CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: kuppit

[Aduan] Contoh Kes-Kes Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia

[Copy link]
Post time 14-3-2013 05:04 PM | Show all posts
Nak tanya lah..saya ada kes

Ada satu service ni dia kata leh settlekan issue bangkrup dengan Bank so bayaran dia buat RM1550 , katalah dia tak dapat buat apa yg dijanjikan. Kita plak settle kes bangkrup tu dgn appoint lawyer so boleh ke masuk tribunal pengguna and sue service company ni utk dpt kan duit itu balik since tak de service yg diberi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-3-2013 09:02 AM | Show all posts
buntalz posted on 14-3-2013 05:04 PM
Nak tanya lah..saya ada kes

Ada satu service ni dia kata leh settlekan issue bangkrup dengan Bank ...

Bukannya nak sue dia... buat tuntutan kembali wang di TTPM.. tapi tanpa peguam k
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2013 12:00 PM | Show all posts
kuppit posted on 15-3-2013 09:02 AM
Bukannya nak sue dia... buat tuntutan kembali wang di TTPM.. tapi tanpa peguam k

so kuppit bolehlah ye saya tuntut balik?? tanpa peguamlah kan..isi borang tribunal and claimlah kan...gitu ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2013 10:46 AM | Show all posts
buntalz posted on 15-3-2013 12:00 PM
so kuppit bolehlah ye saya tuntut balik?? tanpa peguamlah kan..isi borang tribunal and claimlah ka ...

Yup boleh. Isi borang. Masukkan jumlah tuntutan tu dan boleh tambah sehingga RM200 (untuk urusan bil telefon, tambang minyak etc).. cuma bayar RM5.00 nnti akan dipanggil untuk bicara (dalam kes TTPM dipanggil Sesi Pendengaran)..

Semoga berjaya..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2013 10:47 AM | Show all posts
medangmru posted on 6-8-2012 09:57 PM
Hmmmmmmmmm.....diam tak diam topik ni udah 8 tahun lebey lamanya...

ye lah.. Tak sedar kan...

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2013 11:57 AM | Show all posts
kuppit posted on 18-3-2013 10:46 AM
Yup boleh. Isi borang. Masukkan jumlah tuntutan tu dan boleh tambah sehingga RM200 (untuk urusan b ...


nak tanya gak kat mod..

tolong jawab yer.. kes saya agak rumit juga, ala2 kes radinsya, guna org tengah.....

sekiranya alamat orang tengah tu kita tak tau mcmmana yer, ada alamat org ketiga jer (maknanya org yang kita masukkan duit dlm akaun dia tu)..
dan kalau nak tuntut dan nak melibatkan sekali org tengah tu boleh tak..

pastu, kalau kita dah report kat tribunal pengguna ni, dan dalam masa yang sama kita tuntut juga kat mahkamah boleh tak ?
sebab kat mahkamah tu tuntutan bawah rm5k tiada melibatkan peguam..
tp kalau above rm5k kita kena pasang peguam sendiri (adoi, x larat dah nak keluar duit..)
ada juga staff kat situ kata isi dua borang, rm5k each.. aci ke cara gitu...

tolong yer sesiapa yang boleh tolong jawapkan....

boleh tolong bagi link tak utk download borang tu..
tq yer mod..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-4-2013 08:27 AM | Show all posts
puanlina posted on 8-4-2013 11:57 AM
nak tanya gak kat mod..

tolong jawab yer.. kes saya agak rumit juga, ala2 kes radinsya, guna  ...

Boleh beri detail tak? Sebab saya tak faham kenapa ada orang tengah dan orang ketiga...
Tribunal boleh tuntut maksimum 25K dan memang tanpa peguam. Cuma bayar RM5 je utk pendaftaran. Kalau nak buat Saman Sivil, tak boleh dah nak masuk Tribunal..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 09:03 AM | Show all posts
puanlina posted on 9-4-2013 10:01 AM
maaf tak bagi info details, sebab kes dia agak rumit sikit..

saya ringkaskn seboleh yg mungki ...

owh ceritanya begitu. Dari apa yang saya baca, kes ni tidak boleh dibawa ke TTPM kerana ianya melibatkan penipuan perniagaan sbb TTPM hanya untuk Pengguna. Saya sarankan agar puanlina ambik tindakan sivil. Boleh minta bantuan dari Biro Bantuan Guaman... kerajaan punya gak tu kalau tak silap, diorang boleh bagi nasihat tentang undang2. Saya cadangkan agar puan sama je c aida dan linda tu. nampak sangat nak kawtim...

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 09:23 AM | Show all posts
kuppit posted on 10-4-2013 09:03 AM
owh ceritanya begitu. Dari apa yang saya baca, kes ni tidak boleh dibawa ke TTPM kerana ianya meli ...


maaf ye mod akak ni tak faham sangat legal terms ni...

tindakan/saman sivil tu apa yer... dan kes akak ni nak dikira kesalahan apa yer ? (sebab bila nak start cerita kat lawyer tu tak tahu nak intro kata akak ni kes apa..)

TQ mod sebab sudi melayan akak ni.......
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 09:26 AM | Show all posts
puanlina posted on 10-4-2013 09:23 AM
maaf ye mod akak ni tak faham sangat legal terms ni...

tindakan/saman sivil tu apa yer... dan ...

