CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 17220|Reply: 252

[Tempatan] Kluster baru yang menjengkelkan

  [Copy link]
Post time 9-4-2020 04:53 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kluster baru yang menjengkelkan..

Dulu setiap hari satu bas turun daripada tabligh dan madrasah. Diorang ni semua sangat mudah memberikan kerjasama. Seronok terasa merawat diorang ni walaupun berpeluh-peluh dek PPE. Rasa macam rawat kawan-kawan kita yang sangat mesra dengan kita.

Sentiasa dengar azan berkumandang dalam wad. Bacaan al-quran hampir setiap masa. Wad kusta lama yang penuh dengan cerita hantu pun rasanya hantu-hantu lari bertempiaran kerana pendinding semula jadi dek kerana akhlak dan zikir mereka. Hampir keseluruhannya sangat merendah diri, sentiasa memberi kerjasama yang terbaik. Tak pernah merungut..

Itulah Kluster TABLIGH.. walaupun mungkin saya tak berapa setuju mereka di cop sebagai kluster tabligh dek kerana satu dua peserta yang pentingkan diri sendiri menyebabkan yang lain menjadi mangsa.. tapi disebabkan zikir yang di sebut semua maka nak buat macam mana.

Kini datang satu kluster baru. Diorang panggil kluster TURKEY/OVERSEA. Saya panggil kluster JENGKEL. Bas kini datang daripada KLIA dan hotel-hotel. Diorang ni acah-acah jadi mangsa penyakit covid. Padahal masa diorang pergi melancong, diorang tanpa segan silu papar gambar diorang melancong malah ada yang siap perli kata corona tiada kat tempat sejuk dsb. Kadang-kadang terasa macam kita ni lebih kepada merawat sifat pentingkan diri mereka daripada merawat covid itu..

Dan mintak maaf cakap. Kluster ni lebih banyak demand. Bila nak hantar ke wad macam wad kusta ataupun institut latihan, diorang ni demand taknak pergi sebab panasla, tidak selesa dan macam-macam lagi. Tu tak termasuk yang dok persoal kenapa nak amik darah la, kenapa tak amik swab awal la dan bila kita masuk untuk periksa diorang masing-masing sibuk dengan gajet. Kita ni macam endah tak endah je..

Bukan semua yang macam tu especially yang berada di luar negara atas urusan yang tak dapat dielakkan seperti belajar. Tetapi so far yang dapat sebab pergi melancong ni memang sangat menjengkelkan..

Saya faham. Mereka ni kebanyakan orang berada, ada kabel besar dan tak puas hati sedikit terus bawak ke atasan, di kuarantin pun di hotel-hotel.

Nak buat macam mana.. kene hadap jugak la untuk berapa bulan pulak yang mendatang. Kita ni pekerja kesihatan berapa ramai yang dah tak dapat jumpa mak ayah sebab kerja kita berisiko. Diorang ni plak datang dan tambah masa kita berjauhan. selamatlah bekerja semua.

Rindu geng tabligh.

Source : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157397082987987&id=730372986
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-4-2020 05:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Kluster Turkey/obersea tu, termasuklah urang PAS yang bangga tunjuk gambar main ski kata Covid takut sejuk kan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 05:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Btw, yang kata dok hotel 5 stars tu, bayo sendiri, salah. MKN mesej bagitau gomen yang tanggung. Selayaknya dicerca jika kuat komplen takleh berjalan2 di koridor dan makanan tak sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:00 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 9-4-2020 05:03 AM
Btw, yang kata dok hotel 5 stars tu, bayo sendiri, salah. MKN mesej bagitau gomen yang tanggung. Sel ...

Gomen bayor 150 ja. Kalo duk 5 star katakan rege bilik 350-400 semalam so kena la bayar balance tu xde makna kerajaan tanggung semua
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 9-4-2020 06:22 AM
no_el replied at 9-4-2020 06:00 AM
Gomen bayor 150 ja. Kalo duk 5 star katakan rege bilik 350-400 semalam so kena la bayar balance tu ...


