CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: kuppit

[Aduan] Contoh Kes-Kes Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia

[Copy link]
Post time 20-6-2014 04:42 PM | Show all posts
salam.....aku ada satu masalah ni.....14/4 aku beli sebijik henpon tp pada 3/6 henpon tu rosak...mula2 kedai tu cakap masalah software tp katanya tak termasuk dalam warranty..so oklah proceed...keesokkan harinya aku g kedai tu..katanya bukan masalah software pulak.....so aku tnya apa masalah sebenarnya....katanya kena hantar p kilang....

so 2 minggu kat kedai tu..bila asben g check apa status henpon tu katanya masuk air....tak boleh nak repair sebab avoid warranty...aku pun bertekak laa..sebab tak pernah sekali pun air tumpah kat atas henpon tu....org kedai tu mcm nak salahkan aku....dah memang bukan salah aku takan ler aku nak mengaku....henpon tu boleh on dan ada keluar perkataan jenama henpon kat skrin tp setakat tu je henpon tu berfungsi.....

boleh ke kalo aku buat aduan kat tribunal?aku rasa macam tertipu kat sini......
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-7-2014 01:13 PM | Show all posts
Salam mod, saya nak tanya selalunya berapa lama tribunal ambil masa untuk selesaikan kes? ada kemungkinan dapat duit balik atau tipis..pls help saya baru ja lepas di tipu
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2014 12:16 PM | Show all posts
en kuppit..

Sy dalam proses pertimbangan untuk membuat tuntutan terhadap kontraktor ubahsuai rumah.

Kontraktor telah lewat dalam menyelesaikan proses ubahsuai iaitu dari 1.5 bulan (seperti yang telah dipersetujui) menjadi 3 bulan. Setelah mendapat amaran penamatan kontrak, kontraktor telah tergesa-gesa menyelesaikan kerja. Pemerhatian mendapati hasil kerja adalah tidak memuaskan. Antaranya adalah lepaan simen senget hingga memasuki kawasan jiran, dinding hall senget, lantai tidak rata dan tidak kemas, genting pecah, plaster siling bocor, berlaku kerosakan pada harta tuan rumah, bahan binaan tidak dikemas dengan sempurna, dan semua ini telah dirangkum dalam satu laporan yang telah saya sediakan.

Setelah kontraktor tinggalkan tapak kerja, sy telah memanggil kontraktor lain untuk baikpulih semula kerosakan yang dilakukan oleh kontraktor asal, dan kos baikpulih yang telah telah dinyatakan/dipersetujui dengan kontraktor baru adalah RM5K lebih tinggi dari baki bayaran bayaran yang perlu sy lunaskan pada kontraktor asal. Perkara ini berlaku kerana kontraktor asal telah memintak 30% baki bayaran lebih awal dari tempoh yang sepatutnya iaitu setelah proses ubahsuai selesai dilaksanakan (seperti yang tercatat pada sebutharga yang telah dipersetujui) atas alasan modal beli barang. Atas dasar timbangrasa, saya telah melunaskan 20% dari 30% bayaran yang dipohon (sekitar RM8K).

Dalam kata lain, sy telah membayar kontraktor asal lebihan RM5k. Ini berikutan kos gantirugi yang perlu sy tanggung adalah sebanyak RM5k lebih tinggi dari baki bayaran yang perlu dilunaskan kepada kontraktor lama sedangkan advance RM8K yang diterima oleh kontraktor sepatutnya dilakukan selepas kerja ubahsuai selesai.

Oleh itu, adakah saya layak membuat tuntutan sebanyak RM5k tersebut, atas alasan hasil kerja yang tidak memuaskan oleh kontraktor lama. Sy terpaksa mengambil kontraktor baru kerana hilang keyakinan dengan kredibiliti serta integriti kontraktor lama. Itu tidak termasuk dengan kegagalan kontraktor untuk melantik penyelia tapak tetap hingga menyebabkan beliau cuma mampu datang bila terdapat masalah atau peruntukan lebih.

tq
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2014 04:30 PM | Show all posts
Assalam, saya pin ada masalah.

