CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: kuppit

[Aduan] Contoh Kes-Kes Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia

[Copy link]
 Author| Post time 18-12-2013 11:47 AM | Show all posts
nordin84 posted on 9-12-2013 09:38 PM
cawangan phg..terima ksh @kuppit ..jasamu dikenang..
sgt2 letih berurusan ngan  ...

boleh bgtahu tak cawangan mana? ataupun ibupejabat Pahang tmpt awak buat aduan? kalau kat sana, awak boleh jumpe dengan Pengarah KPDNKK dia Encik Aruwan. orangnya mmg bagus.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-12-2013 12:52 AM | Show all posts
kuppit posted on 18-12-2013 11:43 AM
aku rasa pasal perubahan email kot. cuba try rosemah.kpdnkk@1govuc.gov.my dan yang satu tu dahuri. ...

@kuppit
pasal emel tu xde perubahan sbb lps 3hr xdpt respon,emel kat eaduan pastu eaduan fwd dekat heruwan,emelnye pon mcm en kuppit bg dl..xbls pape pon lg..
kol jgk no yg kuppit bg tp NO YG ANDA DAIL SUDAH DITAMATKAN PERKHIDMATAN..tepon no putrajaya tu plk,di tranferkan ke 180008000..
tepon 180008000 plk die bg no kuantan yg salah (xde perkhidmatan)

sekarang ni xtaw nk buat ape..xde respon mereka ini
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2013 12:55 AM | Show all posts
kuppit posted on 18-12-2013 11:47 AM
boleh bgtahu tak cawangan mana? ataupun ibupejabat Pahang tmpt awak buat aduan? kalau kat sana, aw ...

kat temerloh..mcm xde pape berita pon..mcm sume lepas tgn je..dgr2 cite pesalah bukak kompeni lg 1.nme ank die..buat operasi..
sian kami rakyat marhaen ni..diperkotak katikkan org atasan
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 12:15 PM | Show all posts
Salam.
Sy ada kemusykilan ni
Kesahnya, sy beli tiket blik kg jumaat lps di kaunter bas ekspress 1 ni
Destinasi putrajaya - ayer tawar perak jam 9.15 pg 21/12/2013 naik di putrajaya sentral
So smlm, 9 pg dh tgu di terminal
Pg tu ade 2 bas ekspres ni duk tgu
1 ke ipoh, 1 lg ke alor star/kangar
Sy mmg dh check signboard yg dipaparkan di bas tu
Sy tgu bas ke ayer twar smpi dh 1/2 jam xsampai2
Sy kol careline sykt bas ni
Dkt 1/2 jam dorang inform bas sy dh blps
Guna bas ke alor star kangar td, bas tu jgk guna route ke ayer twr
Then dorang gtau dorang savekan 1 seat utk sy utk ke ayer twr pkl 3.15 ptg
Sy blik rmh, mmg dh angin tp sbar je
Dlm 2.30 ptg sy dtg skali lg ke terminal utk naik bas pkl 3.15 ptg
Ms nak naik dreba bas & mangkuk sekor ni nk pertikai knapa bas pg td xnaik
Mangkuk ni dh memanggil2 kata die
Tp siyes, sy xdngr
Its open space & rmi org
Kata die 7 org lain pg tu blh je dengar
Knapa sy sorg xdngr
Dh tu mrhkn sy knpaa xtny
Nk tny mende klu kau pun pki tshirt hitam jek
Bkn unifirm compnay bas tu
Kot igt ulat tiket
Dreba siap ckp bas akn transit di pudu utk ambik org lg
Klu rmi sgt sy kene turun
Mcm si#
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 12:20 PM | Show all posts
Merujuk kpd post #124, im thinking nk bwk isu ni ke ttpm
Klu xlyn ke menteri pengangkutan terus

The point is, cr dorang xde sistem
Simply2 mergekn 2 route tanpa proper information
Bygkn klu sy ade hal penting ptg tu di kg
Nk menikah ke mende kan
But smpi kg mlm
It takes 5 hour sbb die transit puchong & pudu skali
So, i thinking they need a lesson here

What do think guys/girls
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-12-2013 11:32 AM | Show all posts
nordin84 posted on 20-12-2013 12:55 AM
kat temerloh..mcm xde pape berita pon..mcm sume lepas tgn je..dgr2 cite pesalah bukak kompeni lg 1 ...

tolong PM kat aku apa number aduan tu dan tarikh/jam buat dan di mana... sat gi aku nak try kuasa veto setel kes hang ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2014 12:15 PM | Show all posts
sheiladasila posted on 13-5-2013 08:36 AM
salam.

saya dah buat lapuran tribunal di shah alam.

