CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4170|Reply: 14

Bar chords gitar

[Copy link]
Post time 27-7-2019 02:31 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Just nak tanya yang pandai main gitar. Berapa lama untuk uols master bar chords??

Berbulan main gitar, lemah lagi dgn bar dgn bar chords. Nak cari motivation dari sini. Thanks!!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2019 03:26 AM | Show all posts
jari sis vokuru gemuk 3 tahun pun bar chord xjumpa..


kaka pernah main gitar 2 hari give up sebab salah tekan memang xjumpa bunyi. string gitar viola is not my talent and passion
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2019 03:58 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 27-7-2019 03:26 AM
jari sis vokuru gemuk 3 tahun pun bar chord xjumpa..



Macamana tu tekan tak jumpa bunyi?? main gitar angin ke?
Apa pun thanks le for the reply.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 04:33 AM | Show all posts
sultana replied at 27-7-2019 03:58 AM
Macamana tu tekan tak jumpa bunyi??  main gitar angin ke?
Apa pun thanks le for the re ...

bila petik gitar tak jumpa bunyi yang betulorang lain petik guna jari guna kapur pita ukur mesin jahit tu jadi je. kaka pakai semua tak jadi. last2 main gitar guna apps google play store.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
bar chord tu apa? Yg aku tau kod rock, kod dalam dan kod luar je.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 09:09 AM | Show all posts
Barrre Chord senang je nak compare dgn tablature & notes. Janji nak kena "ada hati" main gitar. Pandai main gitar, pandai lah nanti main piano
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 27-7-2019 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 27-7-2019 04:33 AM
bila petik gitar tak jumpa bunyi yang betulorang lain petik guna jari guna kapur pita ukur me ...

Maybe tuning out...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2019 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sultana at 27-7-2019 02:40 PM
otai_g replied at 27-7-2019 08:15 AM
bar chord tu apa? Yg aku tau kod rock, kod dalam dan kod luar je.


Bar chord ni  jari telunjuk kena tekan at least 5 - 6 tali sekali.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-7-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Prickford replied at 27-7-2019 09:09 AM
Barrre Chord senang je nak compare dgn tablature & notes. Janji nak kena "ada hati" main gitar. Pand ...

Ye... Tp selalu berapa lama ya main baru boleh ok. Bukan apa rasa cam benak je.. Jari tak kuat2 nak tekan... Huhuhu

Oh ye ke pandai main gitar boleh main piano??
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 03:17 PM | Show all posts
sultana replied at 27-7-2019 02:38 PM
Bar chord ni  jari telunjuk kena tekan at least 5 - 6 tali sekali.

Yang ni kami paggil kord pacak..
kalau gitar kapok. mau kematu jari nak bagi bunyi.
kalau gitar elec tak sakit sangat nak tekan.sebab freet rendah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2019 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
dani_5353 replied at 28-7-2019 03:17 PM
Yang ni kami paggil kord pacak..
kalau gitar kapok. mau kematu jari nak bagi bunyi.
kalau gitar  ...

Belajar istilah baru hari ni. thanks.
Gitar Kapok ni brand ke jenis? Tgh guna Fender acoustic gitar. Memang nak tekan tuh... Sakit tangan dan jari berdengung dengung bunyi.  Cecerita la pengalaman belajar gitar ni... Berapa lama main baru rasa cam selesa main??Termasuklah barre chord ni.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2019 03:38 PM | Show all posts
sultana replied at 28-7-2019 03:30 PM
Belajar istilah baru hari ni.  thanks.
Gitar Kapok ni brand ke jenis? Tgh guna Fender acoustic  ...

Gitar kapok tu zaman dulu.masa tu beli harg rm 50 saja.Brand Kapok dari china. tapi sound sedap.
main gitar kapok ni.kena selalu praktis.bagi jari kematu.
Baru tak sakit nak main nanti.selalunya lepas 3@4 bulan jari dah ok tu.

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2019 05:30 PM | Show all posts
sultana replied at 27-7-2019 02:40 PM
Ye... Tp selalu berapa lama ya main baru boleh ok. Bukan apa rasa cam benak je.. Jari tak kuat2 na ...

Lama la jugak utk pandai. Sakit jari tu mmg sakit. Tp dlm 6 bulan main, practice, akan rasa ok je. Xde kebas2.


Psl main piano tu sbb gitar ngan piano bertali. Telinga kena peka dgn bunyi & note. Dulu masa study music main gitar, tiba2 lecturer suruh switch main piano sbb dia kata pandai gitar, pandai piano. Tapi mmg betul pon.


Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 04:42 AM | Show all posts
Salam TT

Chord ni gabungan beberapa not yg dipetik serentak atau seiringan atau pelbagai cara lain.
Lama juga nak faham chord, kalo stakat main kejap je. Mula je main chord luar yg simple.
Then try guna capo pulak, atau anjak ke depan guna jari telunjuk sbg capo.
Ulang2 pattern sama anjak menjauhi headstok gitar tu sampai pangkal neck.
Lagi dalam, lagi dalam. Sbb pattern dia berulang2 yg sama je.
Kalo bar chord susah, bole pakai capo je.
Atau kalo terlalu banyak bar chord, bole mute not/tali yg di barkan tu.
Petik yg tiga jari yg lain tu je. Pun bole jadi chord.
Kalo terasa susah jugak, stop main take a break, then sambung balik.

Enjoy!
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak practice, dicadangkan guna tali yg gauge rendah. 0.08 punya saiz. Salah satu sebab lain yg bikin susah/sakit jari utk beginner ni disebabkan tali lama/ atau dah mati. Kadang tu, kena force beban lebih kat jari nak bagi tali properly touching fret. Fatigue jari jemari tu..

Cam aku dulu, mula2 practice tak properly bar all the notes. Instead of open notes, aku blajar main power chord, 2 & 3 jari je.. E5, G5.. ye la, practice dulu main bnyk lagu2 metal..

Pastu, bila rasa jari dah kematu, dan otot2 jari pun boleh adapt dengan pressure kat strings, baru main full chords, major & minor je la.. then, dlm pas tu selit2 7th note, sus, add6...

Next step, belajar pentatonic..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-6-2023 12:37 AM GMT+8 , Processed in 0.119486 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list