume ..employer tu je yg tengok resume kita kan

tapi

linkedin ni ..mcm tu jugak kee? ke kena add dulu employer baru boleh sent resume.
i tak paham nak guna..tadi ada cari sikit2
taknak lah open resume sampai semua nampak.
segan
ada sape2 tahu?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-8-2020 11:59 AM | Show all posts
sign up linkedin. buat profil cantik2 pastu add connection. cari recruiter dari company2 lain. pastu follow post mereka. mereka selalu up iklan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 12:00 PM | Show all posts
Meiizu replied at 19-8-2020 04:17 PM
nak tanya pasal linkedin ....
jobstreet kita sent resume ..employer tu je yg tengok resume kita kan ...

linkedin macam facebook gak cumanya dia lebih professional. post2 dalam tu pun lebih berilmiah.

boleh add recruiter dalam tu mereka selalu up iklan jawatan kosong dalam company mereka. cara dia, dia akan tulis kat situ. emel terus resume ke recruiter tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2020 12:02 PM | Show all posts
time covid ni tak digalakkan tukar kerja kan. hadap jela kerja ni sampai ke sudah. dah stabil nanti baru reconsider
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2020 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiols follow channel ekerja kt telegram:

https://t.me/kerjakosongterkini
https://t.me/ekerja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 09:56 PM GMT+8 , Processed in 0.099144 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list