CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] COVID-19. e-Bazar tak dibenarkan

  [Copy link]
Post time 16-4-2020 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Fuhh fuh fuh..matilanak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2020 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Grose replied at 16-4-2020 03:19 PM
rembes kheuuns sis?like pader like son....



No lah bro. I suka dia punya ketegasan.

Takde lembikkkkkk ja.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2020 03:29 PM | Show all posts
Kementerian Wilayah batal tiga konsep gantian bazar Ramadan

Kuala Lumpur: Kementerian Wilayah Persekutuan membatalkan cadangan pelaksanaan tiga konsep gantian bazar Ramadan yang dijadual dilaksanakan di bawah kelolaan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Perbadanan Putrajaya sebelum ini.

Menteri, Tan Sri Annuar Musa, berkata pembatalan itu susulan keputusan kerajaan yang tidak membenarkan pelaksanaan bazar sedemikian pada Ramadan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Mengulas lanjut beliau berkata, pembatalan konsep gantian bazar Ramadan yang dicadangkan pihak kementerian sebelum ini membabitkan pandu lalu, bungkus dan ambil (pack & pick) serta menggunakan kemudahan kenderaan e-hailing.

"Justeru saya berharap penjaja dapat memahami keadaan ini yang tidak mengizinkan kita menjalankan perniagaan maka dengan keputusan dibuat Majlis Keselamatan Negara (MKN) saya mengumumkan semua program dicadangkan pihak kementerian dibatalkan.

"Saya berharap kita dapat melalui bulan Ramadan ini dalam suasana yang lebih berhati-hati dan terus menjayakan PKP selain memohon keberkatan bulan Ramadan supaya masalah ini dapat ditangani dengan sebaik mungkin," katanya melalui sidang media, di sini hari ini.

Sebelum ini, Kementerian Wilayah Persekutuan pada 8 April lalu mengumumkan pelaksanaan tiga konsep gantian bazar Ramadan selepas tiada bazar secara fizikal dilaksanakan akibat COVID-19.

Beliau berkata mengulas pengumuman Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa keputusan tidak membenarkan pelaksanaan bazar berkenaan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 16-4-2020 07:13 AM
lepas order e-bazar
kemudian pick-up di Stadium Bkt Jalil
dh tentu byk kereta

Hah kang bertambah kluster Sri Petaling kat situ pulak huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 16-4-2020 03:26 PM
No lah bro. I suka dia punya ketegasan.

Takde lembikkkkkk ja.

strong woman loves strong man...

ehem....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Baguslah batal..kalau x sia2 je PKP yg dilaksanakan selama ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 16-4-2020 03:29 PM
Kementerian Wilayah batal tiga konsep gantian bazar Ramadan

Kuala Lumpur: Kementerian Wilayah Per ...

siap berkonsep lagi nak menghalalkan cara.....


haaaaaaaaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Grose replied at 16-4-2020 03:35 PM
strong woman loves strong man...

ehem....

My spouse is the best!.

SI is a good leader. i respect him thats all. .
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2020 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 16-4-2020 03:37 PM
My spouse is the best!.

SI is a good leader. i respect him thats all. .

ok ok paham ur hubby ada disebelah....


heeeeeeeeeeeeeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Grose replied at 16-4-2020 03:38 PM
ok ok paham ur hubby ada disebelah....



Takde sebelah pun sama je bro.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:47 PM | Show all posts
yezza.....buat delivery sendiri je la peniaga memasing....
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:56 PM | Show all posts
Grose replied at 16-4-2020 03:01 PM
mau juga dengar komeng nuormuso?

atau kita dah boleh agak?

KEADAAN belum mengizinkan untuk kerajaan meneruskan kaedah gantian bazar Ramadan seperti dicadangkan Kementerian Wilayah Persekutuan sebelum ini.

Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa berkata, pihaknya berharap penjaja memahami perkara itu kerana fokus utama ketika ini ialah melawan penularan pandemik Covid-19 dengan sebaik mungkin.

