CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 6605|Reply: 9

Penjawat awam nak sambung belajar..

[Copy link]
Post time 25-8-2019 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku penjawat awam tapi golongan pelaksana jer la, perancangan nk sambung belajar ambil ijazah pertama tahun depan..ingat nak mohon cuti belajar sepenuh masa bergaji penuh tanpa biasiswa..tapi aku service baru 5 tahun macam tu..rasenya boleh ke aku mohon cuti belajar sepenuh masa bergaji penuh ni..JPA ade offer cuti belajar sepenuh masa dengan biasiswa tapi nk service at least 10 tahun...nk tunggu lagi 10 tahun nk amek 1st degree mcm lame sgt tu..aku ade usha syarat-syarat nak mohon cuti belajar sepenuh masa ni..tapi aku tak boleh nak faham requiremnt die..ade sesiapa yang pernah apply x...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-8-2019 01:08 AM | Show all posts
knp xtelefon pegawai yang incharge bahagian ni, minta penerangan lebih lanjut
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 04:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasa staf gomen cuti belajar gaji penuh ni level postgrad full research sebab komitmen tinggi pagi petang kerja lab. Gaji pun dah cecah RM6k-8k nak cuti belajar

Kalau dip dan degree elok buat separuh masa sebab exam boleh baca. Karier pun tak ketinggalan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
So far kumpulan pelaksana masih belum boleh CBBP. Tapi better contact Bahagian Latihan kementerian utk tahu lebih lanjut. Forum ni nanti dpt mixed info, kau yg keliru jgk. Maybe JPA dah tukar policy bab apply cuti. Nak tau update cari pekeliling terbaru atau call je bahaguan latihan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Mmg kompom kump pelaksana blh CBBP tp hnya utk smbg peringkt pling atas first degree saja.servis 10thn tu i xtatau cuma mmg i pasan mostly yg smbg da servis 10thn.

First u kne tnya peg admin opis u dlu.if dia xtatau br u further pi jpa.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 07:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Full time smbg bljar untuk master dan phd chuols. Tp mcm forumer lain ckp, better terus telefon atau tny pd bos.

Aiols ada usha nk smbg bljr jugak tp kekangan wang la pulak.

Semoga perjalanan chuols nak sambung belajar dimudahkan.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Telefon je putrajaya
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Better tanya terus bahagian pentadbiran. Info lebih tepat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-8-2019 10:26 AM | Show all posts
I think better buat degree part-time je.
Banyak universiti offer part-time. Lagi pun senang, sbb kita akan belajar bersama2 org yg sekufu dgn kita.Maksudnya di sini, org yg sama bekerja, dan berumah tangga.
Kalau buat full time, kita akan bergaul dgn student muda-muda.
Lagi satu, lecturer pun dia lebih memahami tentang isu-isu yg kita hadapi bila kita student part time.

Sekarang kumpulan pelaksana mmg bole apply utk sambung belajar. Dapat sponsor dari JPA dan cuti penuh. Tapi nak dapat tu seksa, sbb ramai org pun apply. Siapa tak nak cuti dan org bayarkan yuran belajar kan?

My personal opinion, tanggung sendiri yuran belajar. Ambil mode pengajian part-time, kalau bole time weekend. Pilih course yg tak tough sangat, tapi kena make sure boleh score 3.7 (supaya senang nak apply PTD). Bila habis belajar, apply SPA. Dah dapat jawatan dlm kumpulan pengurusan dan professional baru buat master then apply for HLP.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-8-2019 03:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Tq guys for advice, aku pun dah pikir kot masak-masak nak amek part time je la.. kalau boleh tak nak part time .. satu sebabnya makan masa yg lame nak grad.. dua tak larat nak ulang alik..aku stay JB..course yg aku nk sambung tu ade offer kt ipta area kl je..tapi nak buat mcm mane kn.. kne sacrifice sikit..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 02:55 PM GMT+8 , Processed in 0.090918 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list