CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Lagubestbest

[Tempatan] AKPK Untuk Orang Yang Tak Miskin Tapi Ada Masalah Cash

  [Copy link]
Post time 27-1-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Its good beringat utk masa depan tp mcm x berbaloi you stretch too thin utk future yg belum pasti dan x enjoy the present moment..

Mcm ada sorang da bgtau td, u bole carik financial planner utk tolong manage.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-1-2020 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang kaya zaman baru... kekonon pelaburan, hakikatnya hutang keliling pinggang. Better gaji 2500 sbulan, tp xder hutang sana sini. Hidup aman damai.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kau rasa tak perlu berurusan dgn bank selama 10tahun, ok lah kau masuk AKPK....

Klu aku jadi kau...aku gi je bank yg kau pinjam tu utk reschedule balik monthly installment.....

Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi aku AKPK ni membantu nak strukrur balik bayaran2 monthly, tp ko xleh x bayar dlm tempoh 2 ke 3 bulan, mesti bayar mcmana pon, dia da tolg kecikkan monthly, jd xmo ah nyusahkan dia plak x bayar, tp setahu aku gak bayaran ni akan naik berperingkat by tahun2,

Nak bisness tu ok je, tp jgn tamak, ko kene bahagi 3 or 4 tiap barang ko jual, diri sendiri, modal, hutang2 dan sedekah, masalah nye ramai org bisness citer kencang babi terbang tp nan hado, sbb ramai org lupe diri bila da rs senang, tmasukla aku kadg2, mujur sempat balik

Utk x OT, aku rs TT elok jual salah 1 rumah, kurangkan komitmen monthly, keperluan yg betul keperluan, cam aku ni tinggal bayar rumah je, kereta pon aku gune je kereta buruk2, xde medical card, shopping pon tak, haha, cut cost semua benda sbb belanje rumah dan anak2 100% aku tanggung,

Biar tak kaya, tapi tak lapar.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 26-1-2020 10:28 PM
suruh dia settle kan kat bank...buat full settlement nanti dapat diskaun lagi....
pas 6 bulan, na ...

Dr cr wife cousin citer banyak lg hutang dia org.. Tak nk msk campur Sgt.. Tp tgk skrg mmg dah jauh senang dr ml2 dl.. Rumah yg bl dl pun ade lg, kete 2pun ade lg.. X nampak dia tambah kete.. Aset2 penting ade OK la kot.. Selain anak2 dpt belajo di tempat 2 bgs...kita tukang tgk je.. Kalo x kesian gak sampai srh kita tlg cr kan pembeli rumah dia. Dah tu dia nk duk mn kan.. Dah ada anak2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2020 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sitisitu25 at 27-1-2020 10:00 PM

iols laki bini pnh merasa msuk akpk ni 2thn..ms laki meol tetiba jobless 6bln..kitaorg both pegi akpk kecikkan komitmen..sempat la 2thn pastu bila laki meols da stable da dpt keje br n permanent..dia pi akpk ckp xmau continue dah..nk continue dgn bank terus..sblm dia quit akpk..dia sempat setelkan htg kete lama dia n cc sekeping..lepas tu br dia kuar..skrg br abis bln 12 hari tu personal loan dia plk..mmg akpk menolong..komitmen yg dulu bln2 1k tggl 500 ja..mmg sempat la dia setelkan htg kete terdahulu..yg pntg kne istiqamah la..jgn la da ada cash lbh tu jolly plk..mcm kitaorg x jolly..hidup mcm biasa tp cash yg ada lbh tu buat pukul htg yg xda dlm akpk (kete & umah)
lepas husband kuar akpk then berjaya setelkan htg kete n loan cc dia..dia consider xda htg dah dgn bank..dia ckp mcm mati hidup blk rasa..huhu..tp dlm rs mati hidup blk tu..sempat gak dia tuka kete br..tp saga jela..br thn lepas meols plk yg kuar akpk..tp meols kuar akpk pun sama ja..still ada htg kete n umah n ploan pun still 20k wohoo..tp manageable la..pnh gak gedik pi blk akpk nk msuk blk akpk tu..sb rs duk dlm akpk lg byk cash in hand..sekali pegawai tu ckp xboleh..sb dia tgk htg2 meol is manageable..so dia advice setel dgn bank saja..ermm..xpe la..even skrg financial kitaorg da ok cket..tp life da terbiasa beli semua guna cash..still no cc..maybe hasil duk berjimat cermat ms dlm akpk dulu..da biasa hidup bercatu..hope istiqamah la belanja di bwh kemampuan ni smpi bila2..moral of the story, belanja di bwh kemampuan..bukan belanja ikut kemampuan..tu saja.. sb hari ni maybe kita boleh bergaji 6-7k..esok lusa xtau leh sustain lg x gaji byk tu? so apa kami laki bini buat..buat htg stkt apa yg mampu byr kalau sorg je keje..kne tnya diri mampu x? kalau htg2 semua total msih memerlukan 2org kna keja..jgn buat dulu htg tu..so far kami laki bini da consider bnda tu since da pnh rs ni sorg je keje..sorg lg tetiba jobless..nsb lakiku beli saga je..klu x dia berangan nak honda city kauuu..hahaha..nsb baik dia jobless dulu sblm sempat tuka beli honda city tu dgn kete lama..kalau x, x timbul keinsafan lg..bila da merasa jobless kejap n tau mcm mana rs sempit hidup bercatu..br la dia skrg gaji da lbh 5k pun dia beli saga saja..dia ckp da takut..takut kang tetiba jd lg jobless tu..at least nk byr saga saja..bkn honda..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 10:35 AM | Show all posts
sitisitu25 replied at 27-1-2020 09:48 PM
iols laki bini pnh merasa msuk akpk ni 2thn..ms laki meol tetiba jobless 6bln..kitaorg both pegi akp ...