Katanya, pembatalan apa juga bentuk bazar Ramadan seperti dicadangkan dibuat selepas Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengambil kira semua keadaan demi kebaikan bersama.

Pada sidang media harian hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan memutuskan untuk tidak membenarkan sebarang bentuk bazar Ramadan termasuk kaedah pandu lalu, secara bungkus atau menggunakan e-hailing seperti diputuskan sebelum ini.

Mengulas lanjut, Annuar berkata, cadangan itu dipersetujui Kabinet 8 April lalu bagi menggantikan bazar Ramadan yang menjadi rutin tahunan.

“Saya harap penjaja dan peniaga faham bahawa keputusan ini diambil untuk kita memastikan bahawa perang melawan Covid-19 benar-benar kita laksanakan,” katanya pada sidang media menerusi Facebook hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) akan melancarkan i-HYA Ramadan iaitu program bagi orang perseorangan dan syarikat korporat untuk menyumbang makanan berbuka puasa dan sahur.

“Kita sediakan pakej menu bernilai RM10. Ada tiga pilihan iaitu menyumbang secara tunai, sumbangan pakej makanan dan memilih penerima yang ingin diserahkan sumbangan berkenaan.

“Tempahan boleh dibuat bermula 22 April menerusi laman web YWP. Ini akan menggantikan program iftar yang biasa kita buat untuk anak yatim, tahfiz, dan berbuka di pejabat sebelum ini,” katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 03:58 PM | Show all posts
aku setuju je batal.. mesti dorg dah buat penilaian habis berdasarkan recommendation kkm jugak... apa boleh buat.. tahun ni mmg ramadhan dan raya kita x mcm sblm2 ni...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasanya yang bising lebih2 ni persatuan. Diorang markup harga kaw2 punya. Mereka nilah yang dapat untung banyak dan sudah semestinya yang terlebih marah bila bazar ramadhan batal.

Ada jugak peniaga yang dah ambik stok banyak macam baju2 ke, kuih raya maybe marah jugak tapi sekurang-kurangnya diorang ada option go online cuma mungkin tak serancak niaga kat bazar.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ala korg jugak dulu komplen, dpt lauk basi la, karipap isi tertinggal kt kuali la, dpt karipap angin je. bukak puasa ala kadar udah , mkn je kurma, nasi putih, dgn ayam goreng. tp tahun ni tu la buffet ramadhan pun dh xde. mmg puasa kali ni kurang pembaziran la.
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 16-4-2020 03:56 PM
KEADAAN belum mengizinkan untuk kerajaan meneruskan kaedah gantian bazar Ramadan seperti dicadangk ...

rohnya sama....

heeeee

thanks anyway bro....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2020 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Grose at 16-4-2020 04:48 PM
qicki replied at 16-4-2020 03:47 PM
yezza.....buat delivery sendiri je la peniaga memasing....


yup seperti yg bakal dibuat oleh our fellow forummer @ropinki...among neighbours setaman saja...small scale...kalau cirit birit neighbours boleh cari source of supply...

p.s.(jgn cakap grose tak tolong promo).


heeeeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ohh klu gitu yang vivy nak initiate fv e-bazaar aritu tak boleh nak carry on la
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 05:00 PM | Show all posts
Grose replied at 16-4-2020 04:47 PM
yup seperti yg bakal dibuat oleh our fellow forummer @ropinki...among neighbours setaman saja... ...

kan....kalau penjual buat makanan caca marba pon dah boleh terus pangkah....tetibe mcm dapat idea nak menjual jua
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2020 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 16-4-2020 04:51 PM
Ohh klu gitu yang vivy nak initiate fv e-bazaar aritu tak boleh nak carry on la

muncung la dia lepas ni...?

quack quack quack.

heeeeeeee
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 02:17 AM GMT+8 , Processed in 0.073222 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list