CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 12837|Reply: 75

akaun simpanan terbaik untuk masa depan anak-anak

[Copy link]
Post time 25-6-2019 03:15 PM | Show all posts |Read mode
Assalam & hi semua..
Nak tanya pandangan & pendapat ibu bapa warga Forumer semua..Kalau simpanan untuk anak2 korang suka simpan kat akaun bank mana?Saya baru lepas berbual dengan sorang staf cina kat office ni, dia syorkan saya buka akaun simpanan WISE kat Public Bank sbab dapat monthly divident 5% dari jumlah simpanan sedia ada.

FYI, saya sudahpun membuka akaun Kuwait Finance House (KFH) sbab tertarik dengan monthly profit sharing KFH bagi tapi nilai dia tak sebanyak WISE bagi.

Jadi, mungkin ibu bapa semua terutama ibu bapa muda (baru kahwin & anak dapat sorang) boleh share pengalaman korang buka akaun untuk si kecil. Harap korang dapat membantu. Terima kasih daun keladi.

**P/S: kalau da ade benang pasal topik ni momod tolong merge xpun padam ye..terima kasih..

Link WISE by Public Bank:
https://www.pbebank.com/Personal-Banking/Banking/Deposit/Saving-accounts/WISE-Savings-Account.aspx

Link best kids saving account in Malaysia:
https://ringgitplus.com/en/savings-account/for-juniors/


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-6-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
5% monthly..wow byk tu..kalau ada 10k..monthly 500..setahun dah 6000..
Anak2 aku dlm asd.
Asd dlm 6% setahun je..so kalau ada 10k dptla hanya 600-700 saja setahun.
Boleh iol recce2 public bank wise ni nanti
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah google wise public bank ni..tak berapa paham yg ni..
"A bonus monthly interest of 5% on monthly interest is earned if no withdrawals are made during the month"

I rasa monthly int dia bukan 5%..
Bonus utk monthly int yg 5% dan ada syaratnya..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2019 03:45 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 25-6-2019 03:34 PM
5% monthly..wow byk tu..kalau ada 10k..monthly 500..setahun dah 6000..
Anak2 aku dlm asd.
Asd dlm  ...

ye, tapi duit tu xleh usik selama 6 bulan xpun xleh kluarkan brape kali dlm tmpoh 6 bulan kalu xsilap..aku pun ingat nak g public bank sok sbab nk daftar kne ade fotostat sijil lahir anak n ic salah sorg parents..thanks to my chinese office colleague yg xlokek share kt meollss bab2 nak saving tme ekonomi merudum ni..

ironinye, yg ramai tau psal bnda elok2 ni 98% bukan melayu..yg paling aku sedih kita ni slalu dimomok2kan ngn asb bagai tapi tahukah kita ada yg lagi helok dari asb especially utk simpanan anak2?

btw aku kongsi link 1 lagi produk public bank psal award budak dapat straight A's @ excellent dlm upsr, pt3 n spm..apsal la tme aku dulu xpenah dpat dari bank cmni?rugi tau aku dpat straight A's upsr n pmr tapi xpenah dpat duit dari bank..


chuollss boleh buka kat list receiver award, seketul meleis pun xde..95% jinjang..so meleis better grab this opportunity..
https://www.pbebank.com/Personal-Banking/Banking/Deposit/Saving-accounts/PB-Bright-Star-Savings-Account.aspx
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2019 03:51 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 25-6-2019 03:41 PM
Dah google wise public bank ni..tak berapa paham yg ni..
"A bonus monthly interest of 5% on monthly ...

yg meollss paham monthly interest dorang 2-3% but additional 5% on the current monthly interest kalu xde buat pengeluaran..tu la xbrape paham nti meollss tanya kat public bank
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2019 03:53 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 25-6-2019 03:34 PM
5% monthly..wow byk tu..kalau ada 10k..monthly 500..setahun dah 6000..
Anak2 aku dlm asd.
Asd dlm  ...

ASD tu amanah saham didik ke?cam ok gak tu..btw, aku baca utk simpanan jangan letak selepuk kat 1 tempat je..kne letak merata yg penting sentiasa berisi..
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 25-6-2019 03:45 PM
ye, tapi duit tu xleh usik selama 6 bulan xpun xleh kluarkan brape kali dlm tmpoh 6 bulan kalu xsi ...

