CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4254|Reply: 28

Macam ni pon ade??

[Copy link]
Post time 22-11-2019 06:25 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ada sesiapa nk tempah kubur/memorial?? tempahan untuk seisi keluarga pon boleh..yang pasti kene kebumi dkt negara ummah leluhur manuskrip kuno..










btw, Salam jumaat

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 22-11-2019 06:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku xtawlah klu dkt malaysia, dh ad services mcm ni for Muslim.. yg non muslim mmg dh ad..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:47 AM From the mobile phone | Show all posts
tak silap non muslim mmg dah tempah tanah kubur. tak silap siap ada loan bank lagi. kalau yg mampu ada kubur. yg tak mampu, bakar dan letak abuk tu dalam bekas.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 22-11-2019 06:47 AM
tak silap non muslim mmg dah tempah tanah kubur. tak silap siap ada loan bank lagi. kalau yg mampu a ...

Abu boh kat Nirvana memorial centre
Zaman sekarang nak meninggal, kubur di kawasan qariah sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni baru betul mcm cite madu 3 watak apek tu. Hidup susah, mati pun susah  
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Perghhhh... Sampai mcm tu.  Bukan depa byk tanah ka?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 22-11-2019 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 22-11-2019 06:47 AM
tak silap non muslim mmg dah tempah tanah kubur. tak silap siap ada loan bank lagi. kalau yg mampu a ...

Mmg btl..ank bos i pun dh tempah siap2..dh jd bisnes besar utk kaum tu.sama mcm knduri kawin jgk.sape nk dtg kene byr..
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Meols punya Cara lagi senang campak dalam laut....lepastu jadi baja untuk seaweed Nori.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2019 09:43 AM | Show all posts
x pelik pun
skg ni semua pun jadi bisnes
waima nk mengkafankan mayat muslim pun ada list kos siap ditampal dkt dinding masjid
pernah nampak kt satu masjid dkt pahang ms anak sedare nak menikah
geleng kepala mak
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang ni nak mati pon kena standby duit siap2
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 22-11-2019 09:56 AM
Sekarang ni nak mati pon kena standby duit siap2

Sape nak mati takde duit, boleh kontek Mr kentang sesiap
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
melayu muslim pon dah ikut style kafir laknatullah ke ,
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
habis tu , xde duit x payah mati ,
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 01:35 PM | Show all posts
standby lah duit uolls.. kain kapan tak diberi percuma...
peralatan utk mandi & kafan jenazah ada y kena beli..
van jenazah masih guna petrol..
bukan time meninggal semua benda tu menjelma free2..
kalau ada tabung khairat kematian, pakat2 lah sedekah...
bleh meringankan urusan si mati..

ada sesetengah orang especially orang lama, kain kapan, kain batik tutup jenazah dah beli siap2.. walaupun belum sakit lagi..





Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:40 PM | Show all posts
Yang kata nak mati tak perlu duit tu, sila lah beli sendiri perkakas utk mandi, kafan, korek liang dan kebumikan sendiri..

Apa ingat tak perlu duit ke? Boleh kalau tak nak keluarkan duit. Tapi pastikan anak2, saudara-mara, kawan2 sanggup uruskan jenazah kita nanti dari awal sampai akhir...

upah korek kubur pun RM250 dah.. sapa sanggup korek kubur percuma?

Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 02:44 PM | Show all posts
polluxsstar replied at 22-11-2019 09:43 AM
x pelik pun
skg ni semua pun jadi bisnes
waima nk mengkafankan mayat muslim pun ada list kos siap  ...

kenapa sampai geleng kepala? baguslah kalau ada orang sanggup mengiklankan perkhidmatan dia. Takde la nak terkontang kanting bila ada kematian dalam keluarga nanti..nak panggil tukang mandi & kafan.. nak cari tukang korek liang..

Kalau rasa mahal untuk kos pengebumian tu, silalah uruskan sendiri.. tanya adik beradik, anak2, sedara mara, kawan2 sanggup tak uruskan jenazah free bila mati nanti..

Ingat semuanya lillahitaa'ala? Memanglah fardhu kifayah.. tapi adakah orang sanggup buat secara percuma? Sediakanlah simpanan at least RM2,000 utk urusan kematian.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2019 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Terpulang pd kariah masjid nak amik tanggungjawab idok..like tmpt aku...msk khairat..bayor rm50 kot sethn..kalo ada kematian kang hub org masjid...setel...
Baru ni kt kg makcik hasben meninggal..rupanya khairat mcm tak berapa terurus,...byk mende nak kena huluq pitis sendiri...sib baik walau takde anak...anak2 sedara tolong2 mana yg ptt...
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
multinicky replied at 22-11-2019 06:26 AM
Aku xtawlah klu dkt malaysia, dh ad services mcm ni for Muslim.. yg non muslim mmg dh ad..

Nobita leh tempahhh
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
La.. Mana ada benda free or murah zmn la ni. Yg gali kubur tu pun ada berapa mulut nak kena suap kat rmh. Yg tukang mandi, tukang junjung keranda kita nak juga hulur duit.. Org berbudi kita berbahasa kata org pun.  
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana ada benda dalam dunia ni yang free, semua kena bayar. Agree dengan previous post yang cakap orang dulu2 dah siap beli kain batik tutup jenazah dan kain kapan siap2, ada gak yang awal2 dah bagitau waris kat mana diorg simpan duit utk belanja urusan pengkebumian, supaya tak menyusahkan waris bila meninggal nanti
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Dividen KWSP 2023 5.4% dan 5.5%
AbahmungDividen KWSP 2023 5.4% dan 5.5%
Views : 1718 Replies : 0
'Raja Jalanan' Myvi tewas kepada Bezza pada 2023
ultra78'Raja Jalanan' Myvi tewas kepada
Views : 9488 Replies : 28
Emma Maembong mohon maaf, tersilap langkah 'voice note' Ruhainies isu Bella Astillah
YgBenarEmma Maembong mohon maaf, tersilap langk
Views : 5956 Replies : 63
Belum masanya Malaysia laksana aturan waktu kerja fleksibel
ultra78Belum masanya Malaysia laksana aturan wa
Views : 6218 Replies : 20
Janji manismu
maklukpenggodaJanji manismu
Views : 25419 Replies : 2
Kekecohan Ada pemandu yg membunyikan hon sewaktu ketibaan jenazah komander firdaus di masjid sungai nibong
YgBenarKekecohan Ada pemandu yg membunyikan hon
Views : 4714 Replies : 15
Penyondol Tetap Isteri Sah, Boleh Tuntut Hak’ – Kenyataan Watak Imani Dalam ‘Lelaki Itu’ Mula Dibenci Netizen
YgBenarPenyondol Tetap Isteri Sah, Boleh Tuntut
Views : 13226 Replies : 172
'Diam sajalah Sanusi'
maklukpenggoda'Diam sajalah Sanusi'
Views : 5021 Replies : 8
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 17996 Replies : 89
Betul ke tu….cinter?
stingerkentotBetul ke tu….cinter?
Views : 16382 Replies : 15

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 01:50 PM GMT+8 , Processed in 0.082807 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list