CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: sharlenetexas

Koleksi Bunga dan Pokok Saya

[Copy link]
Post time 12-7-2019 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2019 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 03:11 PM | Show all posts
awaynepian replied at 25-4-2019 06:42 AM
Saya pun suka tanam..tanam cili dr biji cili sebelum buang tp pokok xtahan lama..mesti kena serang.. ...

saya pun beli benih dari baba's, baru sebulan lebih berjinak-jinak dengan hobi baru tanaman sayur2 ni, sooo excited, macam-macam nak tnam
tapi sedih betul, bayam merah & pak choi tu dah sebulan lebih tinggi dia 3 inci tu aje.. rasa tak menjadi tu.. nak kena buang je lah lepas ni. bila baca-baca kat internet, bayam ni dah sebulan boleh petik, saya punya 3 inci tu je lah hehehe

tanam bendi, alhamdulillah jadi, tinggi la jugak pokoknya

tanam terung, 2 inci je baru, tak tau lah jadi ke tak


tanam pudina, dari batang, cucuk2 je.. naik jugak pokoknya

tanam daun selom,  dari batang jugak... ada jugak naiknya baru nak bertunas

tanam bayam dari batang, tak jadi

sekarang tengah semai kailan dari benih baba's.. naik lah anak pokoknya.. tapi takut 3 inci tu jugak lah nanti cam kawan-kawan bayam merah & pakcoy tu.. apasal eh jadi gitu?

Pasni nak tanam kunyit, cili, thai basil, kagkung, capsicum.. tengah ada mood ni hehehe


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2019 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
izzah_mia replied at 24-6-2019 02:01 PM
teringin nak letak snake plant ni dalam rumah. dekat nursery ada ke yg dah letak dlm pasu elok2x ...

U boleh suruh dia tanamkan dlm pasu lain. Selalu kalo pasu kecik2 tu free kalo beso n perlu extra tanah ada cas la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 02:26 PM | Show all posts
ninnamina replied at 18-7-2019 11:51 PM
U boleh suruh dia tanamkan dlm pasu lain. Selalu kalo pasu kecik2 tu free kalo beso n perlu extra  ...

ok..tq yer sis
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2019 01:02 PM | Show all posts
Sapo yang tanam kek bawah/ateh tanah, bulih guno kulit tolor buek halau siput.
Rameh an kulit tolo campak kek tanah or pangka pokok. Tolo apo pn bulih..ayam/itik/puyuh bulih yo asal an bercengkorang.
Ado gak guno sistem buddy..contoh eh, tanam cili dokek ngan kucai/bendi. Petuo ni omak n uwan dah lamo guno.
Kot pokok bungo lak, tanam la bungo taik ayam..namo tak semonggah tapi dio  buddy yang baik untuk kebanyakan pokok bungo.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by RumiMenari at 20-8-2019 01:56 PM



Nak join gk la.. ni english rose yg i tanam (iD : sharifa asma)..kwsn terhad dok rumah teres..so letak je la bwh bumbung.. tak besar mcm org lain tanam tp ok la boleh berbunga gk..bau wangi kuat..mcm bedak baby johnson's yg warna pink tu

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2019 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts


Another rose..tp belum stabil lg..br beli & jaga.. iD :  double delight.. ikutkan dia akan berubah dr putih ke kuningan lps tu pink/red..bau wangi

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2019 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 20-8-2019 01:54 PM
Another rose..tp belum stabil lg..br beli & jaga.. iD :  double delight.. ikutkan dia akan berub ...

Comel. Mcm pakai blusher
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-8-2019 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 20-8-2019 01:44 PM
Nak join gk la.. ni english rose yg i tanam (iD : sharifa asma)..kwsn terhad dok rumah teres..so ...

Letak kulit telur ke tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-4-2020 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
lina21 replied at 12-7-2019 09:20 AM

Bunga bawang ke bunga lili ni? Iols punya hidup segan. Ada 2-3 urat je daun
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-4-2020 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Bunga kembang petang (4 o'clock flower). Mcm bantut je pokok. Bunga pun tak berapa nak kembang padahal dah nak masuk tiga bulan.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-4-2020 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Bunga zinnia pink

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Wakefield replied at 21-6-2019 01:12 PM
Kalau berminat, sebagai permulaan kena pilih pokok susah mati n low maintenance. Bila dah konfid ...

Kat ofis lama i.ada tanam pokok ni.pakai cahaya lampu je.hidup.i ingat kan pokok plastik.kalau I jumpa pokok ni Kat neseri nanti.i nak beli la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
lina21 replied at 12-7-2019 09:19 AM

underrated flower
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2020 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
RumiMenari replied at 20-8-2019 01:54 PM
Another rose..tp belum stabil lg..br beli & jaga.. iD :  double delight.. ikutkan dia akan berub ...

I baru je nak mula kan balik hobi tanam bunga rose ni.baru beli 2 (rose rejeck) rm 5 ringgit.tapi hauk la sikit rupa pokok tu .dengan black spotnya.harap sihat la kembali pokok nya
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2020 04:34 PM | Show all posts
Rayna90 replied at 24-4-2019 04:33 PM
Tunggu masa nak makan limau mandarin

cantik orkid tu.... cantik betul pasu dia...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2020 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 18-7-2019 03:11 PM
saya pun beli benih dari baba's, baru sebulan lebih berjinak-jinak dengan hobi baru tanaman sayur2 ...

Kena letak baja secara berjadual. Cuma beli baja taik ayam or baja untuk sayur-sayuran atau buah-buahan. Baca label dulu sebelum letak baja elakkan pokok jadi panas dan mati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2020 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 10:06 PM GMT+8 , Processed in 0.088956 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list