Salam sheila, jadi macamana keputusan? saya pun mengalami masalah yang seakan sama
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2014 12:16 PM | Show all posts
Salam Kuppit,
saya ada satu permasalahan kat sini yang memerlukan pendapat pakar2 di sini. Sekarang ni saya tengah ubahsuai rumah (bermula awal disember). Kosnya dlm 40k++. Ikut agreement siap dalam masa 2 bulan. Deposit dah byr dalam 15k n tak sampai 2 minggu kontraktor minta tambah duit dlm 18k sebab nak beli barang (dia takut naik harga, masa 2014). Jadi saya pun bayar dengan harapan dan dijanjikan rumah tu akan siap cepat. Tapi sampai hari ni masih tak siap2 lagi. Barang2 pun byk yang tak sampai.

saya ada buat agreement saya sendiri di mana saya nyatakan kat situ, "kontraktor perlu menyiapkan ubahsuai rumah mengikut jumlah ansuran yang diberikan oleh tuan rumah dalam masa sebulan. Sekiranya tidak siap tuan rumah boleh menuntut 30% daripada jumlah ansuran yang dibayar dan akan dikembalikan kepada kontraktor setelah selesai kerja-kerja tersebut." Surat perjanjian yang saya buat ni saya dah cop dan tandatangan di pesuruhjaya sumpah dan saya dah wat stamping kat LHDN. Esok merupakan tarikh genap sebulan tu, jadi apa yang boleh saya buat ?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 17-2-2014 05:02 PM | Show all posts
Selamat Petang....Saya ingin bertanya, boleh kah saya melalui Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia , untuk menuntut ganti rugi terhadap barangan saya yang telah rosak semasa makcik saya membawanya kepada saya melalui perkhidmatan teksi ? teksi tersebut tidak mahu bertanggungjawab setelah saya membuat perbincangan dengan beliau, tetapi beliau hanya ingin membayar barangan saya yang telah rosak itu sebanyak rm50 , tetapi barangan yang telah rosak itu bernilai Rm500. Terima kasih, Last edited by RichieKunZ on 17-2-2014 05:04 PM

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2014 05:43 PM | Show all posts
supernaturalee posted on 22-12-2013 12:20 PM
Merujuk kpd post #124, im thinking nk bwk isu ni ke ttpm
Klu xlyn ke menteri pengangkutan terus

Melalui Aduan LPKP
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2014 01:08 PM | Show all posts
RichieKunZ posted on 17-2-2014 05:43 PM
Melalui Aduan LPKP

oh, terima kasih
dh dkt 2 bln baru ade yg reply

btw xg buat repot pon
dh lps 2 - 3 hari cool down dah

tp tgh bln lps balik kg lg dgn bas tu
ade perubahan uols
kt kaunter dh siap terpampang utk penumpang
sblm naik check kt kaunter di terminal a 15 min sblm bas bergerak utk make sure klu ada perubahan dsb
utk naik bas, pegi ke terminal b, siap dgn floor plan

funny thing nya, ms beli tiket, si hayun tu yg jaga kaunter (i was like, great!)
drebar bas pun org yg sama


Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2014 04:50 PM | Show all posts
@kuppit

salam saudara/i kuppit...nk mohon pandangan & pendapat saudara
macam ni, saya menyewa di sebuah flet dlm area MBPJ
saya parking kete di kawasan parkir blakang bangunan flet yg mane ade pokok2 yg di maintain oleh MBPJ
kete sy telah dihempap pokok & kos kerosakan dibiayai sendiri RM6K plus minus
sy dah buat tuntutan kerugian pada pihak MBPJ
tapi malangnya, pihak MBPJ menolak tuntutan tersebut atas alasan kawasan tersebut bukan dibawah seliaan MBPJ tetapi di bawah seliaan 'joint management body'(JMB) bangunan tersebut
sy pun buat tuntutan kpd pihak JMB tapi juga ditolak dgn alasan, pokok tersebut bukan dibawah seliaan mereka
yg saya hairan, pokok tersebut memang di 'maintain' oleh MBPJ, dimana mereka akan trimm pokok tersebut dlm jangkamase tertentu
pihak persatuan penduduk pernah menyuarakan kpd MBPJ utk menebang kesemua pokok2 di kawasan tersebut kerana pokok2 tu sudah terlalu besar & condong
tetapi pihak MBPJ tidak membenarkan kononnye pokok2 tersebut mempunyai insuran, sekiranye persatuan penduduk degil, mereka boleh saman

bila saya suarakan perkara2 tersebut kpd pihak MBPJ, mereka cakap mereka cume bantu pihak JMB menyelia pokok2 tersebut
masalahnye sekarang kedua2 pihak tidak mahu bertanggungjawab
bolehkah saya kemukakan kes saya ini ke TTPM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-3-2014 02:03 PM | Show all posts
edoraixora posted on 13-3-2014 04:50 PM
@kuppit

salam saudara/i kuppit...nk mohon pandangan & pendapat saudara

menarik kes awak ni. saya pun pernah terfikir untuk membuat tuntutan kepada JKR atau company yg menyelenggara jalan raya sekiranya kereta saya terlanggar lubang di atas jalan raya tapi setakat ini ianya belum berlaku lg.

