CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: kuppit

[Aduan] Contoh Kes-Kes Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia

[Copy link]
Post time 1-10-2013 12:01 PM | Show all posts
kuppit posted on 10-4-2013 11:31 AM
tak serik aih sebab kalau kat dunia realiti, kerja saya memang banyak jumpa n selesaikan masalah o ...

kuppit nak tanya la..kalau kes kena tipu dgn contractor rumah camne yer? dia buat half jer..dah brape bulan x buat2..barang2 electric semua dia x hantar..camne nak proceed eh?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2013 12:06 PM | Show all posts
rocktail posted on 1-10-2013 12:01 PM
kuppit nak tanya la..kalau kes kena tipu dgn contractor rumah camne yer? dia buat half jer..dah br ...

ok. bwk semua resit pembayaran, kontrak ke, perjanjian ke.. then ambil gambar mana2 bahagian yang x siap tu, bwk gi TTPM.. kate kat dorang perkhidmatan syarikat ni tak memenuhi seperti apa yang dijanjikan...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2013 05:59 PM | Show all posts
kuppit posted on 1-10-2013 12:06 PM
ok. bwk semua resit pembayaran, kontrak ke, perjanjian ke.. then ambil gambar mana2 bahagian yang  ...

ok..i will do that..but probability utk dpt balik duit tuh tinggi tak?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2013 08:07 PM | Show all posts
rocktail posted on 1-10-2013 05:59 PM
ok..i will do that..but probability utk dpt balik duit tuh tinggi tak?

kebiasannya jikalau pihak penentang (kontraktor) tu mmg salah sbb tak buat, mmg kemungkinan dapat balik tinggi... tapi, dalam kes ni saya tak boleh ckp sbb tak tahu kronologi kes tu...
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2013 02:46 PM | Show all posts
Salam..saya nak bertanya pada yg arif di sini...saya ada ambil maid dgn bayaran 6k pada April 2013...maid tu hanya bekerja sebulan..lepas tu lari..sampai skrg agent kata nk ganti duit tp tak ganti ganti jugak...so saya ingat nk report tribunal..masalahnya...resit takde...payment hanya by maybank2u...boleh ke tu jadi bukti pembayaran?
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2013 02:36 PM | Show all posts
kuppit posted on 3-10-2013 08:07 PM
kebiasannya jikalau pihak penentang (kontraktor) tu mmg salah sbb tak buat, mmg kemungkinan dapat  ...

ok..thanks..i dah buat report dkt kpdnkk on 16th Oct tau..tapi sampai skang org kpdnkk xde call for follow up..normally brape lama eh baru dia call to investigate?

Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2013 03:00 PM | Show all posts
Salam nk bertanya.. kalau kite da submit report ke tribunal....biasanya berapa lama proses diambil? dan ape tindakan yg dikenakan kepada pihak/syarikat yg bersalah itu sbg contoh kedai/orang yang menipu itu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2013 10:34 AM | Show all posts
ciklily posted on 30-10-2013 03:00 PM
Salam nk bertanya.. kalau kite da submit report ke tribunal....biasanya berapa lama proses diambil?  ...

kes anda akan didengar dalam jangkamasa 60 hari dari tarikh pengaduan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2013 10:36 AM | Show all posts
rocktail posted on 30-10-2013 02:36 PM
ok..thanks..i dah buat report dkt kpdnkk on 16th Oct tau..tapi sampai skang org kpdnkk xde call fo ...

tribunal or penguatkuasa?
kalau TTPM - 60 hari
Penguatkuasa - 21 hari
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-11-2013 10:37 AM | Show all posts
ainarin posted on 8-10-2013 02:46 PM
Salam..saya nak bertanya pada yg arif di sini...saya ada ambil maid dgn bayaran 6k pada April 2013.. ...

boleh. just print out skrin atau receipt yang kat maybank2u tu. kalau tak pasti lg, boleh jumpa terus or kol dulu pejabat TTPM berhampiran
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2013 11:02 AM | Show all posts
kuppit posted on 12-11-2013 10:36 AM
tribunal or penguatkuasa?
kalau TTPM - 60 hari
Penguatkuasa - 21 hari

thanks kuppit..i dah gi TTPM and submit the report once again.. surprisingly ppl in TTPM putrajaya baik sgt and very helpful..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-11-2013 11:43 AM | Show all posts
rocktail posted on 12-11-2013 11:02 AM
thanks kuppit..i dah gi TTPM and submit the report once again.. surprisingly ppl in TTPM putrajaya ...

