CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 65476|Reply: 162

[Pelbagai] Balik Kerja On Time / Kerja Lebih Masa

  [Copy link]
Post time 27-3-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ada certain org (mcm iols) dtg kerja awal & suka balik on time bila dh habis kerja. Yelah sbb iols ada kehidupan lain yg menanti selepas waktu kerja :p  Tp ada certain org pulak yg akan balik lambat sikit even kerja xde la ada sgt pun. Mcm kt tmpt kerja iols sllunya those yg balik lmbt ni sjnis yg nk tunjuk dkt bos yg dia buat kerja lebih masa for free (mengampu) la kiranya.

So apa pendapat uols, kerja lebih masa atau balik on time..mana 1 korg selalunya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-3-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari zaman jadi murid sekolah, U hingga kerja dtg awal & suka balik on time bila dh habis kerja. Yelah sbb ada kehidupan lain yg menanti selepas waktu sekolah @ kerja
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 05:52 PM | Show all posts
dtg awal dan balik on time..bos pun suruh balik on time..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2019 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 27-3-2019 05:44 PM
Dari zaman jadi murid sekolah, U hingga kerja  dtg awal & suka balik on time bila dh habis kerja.  ...

Alhamdulillah itulah yg terbaik. Iols mmg sejenis xboleh kalau balik lmbt sbb kte sejenis dtg awal & buat kerja betul2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 27-3-2019 05:52 PM
dtg awal dan balik on time..bos pun suruh balik on time..

Baguslah bos you tu. Bos i sjenis yg xbloleh tp iols pergi lantak jnji kerja siap. Hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 06:00 PM | Show all posts
Datang on time and balik on time.
Kerja takkan habis. Kalau x urgent, esok je sambung

selalu kalau kena ot, maknanya planning failed

dulu selalu ot lama2 affect pada kesihatan
so lepas tu, mmg cabut on time

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 27-3-2019 06:00 PM | Show all posts
DetectiveFS replied at 27-3-2019 05:56 PM
Baguslah bos you tu. Bos i sjenis yg xbloleh tp iols pergi lantak jnji kerja siap. Hehe

bos i sejenis yg klu kerja dah siap balik la tunggu apa lagi katanya.. lg satu office pun jimat kos elektrik..sbb dulu ada je staff yg kantoi konon2 ot tapi buat keja luar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
boleh stay limit satu jam je lau nk ot. lps tu otak jem..jd mereng..so baik cabut.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-3-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Setahu kita kalau kat Taiwan, dah jadi budaya untuk balik lewat..siapa yg balik on time tu kira bukan pekerja yg bagus la kekdahnya....

Not a healthy culture I would say.. dah hbs kerja balik la..pergi gym ke...masak2 ke..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Slalu dtg awl n balik on time. Balik lewat kalau de keje urgent. Bos iols akan muncul pukul 4.45 (balik keje kul 5) bersama kerja2 urgent. Kalau byk keje yg perlu disettle iols dtg awal, or balik lambat. Ot tader ye..
Kalau nak settle keje pas ofis hour slalu iols relaks2 solat makan dulu baru sambung keje.
Otak automatik jem kalau non stop sambung keje smpai kul 6-7  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam sebulan biasa 5-6 Kali balik lewat kul 7-8pm. 5-6 Kali balik lewat stgh jam. 10 Kali balik on time.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Balik on time ...Dulu 18 tahun lepas biasa pulun overtime sabtu dan ahad....Sampai life lain x Ada kerana kerja semata2. Hamba kerja masa tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 09:20 AM | Show all posts
Edited by HelgaPataki at 28-3-2019 09:22 AM

I kerja dengan org Jepun, so depa selalu sangat balik lambat tau kekonon work manner depa kan padahallll bukannya ada kerja urgent sangat pun. Kadang-kadang depa ni kalau takdak keja, punya la renung screen laptop tu, kalau boleh berlubang screen tu, dah lama berlubang .
Walhal taknak tunjuk kat boss balik awal, nak jugak balik lambat macam boss-boss gitu.
Kita ni paham sendiri la, syarikat kita ni kecik-kecik ja uols, motipnya ada kerja banyak/urgent selalu sampai kena balik lambat lol. Iols kalau kerja dah siap, cukup time terus ciao~