Pada pandangan saya, sekiranya saudara / saudari telah membayar untuk suatu kos, ianya boleh di bawak ke tribunal tuntutan pengguna. bwk lah kes ini ke TTPM dan nnti jangan lupa update ye. saya sangat2 berminat dengan kes ini.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2014 01:54 PM | Show all posts
kuppit posted on 14-3-2014 02:03 PM
menarik kes awak ni. saya pun pernah terfikir untuk membuat tuntutan kepada JKR atau company yg me ...

itu lah...skang ni tgh tunggu surat dr JMB yg mengatakan bukan tanggungjawab dieorg
pastu, dh dapat surat tu nanti, nk pegi MBPJ semula, utk pengesahan/rundingan
sakit hati sesenang jer dieorg lepaskan tanggungjawab
sedangkan pokok2 tersebut ditanam oleh MBPJ sebelum bangunan diserahkan pada pihak JMB
JMB lak cakap, dieorg cume terime penyerahan bangunan saje
kalau MBPJ masih tak mahu berkompromi
baru sy nk refer ke TTPM

nanti sy update kalau ade info terkini


Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2014 03:23 PM | Show all posts
Salam Sejahtera,

Saya ingin bertanya..

Saya telah menukar nama pada bil TM, dan tersalah buat bayaran sebanyak 2 kali dan membayar pada akaun yang lama,  report pada TM telah dibuka dan TM janji akan buat transfer kredit dr akaun lama ke yg baru dalam tempoh masa 3 bulan.

Sekarang sudah hampir 5 bulan masalah ini masih lagi tidak selesai, dan tiap2 bulan TM akan potong talian telefon saya, kerana kredit exceed limit.  Tiap2 bulan juga saya akan menerangakan benda yg sama pada Customer Servis.

Apa yang boleh saya lakukan??

Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2014 04:59 PM | Show all posts
Assalamualaikum.. Mod Kuppit..Nak tny kalo kita beli barang dengan mydeal.com.my, payment dah settle, due date brg ptt diterima dah lepas..dah email pn dia kata kena tggu lg..dah tgu date yg dikatakan still tk dpt lagi..bila email tk reply, call tk dpt...buka fb page pn dah tk reply2 lg dah...so blh ke failkan kat tribunal? sbb bkn saya je tk dpt brg..rmi lg tk dpt brg..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 4-4-2014 11:28 AM | Show all posts
cle0o143 posted on 3-4-2014 04:59 PM
Assalamualaikum.. Mod Kuppit..Nak tny kalo kita beli barang dengan mydeal.com.my, payment dah settle ...

boleh. nnti jgn lupa share sini
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2014 03:08 PM | Show all posts
kuppit posted on 4-4-2014 11:28 AM
boleh. nnti jgn lupa share sini

kuppit..nak tanya la..saya dah menang dlm tuntutan ttpm..tapi masalahnye pihak penentang mcm xnak byr jer..aper next step eh?

Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2014 04:18 PM | Show all posts
salam mod kuppit;

refer to my case at post #132

skrang ni, pihak JMB macam xnak bagi kerjasama utk setel
dan saya dapat tau rupanya, pihak JMB tidak membayar insurans bangunan bagi blok2 kediaman di bawah pengurusannya
sebab tu tuntutan saya tak boleh dikemukakan ke pihak insurans JMB
saya dah terlalu lama bertolak ansur, dan mereka seperti nk main tarik tali
jadi, keputusan saya utk bawak kes ni ke TTPM
semoga ade harapan untuk saya dapatkan balik duit yg telah saya keluarkan

mohon pendapat, antara TTPM shah alam & putrajaya
yg mana saya patut berurusan
sebab lokasi saya di petaling jaya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2014 04:42 PM | Show all posts
edoraixora posted on 24-4-2014 04:18 PM
salam mod kuppit;

refer to my case at post #132

mana satukah yang paling dekat? ambil yang terdekat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 04:45 PM GMT+8 , Processed in 2.782164 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list