CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 18199|Reply: 150

[Pelbagai] ASB atau TABUNG HAJI : Mana yang menjadi pilihan?

  [Copy link]
Post time 15-6-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Selamat hari raya. Ai terfikir nak bukak thread ni sebab nak tanya pendapt ramai.  Antara ASB saving dan Tabung Haji,yang mana lagi menjadi pilihan? Ke patut ada both acc.
Sebab ai both pun xde. So ada x apa2 faktor yg perlu di pertimbangkan since ai stay-at-home-mom ( suri rumah je). And memang xde fixed income.

Terima kasih atas pencerahan semua

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-6-2019 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Dua2 ler mesti ada..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Sy so far ade TH je...Tgh pikir nk buat asb..

Rasanya dua2 ptt ada.. Utk simpanan msa depan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Dua-dua. ASB untuk pelaburan. TH niat kena betul, untuk memudahkan diri mengerjakan haji dan membantu TH melabur untuk subsidi para haji yang tak mampu. Pelaburan tu kira sampingan je la. Sebab nanti kalau TH dividen sikit, kita marah pulak. Padahal tujuan TH bukan pelaburan.

Dan kalau berani melabur di unit trust. Setahun boleh sampai 50% dividen. Contoh public bank unit trust atau Permodala  nasional berhad unit trust. Tapi risikonya, boleh rugi. So pastikan ejen unit trust anda cemerlang and power. Saya bukan ejen. Pernah melabur seribu masa dua tahun lepas. Dapat la 200 lepas setahun. Huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya ada kedua2nya..tapi sekarang simpan kat TH je..duit kat ASB pun dah transfer ke TH..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya ada TH dgn ASB..ASB simpan sebulan rm50 macam tu..TH plak lama tak bersentuh..tapi boleh la amount dalam tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Dua dua kena Ada.....sbb untuk perancangan Masa Tua.....xpndai nak Melanie ke apa....yg ni jalan yg baik....


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 11:36 AM | Show all posts
setakat nie, ada tabung haji sahaja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 15-6-2019 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
phalanx replied at 15-6-2019 11:15 AM
Dua-dua. ASB untuk pelaburan. TH niat kena betul, untuk memudahkan diri mengerjakan haji dan membant ...

Baikkk. Anak2 both TH dgn Amanah Saham Didik dah ada. Ni turn emaknya buat investment masa depan.

Tapi ASB saving ni sama juga ke dividen ny dgn ASB yg orang buat loan tu?

Ke lain2?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 15-6-2019 11:06 AM
Dua2 ler mesti ada..

Noted. Thank you for ur opinion.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2019 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
syazwan92 replied at 15-6-2019 11:27 AM
Saya ada TH dgn ASB..ASB simpan sebulan rm50 macam tu..TH plak lama tak bersentuh..tapi boleh la amo ...

Tu la. Ai pun plan macam tu. Monthly nak pump rm50 each acc.
Nanti nak bukak buku TH sekali daftar haji pakej dgn daftar haji anak2.
Mana tau ada rezeki dapat pi sama2 nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 12:11 PM | Show all posts
dun put egg in one busket

kalo ade duit berkoyan salurkan

ke th,asb,main property n beli emas

mlm jgn skali involved

takde sakit nnti carik penyakit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2019 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 15-6-2019 12:11 PM
dun put egg in one busket

kalo ade duit berkoyan salurkan

Exactly. Last year pakcik ai ada ajak main 1 skim ni. Katanya untung boleh tahan. Banyak invest,banyak lah dapat. Ai pun ada jugak terpikir2. Konon nya ala takat 10-20usd apa lah sangat kan. Sekali tergerak hati nak check bnm. Ermmm mmg fraud.

Rasanya trusted utk member awal2 kot. Member baru2 kena mmg kena kencing la.

Makcik ai invest 1000usd. Mmg untung awal2. Tapi sekarang macam senyap je. Nanti pi beraya nak tanya2 sikit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Pendapat saya, buka TH dulu dan cukupkan sehingga layak daftar haji. Masuk dulu bulan-bulan kat sini. Ada lebih boleh buat ASB pula.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 12:33 PM | Show all posts
Yeehaw replied at 15-6-2019 12:16 PM
Exactly. Last year pakcik ai ada ajak main 1 skim ni. Katanya untung boleh tahan. Banyak invest,ba ...

kadang2 pengalaman yg merugikan tu
adalah satu keuntungan di kendian hari



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
syadq replied at 15-6-2019 12:27 PM
Pendapat saya, buka TH dulu dan cukupkan sehingga layak daftar haji. Masuk dulu bulan-bulan kat sini ...

Ye. Tu la  plan ny sekarang. Bukak TH terus daftar haji.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-6-2019 01:07 PM | Show all posts
saya simpan dalam tin biskut je. lepas dpt tempat buat duit yang ok baru invest.

>rumah sewa
>homestay
> saham
> fixed deposit
> lain2

sy punya impian pencen awal tanpa perlu kerja di usia tua.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 01:17 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 15-6-2019 12:07 PM
saya simpan dalam tin biskut je. lepas dpt tempat buat duit yang ok baru invest.

>rumah sewa

Menabung ala Kak Mah ek
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-6-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 15-6-2019 01:07 PM
saya simpan dalam tin biskut je. lepas dpt tempat buat duit yang ok baru invest.

>rumah sewa

Legend tu tin biskut. Ai dalam tin susu anak. Tu pun duit hijau. Kadang terpakai jugak duit tu. Aishhh. Tu yg kena carik tempat simpan selamat.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 01:29 PM | Show all posts

ni teknik subconcious mind, sebelum tidur saya cium duit. kira bau hasil titik peluh sendiri.

lain orang lain cara.  tak bermaksud cara saya sesuai untuk orang lain.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 08:45 AM GMT+8 , Processed in 0.095299 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list