tq roctail. warga kpdnkk memang mesra sbb kitorang adalah forntliners...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2013 11:51 PM | Show all posts
masalah saye....beli rumah baru, tapi blum duduk...3 bln ptama dpt kunci....tengok bil air rm269. lapor pada pemaju...bil kasi kat pemaju bsama surat aduan lagi. akhirnya meter air kene kunci JBA. pemaju baru thegeh2 pbetulkan paip bwh tanah yg bocor tu. pastu saye suruh diorg setelkan bayaran meter air tu. Saye ade btanya pihak JBA...saye nak bayar bil tsebut. kerani tu ckp jgn jadi bodoh...saye blum duduk. pemaju patut selesaikan bil. saye pun ckp ke pihak pemaju saye xnak jadi bodoh.
Pemaju kate akan setelkan tapi ambil mase lama sikit ler. skrg dah setahun blalu. Apa berita pun takde. meter air tu drpd kene seal sampai meternya dah diambil semula dah. so tinggal batang paip jer. Sakit hati saye...apa tindakan yg boleh saye ambil? Rumah x boleh duduk lagi smpai sekarang. Saye nak selesaikan bil tsebut sbb nk cepat duduk rumah tu, ade org kate jangan...jangan kasi muka kat pemaju. boleh ke ambil tindakan? skrg bilnya dh jadi rm300 lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2013 07:19 AM | Show all posts
thanks for the info. I used it in my presentation for some added point. Thank youuu
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2013 10:31 AM | Show all posts
@kuppit

sy mengalami mslh dgn jabatan pengguna ni..pttnye parents sy da pg umrah 3thn lps tp kena tipu dgn 1 syarikat hamjad ni..dgn ustaz2 yg promot pon mcm haram je..da bt repot polis bagai,g jabatan pengguna..tp respon pegawai tu sgt2 slow..rs mcm nk tampo pon ade..kes org len xsetel2 die blh plk melancong bagai..bile ditanye pasal kes tu,jwpn yg same..pihak company tu da xde..dato' yg uruskan tu da lesap bwk duit..tu la ayt die ulang2..da 2x msk mahkamah tp mcm xde progress..mcm sia2 je..siap jmpe menteri lg..tp xde respon lgsg..

sy mintak tolong sedara @kuppit atau sesiape blh tlg sye mcmne nk setel mslh ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2013 10:19 AM | Show all posts
nordin84 posted on 7-12-2013 10:31 AM
@kuppit

sy mengalami mslh dgn jabatan pengguna ni..pttnye parents sy da pg umrah 3thn lps tp ken ...

boleh beritahu saya cawangan mana ye?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2013 10:24 AM | Show all posts
nordin84 posted on 7-12-2013 10:31 AM
@kuppit

sy mengalami mslh dgn jabatan pengguna ni..pttnye parents sy da pg umrah 3thn lps tp ken ...

rosemah@kpdnkk.gov.my
dahuri@kpdnkk.gov.my

ini dua email kitorang punye bigboss dan timbalan bigboss. awak hantar email kepada 2 address ni dan nyatakan nombor aduan, bila tarikh dibuat, cawangan mana dan apakah tindakan akhir yang telah dilakukan. biar pegawai tu melompat sket sbb tak jalankan tugasan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2013 09:38 PM | Show all posts
kuppit posted on 9-12-2013 10:24 AM
rosemah@kpdnkk.gov.my

cawangan phg..terima ksh @kuppit ..jasamu dikenang..
sgt2 letih berurusan ngan mereka2 ni..bkn ape,bkn sng nk kumpul 10k..tetibe lenyap gitu..dorg plk xnk amek tindakan..
hr tu ade bc paper pasal umrah jgk, under company hijjaz,peserta xdpt pg..slpnye..peserta tu lawyer..kes selesai xsampai sebulan..
mentang2 rakyat marhaensegala repot kite dorg amek mudah je

Comments

cuba number ni 09-5121234, encik Mohd A. Aruwan. Pengarah PPDNKK Pahang  Post time 18-12-2013 11:57 AM
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2013 11:55 PM | Show all posts
kuppit posted on 9-12-2013 10:24 AM
rosemah@kpdnkk.gov.my

@kuppit ..xde respon pon emel tu

ade no kontek?sng sikit nk tye respons Last edited by nordin84 on 15-12-2013 11:56 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-12-2013 11:43 AM | Show all posts
nordin84 posted on 15-12-2013 11:55 PM
@kuppit ..xde respon pon emel tu

ade no kontek?sng sikit nk tye respons

aku rasa pasal perubahan email kot. cuba try rosemah.kpdnkk@1govuc.gov.my dan yang satu tu dahuri.kpdnkk@1govuc.gov.my nombor 03-88825500 mintak sambung ke unit pengurusan aduan Last edited by kuppit on 18-12-2013 11:46 AM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:17 AM GMT+8 , Processed in 1.458293 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list