CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2188|Reply: 17

"Kami Dapat 'Hidayah' Cuci Tangan Dengan Betul!" - Wargamaya Pertahan

  [Copy link]
Post time 18-3-2020 07:30 AM | Show all posts |Read mode




Ekoran penularan wabak COVID-19, seorang jururawat wanita berkongsi rakaman video menunjukkan langkah-langkah menggunakan cecair pembasmi kuman.


Rakaman berdurasi seminit itu menjadi viral di media sosi@l dan mendapat maklumbalas positif dari orang ramai.





Namun begitu, rupa-rupanya perkongsian tersebut mendapat teguran pihak atasan. Jururawat berkenaan  dikehendaki memberi penjelasan kepada pihak atasan mengapa beliau membuat rakaman tersebut.


Perkara ini didedahkan oleh laman Facebook Delegation of Nurses di mana mereka mendapat maklumat bahawa jururawat itu menerima tindakan atas alasan ia di luar bidang tugas jururawat itu.


“Kami dapat tahu bahawa terdapat seorang jururawat memberi penjelasan kepada pihak atasan mengapa beliau merakamkan kaedah cucian tangan dengan betul melalui media sosial.

Rasional tindakan hanya berdasarkan atas faktor beliau sedang memakai pakaian seragam jururawat,” tulis kenyataan itu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu.


Mereka kecewa dengan tindakan sedemikian kerana jururawat tidak terikat di wad dan klinik semata-mata tetapi sentiasa mendidik masyarakat berkaitan kesihatan.


Tindakan pihak atasan yang dilihat cuba mengekang usaha jururawat tersebut menyebarkan ilmu di media sosi@l dianggap sebagai “tidak memahami semangat dan nilai jururawat sebenar”.

Malah ia berkemungkinan akan menyebabkan kebebasan jururawat melaksanakan kempen serta pendidikan kesihatan di luar waktu kerja tersekat disebabkan wujudnya halangan sebegini.


Mereka juga berharap isu ini dipandang serius, di saat negara berdepan ancaman wabak Covid-19.


Namun begitu, menurut jururawat terbabit, tiada tindakan tata tertib dikenakan. Syukur.


Kredit foto: Ihsan Pembaca F@cebook




Walau bagaimanapun, wargamaya tetap menyokong tindakan jururawat tersebut mendidik masyarakat.





Kredit foto: Facebook Delegation Of Nurses



Yang nyata, ramai telah mendapat 'hidayah' mencuci tangan dengan betul atas asbab perkongsian video itu. Tak faham juga mengapa ia menjadi isu besar bagi pihak atasan.



Apapun semoga para jururawat sekalian tidak berputus asa terus berkongsi dengan orang awam ilmu kesihatan ya.-CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2020 09:56 AM | Show all posts
Info baik kenapa perlu ambil tindakan walaupun kena panggil beri penjelasan.
Statement memaki hamun tak pula diberi perhatian.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:16 AM | Show all posts
pujian harus diberikan. Terima kasih buat nurse dan barisan hadapan yang lain berkerja keras demi keselamatan negara.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh tak nak syak wasangka, ni mcm sejenis yg bila orang lebih lawa dari dia tpaksa dtg spital dia buat sombong malas nak layan. Lepas tunjuk gl baru nak eye contact. Tpi dlm video kemain senyum lebar.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 01:15 PM | Show all posts
takde kerja btol...benda baik pon
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 02:52 PM | Show all posts
aku siap hafal dah
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 03:05 PM | Show all posts
dia kena panggil mgkn sebab video tuh dibuat masa time kerja....kang korang jugak panas hati ckp staff nurse asyik tgk hp time kerja....kalo dia buat time dia kat umah ker, rsnya management xpnggl kot
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 03:40 PM | Show all posts
Semoga nurse sudi memeberikan tutorial peribadi dirumah i..x brape paham tgk video sbb ada makcik kat belakang tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2020 03:43 PM | Show all posts
tak baik kedekut ilmu
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 04:36 PM | Show all posts
Terima kasih harus diucapkan sebab pasti ramai yang masih tak tahu cara menggunakannya dengan betul
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 18-3-2020 03:40 PM
Semoga nurse sudi memeberikan tutorial peribadi dirumah i..x brape paham tgk video sbb ada makcik ka ...

Tak payah susah2.... Boleh guna khidmat @sarah je...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 05:58 AM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 18-3-2020 03:05 PM
dia kena panggil mgkn sebab video tuh dibuat masa time kerja....kang korang jugak panas hati ckp sta ...

kalau nak tunggu orang atas buat kerja memang lembab la...banyak sangat rule birokrasi bagai...sampai sekarang pun xde ape video macam nurse tu buat...lagipun kan sekarang tengah keadaan genting...kita orang tak de pun nak panas hati..lagi berterima kasih ade la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 06:21 AM | Show all posts
timah03 replied at 18-3-2020 11:29 PM
Tak payah susah2.... Boleh guna khidmat @sarah je...

maksud chuols @sarah82 ? tiberrr tolong betulkan
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 10:10 AM | Show all posts
brogi replied at 19-3-2020 05:58 AM
kalau nak tunggu orang atas buat kerja memang lembab la...banyak sangat rule birokrasi bagai...sam ...

eh2..solat jumaat ganti dgn solat zohor pun ada yg panas hati....blum lagi ckp yg virus ditakut2kan sgt..allah xtakut...acaner tuh?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 19-3-2020 06:21 AM
maksud chuols @sarah82 ? tiberrr tolong betulkan

Ya... Betul2.... Hahahhahaha... Tertinggal pula nama belakang...
Tq2...
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai.. benda baik kan. Dia pakai uniform kita pun yakin dgn info dia bagi. Aku pun ajar anak saudara aku ikut step ni sambil nyanyi happy birthday to u 2x.. seronok dia.. asyik.nak cuci tangan je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-3-2020 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
hyie replied at 19-3-2020 10:21 AM
maksud chuols @sarah82 ? tiberrr tolong betulkan

Choiii.. Aku mana la reti mcm nurse2 terlatih.. Tapi bab cuci najis.. Aku boleh tukar pampers pejam mata.. Sapa nak belajar? Caj 10 sekali kursus.. Wakakakaaj
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2020 01:29 PM | Show all posts
bgs la die kongsikan cara2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 12:30 AM GMT+8 , Processed in 0.106238 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list