Maksudnya Tindakan Sivil tu ialah sis bawak perkara ni ke pihak majistret, dalam erti kata lain, sis saman dan dakwa beruk makye dua ekor tu untuk dptkan balik duit sis kerana mereka telah dengan niat atau tidak menipu orang untuk mendapatkan wang... untuk rujukan Biro Bantuan Guaman, sis klik url ni k http://www.jbg.gov.my/index.php?lang=ms

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 09:28 AM | Show all posts
puanlina posted on 10-4-2013 09:23 AM
maaf ye mod akak ni tak faham sangat legal terms ni...

tindakan/saman sivil tu apa yer... dan ...

Sis buat dulu kronologi kejadian berserta tarikh, masa dan dokumen yang berkaitan sebelum jumpa atau buat civil sue ni... kalau tak pun, boleh rujuk dengan bahagian Polis Jenayah Perdagangan kalau tak silap...

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 10:06 AM | Show all posts
kuppit posted on 10-4-2013 09:28 AM
Sis buat dulu kronologi kejadian berserta tarikh, masa dan dokumen yang berkaitan sebelum jumpa at ...


hari tu akak dah buat laporan polis kat area rumah akak tu @ balai polis cheras..

dah cerita dah semua kronologi kat pegawai penyiasat tu.. tak berapa lepas tu dia ada reply dan inform yang kes akak ni dia tak boleh buat tangkapan dan rujuk kes akak ke mahkamah majistret..

akak pun dah pergi mahkamah, dia org bagi borang suruh isi.. dengan syarat tuntutan tidak melebihi 5k..
kalau lebih 5k, try isi 2 borang, tp dia org pun tak pasti boleh ke buat cara gitu..
kalau still juga nak tuntut lebih 5k, akak kena pasang peguam sendiri...

jadi sekarang ni masih tergantung gitu jer...
borang ada kat akak ni, tp tak isi2 lagi sebab tak tahu apa cara terbaik nak buat...

soalan akak : sekarang ni apa yang terbaik akak buat... call biro guaman tu ker atau akak gi cari polis bahagian jenayah perdagangan (hehehe, mana nak cari polis camni ek ? kat mana2 balai ada ker...)

mod jangan serik ye layan akak ni... akak blank + stress, jd tak boleh berapa nak fikir..........  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 11:31 AM | Show all posts
puanlina posted on 10-4-2013 10:06 AM
hari tu akak dah buat laporan polis kat area rumah akak tu @ balai polis cheras..

dah cerita  ...

tak serik aih sebab kalau kat dunia realiti, kerja saya memang banyak jumpa n selesaikan masalah orang tentang kepenggunaan ni... saya rasa bagus sis cari dulu biro bantuan guaman untuk khidmat nasihat undang2

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 11:33 AM | Show all posts
puanlina posted on 10-4-2013 10:06 AM
hari tu akak dah buat laporan polis kat area rumah akak tu @ balai polis cheras..

dah cerita  ...

boleh tahu tak berapa sebenarnya kerugian sis ni?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 11:42 AM | Show all posts
kuppit posted on 10-4-2013 11:31 AM
tak serik aih sebab kalau kat dunia realiti, kerja saya memang banyak jumpa n selesaikan masalah o ...


ok, akak dah masuk link tu dan ingat kejap2 lagi nak kol bhgn sivil tu ...

pastukan kalau kita tak layak dapat bantuan biro guaman tu, boleh tak kita hire lawyer dia org utk wakil kes kita (sebab rasanya kalau akak ambil peguam luar lagi mahal kot.. dah lah duit kena tipu, nnt nk bayar lawyer lagi... adoyaiiii......)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 11:55 AM | Show all posts
puanlina posted on 10-4-2013 11:42 AM
ok, akak dah masuk link tu dan ingat kejap2 lagi nak kol bhgn sivil tu ...

pastukan kalau kit ...

tak tau la pulak berapa kos kalau kes cenggini... sebab biasanya saya jd pegawai pendakwa kerajaan  je...hehehe

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 03:16 PM | Show all posts

Momod Kuppit,

Nak tanye,

Tribunal layan tak case - pembeli nk tuntut wang deposit beli rumah. Deposit stakeholder by property agency yg brdaftar ngan Board, Valluers & Appraiser Estate Agent yg mane agency2 ni dilindungi oleh Board. Tapi stakeholder dan Penjual tak mahu refund sebab rase pembeli yang bermasalah. Atau pembeli kena buat aduan tuntut melalui MIEA (Malaysian Institute agents)??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 05:25 PM | Show all posts
cate5886 posted on 10-4-2013 03:16 PM
Momod Kuppit,

Nak tanye,

nak kena tgok kawasan dulu. Kalau di semenanjung, rasenya boleh terus ke Tribunal Perumahan. Sabah n Sarawak bole ke TTPM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-4-2013 05:31 PM | Show all posts
cate5886 posted on 10-4-2013 03:16 PM
Momod Kuppit,

Nak tanye,

Rumah ni dah siap ke belum?
dan, boleh saya tahu kena nak refund balik deposit?

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2013 05:33 PM | Show all posts
kuppit posted on 10-4-2013 05:31 PM
Rumah ni dah siap ke belum?
dan, boleh saya tahu kena nak refund balik deposit?

Rumah dah siap...direct owner bukan dari developer..maknenye 2nd hnd la kan..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-6-2022 05:37 AM GMT+8 , Processed in 0.076642 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list