CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4668|Reply: 22

[Pelbagai] Ejen Bank pilihan untuk akaun ASB

[Copy link]
Post time 24-2-2020 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hai. Assalamualaikum. Kali nie I nak tanya pasal ASB jugak. But, bank pilihan mana yang korang pilih untuk bukak akaun simpanan ASB. Saving ye. Bukan loan.

Sebab,after i baca,then dengar jugak pendapat2 lain,antaranya dekat post office. Sebab senang. Ada yang prefer RHB sebab bank melayu (?). Eh!!! Entah la labu. Dan kalau bukak dekat bank yg kita tak ada acc bank tersebut,kita kena buat jugak ke 1 akaun baru bank tersebut?

Paham tak soalan i? Macam dah berbelit la pulak.  Tapi buat2 paham je la. Thank you in advance eveyone.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-2-2020 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Mana2 je asal senang nak parking.

Hari tu saya buka kat CIMB,  sebab mula2 gi RHB,  lepas tu katanya,  Isnin tak buka untuk new account.

Dah tu p post office,  dia nak Surat Beranak pulak.  Mati akal dah,  sebab letih,  dan pusing2 cari parking.

Nasib la terfikir nak g CIMB,  cuba2 nasib, akhirnya dapat,  siap tolong buatkan MyAsnb lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat CIMB saya tak ada akaun,  dan tak perlu buka akaun.

Rhb melayu eh...  Staff kat sini banyak je cina...

Kalau nak tolong orng melayu,  buka la kat post office,  sebab staff ramai melayu,  kemudian area sabah dengarnya hari tu ada pembuangan,  dah tu kena posting jauh2, siapa tak setuju kena resign.  Staff post office yg bg tau.

Cuma kena sedia bawa surat beranak sekali la,  just in case mereka nak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2020 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 24-2-2020 12:43 AM
Kat CIMB saya tak ada akaun,  dan tak perlu buka akaun.

Rhb melayu eh...  Staff kat sini banyak  ...

Yess. Sebab my sister punya kawan nak tutup acc dekat RHB. Then the staff pujuk. Cakap yg RHB tu melayu punya. And if i am not mistaken,masjid baru dekat Sendaya n pun hasil zakat RHB.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2020 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 24-2-2020 12:38 AM
Mana2 je asal senang nak parking.

Hari tu saya buka kat CIMB,  sebab mula2 gi RHB,  lepas tu kat ...

Ohh okey. Dekat tempat i CIMB dah tutup. Nak pi post office macam leceh. RHB pulak selalu ramai.

Takpe. Nanti i try bawak semua doc. Harap nya senang la keje nya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by yuki812 at 24-2-2020 12:56 AM

tempat i..antara cimb..maybank..rhb.
kira rhb paling cepat. bawak ic je. kalau bukak tuk anak, kena bawak surat beranak anak. maybe customer tak ramai. kalau dulu2 masa nak update dividen awal tahun..kira rhb lah paling cepat. kalau maybank..masuk bulan feb pon orang still que nak update.

sekarang..dah ada online myasnb..kira senang topup..cek acc dah. tapi sebelum tu..guna maybank 2u..atau cimbclicks pon ok tuk topup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 24-2-2020 12:49 AM
Yess. Sebab my sister punya kawan nak tutup acc dekat RHB. Then the staff pujuk. Cakap yg RHB tu m ...

Takpe,  staff je non malay..

Memang pengasas RHb malay.

Tutup saving acc RHB ke?  So its nothing to do with ASB.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 24-2-2020 12:51 AM
Ohh okey. Dekat tempat i CIMB dah tutup. Nak pi post office macam leceh. RHB pulak selalu ramai.
...

Rhb tmpt saya selalu krik2.

Mana2 je ok kot.  Asal awak senang nak berurusan dan selesa.

Sekarang agen mcm hampir semua bank,  bank muamalat,  hong leong dengan alliance kalau tak silap yang baru jadi agen asnb.

Cuma tak tahu la boleh buka akaun dengan dorng atau tak.

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 24-2-2020 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 24-2-2020 12:53 AM
Takpe,  staff je non malay..

Memang pengasas RHb malay.

X. I mean kawan my sister la yg nak tutup acc saving RHB. That time baru tau founder nya malay.

Ok. Means kalau i buat ASB di RHB,if i nak topup manually,dekat mana2 bank pun boleh kan? As long as agent? Kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2020 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 24-2-2020 12:53 AM
tempat i..antara cimb..maybank..rhb.
kira rhb paling cepat. bawak ic je. kalau bukak tuk anak, kena ...

Noted. Thank you.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 24-2-2020 01:01 AM
X. I mean kawan my sister la yg nak tutup acc saving RHB. That time baru tau founder nya malay.
...