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 09:22 AM | Show all posts
selalunya saya akan stay dlm 5-10min pastu baru balik kalo semua keje siap
reason dia sbb xnk berebut dgn operator, diorg mmg kene kejar bas yg dah tunggu
kalo keje blom siap akan stay paling lama 1 jam, itu limit saya tetapkan sbb saya wajibkan mlm ialah masa dgn family terutama hari bekerja
dulu time bujang siap xbalik tidur kat opis pulun ot

time keje kebiasaannya selalu diganggu oleh dept lain
saya sini mcm kaunter pertanyaan pastu kene berlari sana sini monitor sana sini
bila lepas semua balik baru bole fokus keje sendiri kat tempat sendiri

nasihat saya xperlula nk stay
lepas masa keje tu balik jela
kalo bole balik awal pastu pegila jogging utk fitness
xpon ajak kwn2 main futsal bola padang badminton ke

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya balik lambat selalu sejam dua, topap mana2 yg terculas, terlambat tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Sblm ada ank selalu jgk blik lewat..dh ada ank ni balik on time la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-3-2019 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
1) Datang on time, balik on time kalau kerja dah settle. Boss pun jenis, 'if you don't have anything else, you can go. Thank you'

2) Datang lambat 5-10mins; pandai-pandai top up balik lewat atau jangan berkira kalau kena kerja on weekends/malam

Bak kata orang ni:
Work is work, it never ends. Be productive..Jaga kesihatan, jaga amanah & hak yang lain as well.

Sekian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2019 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by irlene_hana at 28-3-2019 08:18 PM

Suka dtg awal balik on time. Tak koser nak lambat2 kalau boleh sblm gelap nk smpi rumah dh.


Dulu office lama masuk kerja 6am balik 3pm best gila. Ada life gitu. Skrg office baru masuk start keje pkul 9 tp sll dtg pkul 8 lepak2 dkt surau. Pukul 6 cabut.

Xsuka balik lambat2 terasa badan lemau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau sampai keja on time, i add extra 30min to 1hr before balik, in case masa keja kita buat benda2 tak berkaitan during work hours..
But the best practice is arrive on time, focus on work, balik on time.
Tapi if meeting back to back, mmg selalu balik lambat sebab byk keja put on hold bcos dok dlm meeting...kadang2 tapau keja on weekend.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2019 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Dtg keje awal cm biase n mesti balik on time.. dulu2 fokus sgt nak siapkan keje,last2 awak punyer mase tok diri sndri n fmly terabai.. kerja mne penah habis melainkan dh pencen,hahaha.. yg pntg skang plan keje btul2,siapkan sblm due date.. so xyah nk stay back or OT.. bile de special event mmg kena blk lmbt,then its ok.. kalo x i prefer balik ON TIME uollss...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Update :Jenazah Nur Farah Kartini selamat dikebumikan di Pekan.Bersemadilah semoga keadilan dapat ditebus
YgBenarUpdate :Jenazah Nur Farah Kartini selama
Views : 206777 Replies : 3741
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 29521 Replies : 226
Pemandu e-hailing  Syahrul Ashraf Dahlan, 33, dilaporkan hilang , maklum hantar pelanggan ke Teluk Intan
YgBenarPemandu e-hailing Syahrul Ashraf Dahlan
Views : 44941 Replies : 55
10 smartphone Murah Bawah RM300 Terbaik & Berkualiti 2024
trunks10 smartphone Murah Bawah RM300 Terbaik
Views : 4141 Replies : 0
Tun Mahathir dirawat di IJN kerana batuk
mojarean_XTun Mahathir dirawat di IJN kerana batuk
Views : 34211 Replies : 4
Ada pramugari dan pramugara terpaksa berkongsi bilik, termasuk ‘tidur’ bersama juruterbang..Video klip “Darkside Pramugari” cemarkan imej kru kabin – NUFAM.Akan buat laporan pulis
YgBenarAda pramugari dan pramugara terpaksa ber
Views : 56480 Replies : 146
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 33662 Replies : 97
Gambar iklan produknya pun.. Iklan Produk Wanita Keluaran Nilofa Guna Foto "Double-Meaning" Buat Ramai Kurang Senang
akido_kidoGambar iklan produknya pun.. Iklan Produ
Views : 57416 Replies : 398
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92065 Replies : 845
Konsert Qalam Noraniza Idris
Lulu_717Konsert Qalam Noraniza Idris
Views : 13565 Replies : 87

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 05:24 AM GMT+8 , Processed in 0.153822 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list