saya beli stroller dgn seller dari FB, da bank in rm700 tpi xdpt2,mintak duit balik pon xdapat..call pon xnak angkat..
saya da buat report polis n da failkan tuntutan dkat tribunal..
details seller tu sume saya ada,siap gambar dgn nomb ic,sbb polis bagi..
tarikh naik court pon da dpt..
tpi ada beberapa benda nk tanya.

kalo penipu tu xmo terima borang tuh,apa saya nak buat.
kalo penipu x datg masa tarikh bicara,camna??

bole tolong x..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 02:52 AM | Show all posts
zasssssss posted on 20-6-2014 04:42 PM
salam.....aku ada satu masalah ni.....14/4 aku beli sebijik henpon tp pada 3/6 henpon tu rosak...mul ...

prgi je kak. aku po nk g tribunal sbb kedai cina ni menipu aku anta fon nk repair die boleh dolak dalik. ckup la aku trtipu skli melayng 750 rm aku. xnk kena tipu utk kali k2
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 02:53 AM | Show all posts
missymia posted on 9-7-2014 01:13 PM
Salam mod, saya nak tanya selalunya berapa lama tribunal ambil masa untuk selesaikan kes? ada kemung ...

prgi je tnye dlu. kite sbgai pngguna ade hak. minta pndpt org dlm tribunal tu dlu. sbb kite x tau hal ka kite dipijak2 peniaga ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam mod @kuppit & sesiapa yg boleh bg pandangan.
Sy nk refund duit booking tadika utk anak tahun depan. Alasan dlm masa terdekat kena pindah daerah lain. Sy byr utk yuran bulan januari, buku utk half year, uniform, insurans & yuran pendaftaran.
Pihak tadika mmg tak akan refund sb dlm resit mmg printed siap2 non refundable/transfer.
So bila sy call & discuss lg sekali depa cuma boleh refund tak sampai separuh dr jumlah yg sy dah byr.
Rasa teraniaya sgt sb school fee januari pn depa  tak nak refund. Sy kena byr utk perkhidmatn yg tak dapat dinikmati. Siap tolak admin fee coz sy nk refund. I doubt ni hidden cost yg depa tak mention pn sebelum ni.
Jika sy proceed ke tribunal agak2 sy dpt balik x hak sy tu?
Haih dh la nk packing pindah bagai ni..cost itu ini..huaaa
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2015 10:44 AM | Show all posts
Aku dh filekn case kt tribunal pengguna Kuching
Sebutan case 20/1 nanti
Geram dgn principle tadika tu..dolak dalik pulak.siap ugut lg xnk byr langsung sb aku filekn case ni kt Pengguna.
Suruh aku close case br dia nk byr. Tu pun xsampai separuh dr nilai duit aku.
Aku bg booking advanced 2bln dr tarikh sekolah buka.
Aku nk refund sebulan dr tarikh tu boleh dia kata byk kos dia tanggung sb aku cancel booking. Padahal buku&alatulis pun tadika x beli lg. Uniform pun xdpt. Bila call nk jumpa bincang sume asik la delay.. Then kata sb bbrp ratus je aku kecoh kt pengguna. Of course la..even 10sen pn tetap duit aku.
Xpe. Kita tgk mcmna perbicaraan nanti.
Kata tadika yg diiktiraf kpm & mesra murid. Puiii!!
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-1-2015 07:44 PM | Show all posts
Salam...nak tanya yg berpengalaman kat sini pasal nak mintak gantirugi kat kontraktor yg buat ubasuai rumah lambat dr masa yg dijanjikan. Biasa berapa yg kita boleh tuntut?

TQ
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2015 08:58 AM | Show all posts
Staff pengguna pn mcm suruh suruh terima je nilai tu. Xsampai separuh kot. Hm rs down plk
Si ahso owner plk siap ugut.even award jatuh kt aku pn dia xkn bayar. Keep on delaying. Tau sb aku dh pindah beratus batu dr sini. Kos nk ulang alik pn dekat 4ratus. Mmg not worth sgt2.
Siut.


Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2015 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
harisbee replied at 4-1-2015 07:44 PM
Salam...nak tanya yg berpengalaman kat sini pasal nak mintak gantirugi kat kontraktor yg buat ubasua ...