Ler, ingatkan hotel 4/5 stars berbesar hati bagi dok bilik rega 150 jah semalam. Still, kena tanggung sikit so sila bersyukur. Lagipun, baca kat tered ni katanya ummah kluster Italy/obersea ni yang demand nak dok tempat kuarantin sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Geli baca statement #klusterbabitaly. Muka burma demand acah harrods nak flex dia cucu billionaire
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
no_el replied at 9-4-2020 06:00 AM
Gomen bayor 150 ja. Kalo duk 5 star katakan rege bilik 350-400 semalam so kena la bayar balance tu ...

balik melancong subsidi rm1.50 pon tak layak patutnya didenda sbb tambah masalah, kenapa la gomen berlembut sangat dgn puak2 ni eh?!
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:23 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 9-4-2020 05:01 AM
Kluster Turkey/obersea tu, termasuklah urang PAS yang bangga tunjuk gambar main ski kata Covid takut ...

ujung2 lancarkan derma kilat. masa sihat boleh jalan2 obersi dah sakit tagih duit orang
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-4-2020 06:26 AM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 9-4-2020 06:22 AM
balik melancong subsidi rm1.50 pon tak layak patutnya didenda sbb tambah masalah, kenapa la gomen  ...

Kita tahu gomen Malaysia memang baik hati sedari dulu. Tu yang pendatang pon naik lermak dok sini.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:26 AM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 9-4-2020 06:23 AM
ujung2 lancarkan derma kilat. masa sihat boleh jalan2 obersi dah sakit tagih duit orang

Ekceli, heol mintak derma tu untuk tujuan apa? Aiol tak baca sungguh2 ya, tengok tajuk terus cerca.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak sedar dek untung...
Sangguh buat frontliners camtu..
Dah la derang tak dpt jumpa family sbb nak jaga  korang.. patut dihaktuihh je..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:36 AM | Show all posts
dah tau ada wabak.. kenapa cari penyakit?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 9-4-2020 06:36 AM
dah tau ada wabak.. kenapa cari penyakit?

.. Kerana excited g oversea lbh kuat dr takut penyakit..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 07:05 AM | Show all posts
tipuware replied at 9-4-2020 06:57 AM
.. Kerana excited g oversea lbh kuat dr takut penyakit..

bila sakit tu, kira cash la kan?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 07:17 AM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 9-4-2020 06:23 AM
ujung2 lancarkan derma kilat. masa sihat boleh jalan2 obersi dah sakit tagih duit orang

ya ada terbaca geng2 ni lancar derma kilat,  tp x tau la tujuan nak bagi kt gomen or bagi kt lobai pas yg positif covid19 tu? mohon pencerahan pls
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 07:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak yah bangga la sangat kau tu kaya or ada kabel besar. Musim Covid ni even duit kau berjuta dlm bank pun tak dpt menjamin kau dpt bli sebungkus roti
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 9-4-2020 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 9-4-2020 07:05 AM
bila sakit tu, kira cash la kan?

ikut level sis, ada yg cash ada yg exam.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 07:22 AM | Show all posts
sub5zero replied at 9-4-2020 07:18 AM
ikut level sis, ada yg cash ada yg exam.....

ada yg exam.. apa maksudnya itu?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 9-4-2020 07:22 AM
ada yg exam.. apa maksudnya itu?

ujian SPM sis.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 07:25 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 9-4-2020 06:20 AM
Ler, ingatkan hotel 4/5 stars berbesar hati bagi dok bilik rega 150 jah semalam. Still, kena tan ...


Mula2 ingat mcm tu juga.. Lepas tu ada netizen gigih email hotel yg terlibat.  Ni kos yg hotel tu reply.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

14-8-2022 05:35 PM GMT+8 , Processed in 0.097879 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list