CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dj_design89

Rambut gugur dan kering

  [Copy link]
Post time 28-8-2019 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts


Abaikan the color on hair, i testing guna hair color spray dkt sephora..

But the hair condition tu always moist, shiny..x dry hasil pakai hair mask setiap minggu, hasil pakai hair scrub twice a week and daily hair oil..

Hair oil x perlu mahal2 pon..yg ada jual dkt pharmacy dh cukup bagus depending on what ur hair needs..

Hope my little info helps..!

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-8-2019 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
messymimi replied at 24-8-2019 05:58 AM
iols dah try mcm2..semua x jalan...sampai rasa give up dah..iols bersalin 2016 and until now problem ...

Kesian kt u..i feel u!

Pernah guna hair mask?

I know jaga rambut ni tedious tau, but x semua org rajin buat..

Rambut ni klu terlampau kering mmg byk masalah jd..sometimes klu scalp over oily, jd blockage and mengundang byk masalah selain hair fall also dandruffs..

Utk rambut ni, terbaik sekali u kena pergi check ur scalp, to determine apa masalah..from there, u get the right product for ur problem..

Klu boleh, elakkan shampoo dkt supermarket..klu normal hair x apa..klu rambut bermasalah mmg x jadi..nnt terlalu dry, scalp terlalu dry pon will cause problems..

I suka hair mask sbb bila pakai tu rasa warm je rambut..mcm pergi steam rambut pulak..any brands will do, tp kena pakai once a week so ur hair x kering dan putus..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 10:36 AM | Show all posts
pinksarah replied at 28-8-2019 09:11 AM
Kesian kt u..i feel u!

Pernah guna hair mask?

first time iols dgr hair mask face mask tau lh jgk...hihihi...hair mask tu brand apa chuols? ada dkt guradian/watson?
what about hair scrub? semua terms ni first time iols dgr tau..salu dgr utk muka je..xsangka ada utk rambut juga ye

maybe chuols boleh list shampoo/conditioner, hair oil, hair scrub, hair mask yg chuols pakai..cantik menarik tertarik tgk rambut chuols tau




Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
messymimi replied at 28-8-2019 02:36 AM
first time iols dgr hair mask  face mask tau lh jgk...hihihi...hair mask tu brand apa chuo ...

I buat pecahan jd kasi u faham hair regime yg di amalkan ok..



Shampoo OGX ni byk jenis, tgk pd apa keperluan rambut you..but currently using this one paired with the conditioner (apply only on the hair tip, not the entire full length hair yeah). Beli online cheaper, klu dkt pharmacy will cost you around rm50/bottle (rm100 for both), sometimes ada sale so you will get a good deal there!



Next is hair scrub. Currently using loccitaine exfoliate cleansing. This one use twice a week, boleh scrub your scalp so sebum oil and dirt from scalp could be cleansed thoroughly. Any loccitaine store for rm135. Pakai ni boleh hilangkan bumps on scalp that leads to excessive oil that contributes to dandruffs and such..



This is example of hair mask that currently been using. Its from skinlite, helps to repair hair damage and make hair cuticles stronger. Bila kuat, kurang rambut gugur. This hair mask can be use once a week. Nak jimat u scout dkt any sasa factory outlet, 3 pieces for rm20 (normal price 1 piece rm20).



For daily/everyday treatment guna this brand. Currently using the yellow one. Again, depending on your hair needs, masalah apa..kan..jgn miss pakai hair oil, besides rambut jd wangi, also make your hair shiny, nampak 'alive'. Klu you nak scout other brands pon ok. X silap i this brand around rm20 plus je..x mahal pun..

Overall, u consistent this hair regime, rambut you kembali bermaya dlm masa dua bulan lah..tgk masalah rambut tu teruk ke tidak..

But, i mmg highly recommend you cari the shampoo, not necessarily yg mcm i pakai..you cari that suits your hair needs..

Dlm masa sebulan you nampak perubahan..at least problem bab dandruffs, dry scalp tu work wonders!

Ok tak penerangan i? Hahahahaha

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 08:54 AM | Show all posts
pinksarah replied at 28-8-2019 05:30 PM
I buat pecahan jd kasi u faham hair regime yg di amalkan ok..

awwww...thanx a lot chuols membantu sgt2..before this rambut mmg xde masalah..even pergi salon mesti kena puji..rambut cantik, lembut, pjg, lurus gitteww (padahal xde lh tau pun psl all the hair regime thingy ni haha)but thennnn, bila dh bersalin no.2, haru biru jadi nya

so lps ni iols nak try yg chuols share ni hopefully ada perubahan anddd iols rajin..tu paling penting! haha

Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2019 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
dj_design89 replied at 16-12-2018 02:35 AM
aku lelaki laa ahahahahah

I tgk gambar u dkt 1st pg terus terdetik ni mcm lelaki je.rupanya betul!hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2019 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 11-12-2018 12:41 PM
meollss pun ade consult 1 doctor ni dia sarankan meollss peknen balik sbab bese masalah rmbut ggur ...