wow menarik cerita kau, gigih aku baca sampai habis
nak tanya sikit, AKPK tu mmg dia akan bg pilihan utk kurangkan byran bulanan atau pendekkan tempoh pinjaman?
aku ada paksa laki aku p AKPK ni sbb dia mmg betul2 fail bab urus kewangan
entah la, loan sana sini ada, entah apa2 yg dibuatnya, potongan sampai separuh gaji


urus AKPK tu mau setahun baru settle sbb bkn kerelaan kot, tp paksaan
tp dia ckp tak kurang byrn bulanan pun sbb dia pilih pendekkan tempoh, ke dia auta aku?

aku bkn apa, nak juga dia beli rmh ke, aset2 mcmtu la dr duit habis entah kemana tu

aku setakat ni mmg takde la personal loan merapu apa semua tu, setakat ada hutang rmh, kereta je


Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 12:22 PM | Show all posts
pape pun pgila AKPK..aku bjaya smua setelkan hutang credit card aku mlalui AKPK..diaorg akan advise xde kna byr pun..kurg2 kna dgr ceramah n dgr kaunselor die je
punye byr2 x tgk2..de aku de lebihan pulangan wang..dpt la dlm 3k lbey cash msk account balik..
hampir 10 tahun xde guna cc dh biasa..skrg aku xde pape hutang bank..n name pun dh clear..cume byr kreta alza saje bli hr tu ats name husband..
tp mmg hidup xde hutang rse lega..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-1-2020 01:08 PM | Show all posts
sayawifenikmie replied at 26-1-2020 11:38 PM
hmm... gaji rm16k .. berapa simpanan yg u dah ada ? umur berapa ni ?

saya cadangkan u jumpa konsu ...

selalu this type of financial consultant, dia charge macam mana? kira dia bagi advice what to do and you bayar dia ke?ye la.. nak maximise kan returns on our savings kadang2 tak reti nak invest ke mana..





Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 02:57 PM | Show all posts
same to me..been together with akpk.. iols pun lega tanpa hutang cc.. anyway utang rumah still ado.. bila 6-7 tawon hidup mesti commit belanja  dengan cash dah jadi terbiasa.. i ols x mampo buat settlement dgn bank so follow je dgn plan yg ade... sbb bonus x pernah dpt..  so far x pernah pulak bank or akpk contact nak increasekan.. maintain je.. even 1-2 hari lambat ok je.. bukan sengaja.. sbb gaji masuk a bit lambat..  bole check kat online duit ko dah masuk ke belom.. observe dlm statement kalo bank still commit bagi statement

dari segi mentally memang tenang tanpa gangguan.. ade org call pasal nak offer credit card pun aku guna alasan yg sama kata under akpk... org suh buat mortgage pun aku tolak mentah2... memang alasan yg kukuh... keh keh keh.. cuma aku heran... apsal derang x tau aku under akpk.. bank negara memang ade shield ke untuk aku... entah la... yg penting lega..