"Ironinye, yg ramai tau psal bnda elok2 ni 98% bukan melayu..yg paling aku sedih kita ni slalu dimomok2kan ngn asb bagai tapi tahukah kita ada yg lagi helok dari asb especially utk simpanan anak2?"
Aku rasa so far memang asb la yg paling tinggi dividendnya..
Aku click link best savings acc for children tu..memang semua interest nya kurang dr asd..
Majoriti 3% je p.a
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 25-6-2019 03:45 PM
ye, tapi duit tu xleh usik selama 6 bulan xpun xleh kluarkan brape kali dlm tmpoh 6 bulan kalu xsi ...

Nanti uols dah gi public bank esok..share le sini betul ke wise tu dividend 5%monthly..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-6-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 25-6-2019 03:53 PM
ASD tu amanah saham didik ke?cam ok gak tu..btw, aku baca utk simpanan jangan letak selepuk kat 1  ...

Ye amanah saham didik..tapi staf pnb tu cakap dekat aku kenapa masuk asd..masuk asb lagi untung katanya..pulak..aku dah malas nak tukar2 akaun..biar je lah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2019 03:58 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 25-6-2019 03:53 PM
"Ironinye, yg ramai tau psal bnda elok2 ni 98% bukan melayu..yg paling aku sedih kita ni slalu dim ...

ok, nanti meollss bagitahu updates kat public bank..meollss tertarik kat wording 5% tu plus dividen dpat stiap bulan..tapi idok ler tgok statement kwan tu..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 04:19 PM | Show all posts
melayu byk simpan asb sebab fikir syariah compliance. klu jenis tak fikir syariah, mereka rembat je mana bg interest tinggi. lagi satu low risk. asb dah tentu tiap tahun confirm dpt dividen.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 05:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada gossip dividend asd menurun jugak thn ni. 4.++ % je
Dah 6 thn aku menyimpan tak pernah bawah 6%..
Thn ni 4lebih je..sadis
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2019 05:37 PM | Show all posts
pumpkingirl replied at 25-6-2019 05:18 PM
Ada gossip dividend asd menurun jugak thn ni. 4.++ % je
Dah 6 thn aku menyimpan tak pernah bawah 6% ...

haah, tgok kat bod CI dividen bakal trun..hmm..btul2 punah harapan la PH ni..masalahnya rakyat yg baru grad bru dpat keje cm meollss ni nak wat simpanan kaw2 mmg xdapat
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 25-6-2019 05:37 PM
haah, tgok kat bod CI dividen bakal trun..hmm..btul2 punah harapan la PH ni..masalahnya rakyat yg  ...

Div 4.85% je..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-6-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
pumpkingirl replied at 25-6-2019 05:55 PM
Div 4.85% je..

Sikit gilerrrr..ni div utk amanah saham mne ni?
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 25-6-2019 08:32 PM
Sikit gilerrrr..ni div utk amanah saham mne ni?

Asd..sikit sgt kan..selalu memang tak pernah kuramg dr 6%
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-6-2019 08:14 AM | Show all posts
chicozinn replied at 25-6-2019 03:45 PM
ye, tapi duit tu xleh usik selama 6 bulan xpun xleh kluarkan brape kali dlm tmpoh 6 bulan kalu xsi ...

btul la..br buka web dia..penerima insentif semua bole kata 100% bukan bumi..india dlm 1,2 org jer..yg lain semua cina..
kita ni dimomokkan dgn asb,asn,asw laa..walhal belambak lg kan tmp simpan duit yg lain lg bagus..
kita org melayu ni maklumat terhad..cmna la nk berkembang kan
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 08:27 AM | Show all posts
ade update please post yer TT..sangat berguna info ni..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 08:34 AM | Show all posts


kene simpan 50k dulu ke baru entitled utk interest tu? konpius la saya

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 09:42 AM | Show all posts
TalibanRock replied at 26-6-2019 08:34 AM
kene simpan 50k dulu ke baru entitled utk interest tu? konpius la saya

oh sudah tidak konpius dgn diri sndrik. itu da mention FIRST RM 50,000.00..hekhekhek
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 04:00 AM GMT+8 , Processed in 0.155016 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list