Ye nak top up mana2 pun boleh,  asal agen.

Awak minta daftar myAsnb terus la..  Senang urusan.  Lagi2 kalau awak biasa guna online banking,  atau gaji masuk bank. Nak topup senang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-2-2020 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 24-2-2020 01:00 AM
Rhb tmpt saya selalu krik2.

Mana2 je ok kot.  Asal awak senang nak berurusan dan selesa.

Oooo. I thought semua yg agent boleh je bukak acc. Huhuhuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 24-2-2020 01:03 AM
Oooo. I thought semua yg agent boleh je bukak acc. Huhuhuhu.

Agen baru kena tanya,  boleh buka akaun ke tak.  Agen yg baru satahu saya muamalat,  hong leong,  alliance,  ambank. Tu je saya ingat.

Agen lama, komfom boleh,  post ofis,  rhb,  cimb dan maybank.

Bsn pun agen, tapi tak tahu,  agen baru ke lama.

Kalau salah,  maaf ye.  Sebab agen yg saya cakap baru tu,  memng baru tahu dorng agen.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua agent bole bukak acc asb...dh nama pun agent. Apa fungsi nye klu x bole bkk acc.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Ladybird910 at 24-2-2020 07:44 AM

Utk saving mana yg senang and mudah utk sis..

If utk loan yang wajib kena tgk bank mana nk apply sbb kadar rate pinjaman xsama

Nak lg cepat pergi terus ke caw PNB berdekatan..sbb kt bank@pos office.. org ada beratur utk urusan lain selain ASB,hence the delay and longer waiting time

If pergi caw PNB masuk duit byk i.e more than RM10k kadang ada promo and free gifts..kt bank idok lerr ade menda ni.i dh dpt byk dh free gifts..berbaloi2..hehee

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 12:00 PM | Show all posts
pergi pnb je terus kalau ada kat tempat korang..
tak payah nak fikir kena buka akaun bank sekian-sekian..
nak topup guna myasnb free of charge..
kalau guna internet banking ada bank charges..
nak keluar duit guna mana-mana bank agen..
tak perlu ada akaun pun kat bank tu..
sebab duit korang tu simpanannya di asb..
so takde effect pun bank cina melayu india ke apa..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-2-2020 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
duricinta replied at 24-2-2020 07:01 AM
Semua agent bole bukak acc asb...dh nama pun agent. Apa fungsi nye klu x bole bkk acc.

Last year saya tanya alliance,  dorang tak dapat buat ASB lagi.  Dorang ASNB je diizinkan untuk jual.

Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2020 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 24-2-2020 01:03 AM
Oooo. I thought semua yg agent boleh je bukak acc. Huhuhuhu.

Tanya je bank tu,mungkin sbb 1st year dorng belum kena izin jual ASB. Atau habis kuota ke.

Tak salah pun tanya, nanti share la pengalaman awak pula kat sini. Mungkin setiap branch lain2 kaedah.

Mcm saya cakap RHB, setiap isnin dorng tak proses untuk buka akaun baru.yg tu RHB kat tempat saya d sabah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2020 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Ambank. Service laju dan xramai org haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2020 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by DatinAxia at 16-4-2020 02:13 PM

Mana2 bank pun takpe.. asb1 and asb2 pun sama automatically linked to apps bank.. tp kalo u nak topup sampai limit, u kena make sure check balance available yg u boleh topup via myasnb apps or web... sbb link dekat apps bank tu cuma boleh check baki terkini and dividen camtu je... contoh limit u bleh topup dalam 3k je lagi, tp u gi transfer duit rm3050.. asb akan reject balik amount tu and it will take around seminggu camtu baru u bleh nampak amount dlm bank acc u.. itu la guna myasnb website...
and for your info, even you dah max out ASB 1or ASB2 in 2018 or 2019, bila lepas announce dividen the following year tu, u will notice that ASB will give you new limits... contoh ya... u dah pun ada RM250k dalam ASB, then in january ada announce dividen so simpanan tu jadi total RM262.5K... but then dalam MYASNB website, u will notice your new limit akan jadi RM265k.. so u boleh laaa topup lagi cash RM2.5K lagi utk penuhkan limit baru.... begitulah seterusnya...

i ni mmg jenis suka low risk guaranteed investment.... i tak suka invest tempat2 lain.. since kita dah ada kelebihan as bumiputera, pakai lah kelebihan yg ada.... i believe the best investment for cash is still ASB, ASB2, KWSP, Tabung Haji. i still diversified tempat2 lain, tp if we're limited in cash.. focus yang sedia ada tu dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 12:31 AM GMT+8 , Processed in 0.104468 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list