Cuba call tribunal pengguna & bgtau mslh. Mgkin depa boleh bg solution. Biasanya depa suruh kita nego dgn kontraktor & jika kita xsetuju/xde jln penyelesaian bleh file kn kes.
Mcm kes aku ni owner xmo byr blk deposit. Bila dh file kn kes br nk nego. Boleh apply thru online.
Good luck beb.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2015 02:11 PM | Show all posts
Ayoyo575 replied at 6-1-2015 12:13 PM
Cuba call tribunal pengguna & bgtau mslh. Mgkin depa boleh bg solution. Biasanya depa suruh kita n ...

TQ for the response

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2015 10:08 AM | Show all posts
Salam. Sy nak bertanya adakah kes sy layak di adukan di Tribuna Pengguna. Sy ada buat bayaran booking utk rumah sewa sebyk RM600 bulan December 2014 utk kemasukan Febuari 2015. Tapi sy bayar cash melalui penyewa. Penyewa meyakinkan sy yang dia akan serahkan duit booking sy kepada tuan rumah dan menyuruh sy dtg semula seminggu kemudian utk berjumpa dgn tuan rumah (proses sign agreement)

Malangnya selepas seminggu sy dapati penyewa tersebut telah cabut lari pindah dan duit booking sy tidak diserahkan kpd tuan rumah. Malahan perabot, access card dan kunci rumah juga telah dibawa lari. Boleh ke sy majukan kes ni kpd tribunal pengguna agar penyewa tersebut pulangkan duit sy semula?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2015 07:17 AM | Show all posts
Salam. Nak tanya, kalau kita kalah dalam tuntutan kite ade kne ape bayaran @ tindakan x??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-1-2015 08:29 AM | Show all posts
c_chubby replied at 21-1-2015 07:17 AM
Salam. Nak tanya, kalau kita kalah dalam tuntutan kite ade kne ape bayaran @ tindakan x??

Ianya bergantung kepada Presiden @ Hakim. Selalunya tidak akan ada apa2 bayaran atau tindakan
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2015 08:52 AM | Show all posts
ceempaka replied at 13-1-2015 10:08 AM
Salam. Sy nak bertanya adakah kes sy layak di adukan di Tribuna Pengguna. Sy ada buat bayaran bookin ...

susah bro... camne nk cari penyewa yg dah blah tu...?? dan takde bukti duit dah serah kt dia...

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 29-1-2015 11:53 AM | Show all posts
ryo_takahashi1 replied at 29-1-2015 08:52 AM
susah bro... camne nk cari penyewa yg dah blah tu...?? dan takde bukti duit dah serah kt dia...

...

sy ade bukti sms dan whatsapp yg sy dah serahkan duit kat dia..dan dia pun ade reply.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2015 01:09 PM | Show all posts
ceempaka replied at 29-1-2015 11:53 AM
sy ade bukti sms dan whatsapp yg sy dah serahkan duit kat dia..dan dia pun ade reply.

ni mcm dah kes menipu... report je kat balai....

Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2015 03:12 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 replied at 29-1-2015 01:09 PM
ni mcm dah kes menipu... report je kat balai....

mmg menipu..bila sy dpt maklumat penuh dia kat fb,baru dia berani reply. tp dia putar belit cerita seolah2 sy mmg berhak ditipu. dia ambik duit booking sy, konon2 tu duit deposit yg dia dh byr dulu kat owner..lepas tu dia blah. habis tu sy kena byr lagi skali duit deposit! buat malu kaum hawa yg bertudung labuh n berpurdah je org camtu rembat duit sy..makan duit haram..

sy dh buat report polis. 2 hari kemudian dpt surat dr polis yg mengatakan "report sy tidak layak dibuat siasatan" so xpelah bukan rezeki sy nk dptkan balik duit tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2015 05:01 PM | Show all posts
salam bro,
nak tnye saya ade beli rumah bru....
rumah tu sepatutnye siap blan 6 2014....
tp bulan 2 2015 bru terima kunci...
saya ade bg thu dlvper yg saya nak claim EOT sbb lwat....
dlvper mmberi thu saya die org xkan bayar....
ape harus saya lakukan?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 02:06 PM GMT+8 , Processed in 0.090292 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list