tapi ramai yg kata aku bodoh.. pegi akpk.. sbb sok sok aku susah nak buat loan. betul ke??? tah sepanjang aku dgn akpk .. mindset aku mmg xde pk loan pun...  lagi pun dah beli rumah.. cuma ingat nak buat refinance je.. sbb % aku bole kata tinggi.. tah x pk lagi... masih menten habit yg sama... duit yg sepatut dulu bayo akpk.. aku park dlm bank lain... walau x byk.. sekurang2 adoo khen... moga istiqamah lah ye... belajo dari kesilapan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
bulan_gerhana replied at 29-1-2020 02:57 PM
same to me..been together with akpk.. iols pun lega tanpa hutang cc.. anyway utang rumah still ado.. ...

pehal lak bodoe..dari hutang x berbayor..kena legal action..harta hilang baik g jumpa akpk..dah stabil..kluar la prog tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 04:42 PM | Show all posts
monreyes replied at 29-1-2020 04:35 PM
pehal lak bodoe..dari hutang x berbayor..kena legal action..harta hilang baik g jumpa akpk..dah st ...

org tu kata aku bodoe sbb dah buat nama aku blacklist.. pada aku mmg aku nak di black list supaya aku xde ruang nak buat loan lagi selagi utang yg ado x abis... setahu aku lps 6 bulan hutang settle.. nama 'clear'.. pada derang aku ni kira dah ade black dot or dah ade red flag yg bank kene berjaga2 kalau near future aku apply any loan... true or not.. so far aku mmg dah beli umah.. keta dah abis bayo.. but not sure maybe in future kene tuko keta.. tu je... anak2.. x pasti la.. kot kot nak kene beli kete lak utk kegunaan depa.. sbb dah remaja dah ni...

ah ape2 la... yg penting utang cc sume dah bayo... aman2 je... xde nak dept collector cari ka... bank cari bagai... plan ur cash before u spend
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku penah join akpk...kes CC..dlm sthn lbih blh setel hutang...fuh...syok btul.skang..no CC..semua cash.nak ape2,mmg saving dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 04:47 PM | Show all posts
bulan_gerhana replied at 29-1-2020 04:42 PM
org tu kata aku bodoe sbb dah buat nama aku blacklist.. pada aku mmg aku nak di black list supaya  ...

Tiada makna bank mahu berjaga jaga.
Bank lagi mahukan sales
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Syukurlah tade masalah hutang..hidup sekadar kemampuan jah..ade duit shopim sesikit tade duit duk dendiam..huhuhu
Sebbaik ade yg sudi mensponsor diri inniew tima kaseyy
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 04:52 PM | Show all posts
elnor_81 replied at 29-1-2020 04:44 PM
Aku penah join akpk...kes CC..dlm sthn lbih blh setel hutang...fuh...syok btul.skang..no CC..semua c ...

Ada atau tidak bank menelefoni adik untuk memperkenalkan credit card?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-1-2020 04:54 PM | Show all posts
Letak rumah tu under agent la untuk jualkan. Kalau nak beli rumah untuk investment, better la beli rumah murah. Kalau ada rosak repair le dulu. Kalau ada ASB loan terminate je lah dulu. ASB loan bagi aku untuk org yg tak mampu or tak disiplin simpan banyak. Dah ko mampu simpan sampai 1.6k, takyah la susahkan diri bayar loan. Laki aku under AKPK, tujuannya untuk elakkan ktorg sakai ambik loan. Sikit je pun amount nya. Tak lama lagi nak abes. Biarla bank blacklist dulu sekejap. Dah diri sendiri susah nak control khennn, amikkaw.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 29-1-2020 04:52 PM
Ada atau tidak bank menelefoni adik untuk memperkenalkan credit card?

Ad je...pastu ckp..sori...not interested...
Pastu klo kt shopping complex..dorg promote..siap dpt hadiah katanya..isi je borg dpt hadiah...mse mmg tau xkn lps sbb akpk tu ad...kikikiki...yg pntg dpt hadiah dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Diamje replied at 26-1-2020 09:30 PM
laki aku buat AKPK dh 5 tahun dah. tapi mujur kereta,rumah semua dh beli. Punca AKPK sbb kredit kad. ...

Allahu.... Tabahlah ya
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2020 05:26 PM | Show all posts
white_musk replied at 29-1-2020 04:47 PM
Tiada makna bank mahu berjaga jaga.
Bank lagi mahukan sales

hhahha mujur xtermakan kata2 agenda kelig2 iols...
xpe la.. its over.. dah settle pun dgn akpk.. biar lah derang dgn perception derang... sanggup di kejar dgn debt collector and ugutan surat2 bank..

iols dah lega
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 12:50 AM GMT+8 , Processed in 0.107672 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list