Sama mcm family in law i.manjang telek rambut,kulit dgn bentuk bdn i.

Rambut i pun asik la gugur lps bersalin.rasa nk nanges rambut ni makin nipis..masa i kecik punya lah lebat rambut & asik bertocang sampai paklong i gelarkan i anak kell*ng..tp skrg tidak lg...huwaaa i sedihhh

Mcm mana dgn progress rambut u?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_emily replied at 7-9-2019 07:47 AM
Sama mcm family in law i.manjang telek rambut,kulit dgn bentuk bdn i.

Rambut i pun asik la gugu ...

Alhamdulillah 70% recover..actually b4 bli marcella herbal tu meollss da licin da kepala ni da iras2 the rock da..uhuk3..now hmpir smua tmpat recover ank rambut lebat tpi tu la owner marcella herbal tu da xmeniaga since diagnosed cancer pe tah ri tu..hmmm
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-12-2019 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
hotmak replied at 26-12-2018 11:55 AM
sebut aloe vera kan, i haritu saja try sapu rambut guna aloe vera guardian, tunggu kejap lepas tu  ...

Mak aku pon sapu aleo religiously kat kepala dia. Mmg byk anak rambut tumbuh dan kulit kepala x gatal2 dah. Aku je yg malas. Skarang byk sgt gugur esp lepas dye rambut. Sis insaf dah.nk try sapu aleo lah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 13-12-2019 05:19 PM
Mak aku pon sapu aleo religiously kat kepala dia. Mmg byk anak rambut tumbuh dan kulit kepala x ga ...

haa trylah, klu rajin esok nak syampu tu, mlm sapu bawak tido, klu lupa atau malas, sebelum mandi tu lumur kejap, takde teruk sangat gugur rambut tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2019 02:35 PM | Show all posts
messymimi replied at 24-8-2019 01:58 PM
iols dah try mcm2..semua x jalan...sampai rasa give up dah..iols bersalin 2016 and until now problem ...

sabar sis, aku pun da botak start mac tahun lepas n bayangkan aku sampai 10-15% rambut je tnggal kat kepala?macam2 aku telan, syampu la serum la buh kat kepala tapi rambut tetap xtumbuh2 gak makin gugur ade la..pernah rasa nak bunuh diri je sbab aku takut laki aku cari lain sebab sume ni jadi lepas aku bersalin..da la rambut gugur, stretchmark penuh cam mak rimau..i really felt disgusted smpai xnak tgok cermin tau..

last2 aku fedap sampai satu tahap aku redha je la smpai g tido rumah sedara aku msti pakai headscarf ala2 tokti masa memula nak ttup kepala dulu tu..ni skang rambut da tumbuh balik but still ggur balik sampai licin kat kulit kepala sebab rambut yg baru tumbuh tu tak kuat sebab takde akar (white bulb) kat pangkal rambut..so aku pasrah je la n keep pakai headscarf sebab aku sendiri benci tgok kepala aku kat cermin..tetiba nak nangis lak masa type komen ni..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2019 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 20-12-2019 06:35 AM
sabar sis, aku pun da botak start mac tahun lepas n bayangkan aku sampai 10-15% rambut je tnggal k ...

X mahu jumpa dr ke?

Yg berkaitan dgn rambut..

I x tau sgt klu severe mcm ni..

Tp pernah dgr tak psl 'tanam rambut'?

Maybe utk case u boleh browse psl kaedah ni..

Kesian la kt you..!
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2019 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
pinksarah replied at 20-12-2019 07:16 PM
X mahu jumpa dr ke?

Yg berkaitan dgn rambut..

Da jumpa doc kat spital kerajaan b4 this tapi makin ggur lepas sapu ubat dorang bagi..skang ni jaga makan, in process nak cari shampoo lain since seller b4 ni da stop buat shampoo dia n minum minyak olivie nampak rambut makin tebal..cuma since bulan lpas xbeli tetiba rambut ggur balik..hmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 20-12-2019 01:46 PM
Da jumpa doc kat spital kerajaan b4 this tapi makin ggur lepas sapu ubat dorang bagi..skang ni jag ...

Ubat hospital tu x sesuai agaknya..

Too much chemical?

Mmg boleh down self esteem sbb rambut..
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
pinksarah replied at 20-12-2019 09:54 PM
Ubat hospital tu x sesuai agaknya..

Too much chemical?

Tu la nak g estetik boleh jual buah pinggang sebelah sebab rega mahal sgat..bukan xpernah pergi siap da buat consultation da time tu..end up byar 1st tme jumpa je la pastu bye2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 11:56 AM GMT+8 , Processed in 0.126718 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list