CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 10572|Reply: 137

Hati mati

[Copy link]
Post time 20-11-2018 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salaam semua forumer. Nk tanya dan minta pendapat para forumers, bolehkah diminta pada Yang Maha Esa, untuk matikan hati kita dalam bab2 jodoh ni. Mcm2 saya buat dlm bab cari jodoh ni termasuklaa daftar mcm2 portal cari jodoh tapi kebanyakannya tak berbalas salam so saya mcm nk give up dlm bab2 jodoh ni dan nk fokus je pada minat saya dlm bidang saya dan saya nk doa supaya Dia matikan hati saya dari ada perasaan cinta ni selama-lamanya (kalau betul saya takde jodoh di dunia). Boleh ke mcm tu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-11-2018 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Doa spy u dpt kehidupan yg terbaik.
S/ada kawin atau tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
tak boleh nak
Allah benci dengan org yg berputus asa

wala taiasuminrahmatillah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 09:03 PM | Show all posts
Tak boleh

Aku rasa ko lebih kepada 'desperate situation leads to desperate things'.

Your future is not just about marriage and your happiness not only depends by having your spouse. Aku sure ko blh find happiness by love yourself first tp sbb ko sgt fokus psl jodoh, ko rasa frust smpi nk buat unrealistic doa. Just enjoy doing other things sambil doa yg baik2 saje.

Or maybe ko ada panic sbb taun dpn ko dah cecah 30.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn la doa yg tak baik. Jodoh tu urusan Tuhan. Jodoh tak boleh dipaksa2. Dan jodoh juga boleh dtg tanpa disangka.

Buat cool je tt. Jgn fikir hidup dah berakhir sebab jodoh tak sampai2. .

Fokus je dgn bidang yg tt minat. Sambil buat perancangan utk hari tua.
Saya ckp based on pengalaman kakak2 yg saya kenal.

Yg sorang tu dia mmg tak cari jodoh pun, tapi dia sgt positive. Mmg dia happy dan sgt enjoy dgn life dia. Dia close dgn anak2 sedara dia. Harap anak2 sedara tu boleh tgk2 kan dia masa hari tua nanti.

Lagi sorang ni, dia mmg ckp dia nak cari mat salleh je. Kalau tak dpt tak kawin pun tak per. Dia dah plan utk diri sendiri, beli insurance+savings sampai umur 100thn. So kalau tua2 dia sakit mmg covered dan ada income. Tak ingat pakej insurance apa yg dia ambik tu. Kakak ni pun sgt close dgn anak sedara dia juga. Siap letak anak sedara sebagai penama utk harta2 dia.  Baru je grad master. Utk kepuasan diri katanya.

Yg lagi sorang ni (kahwin jua akhirnya) dia mmg dah tak fikir nak jumpa jodoh. Dah single senang la dia travel sana sini. Tak sangka bertemu jodoh dlm train. Tu pun lepas setahun baru dorang serius dan terus kahwin. Umur dia masa kawin dlm late 30.

Harap tt dpt kurangkan rasa stress dan tak terlalu fikir pasal jodoh dan doa baik2 saja. You're not alone.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
muda sgt lg utk pikir camtu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Toksah desperate, byk perkara DLM dunia ni utk happy2 selain berfamili, byk bercerai zaman skrg ni.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk sgt ht mati? Nnt kne dugaan dlm perkahwinan mati la hati tu kikiki
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-11-2018 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Terlalu awal untuk give up. Jangan jadikan jodoh sebagai satu tekanan dlm hidup.
Bila kita dah usaha, selebihnya serahkan pada Allah. Janji Allah tu pasti.
Rezeki dan jodoh tak pernah salah alamat, masa dan ketika.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
i pernah ada dalam phase TT ni , mmg give up dan doa sebegitu but something happen yang buat i rasa i should focus more on positive thing . kadang kita terlalu fokus pada yang kurang pada diri kita tapi tak tengok apa yang Allah dah bagi , which is banyak sangat actually tp tak nampak sbb dok fikir yang tak dapat . so dont worry slowly u akan move on from this phase . u just need time .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 20-11-2018 03:02 PM
Nk sgt ht mati? Nnt kne dugaan dlm perkahwinan mati la hati tu kikiki

Hahaha..adoi..betul la tu..ingat bes sangat ke kawen ni..nape ni..sedihnye..cer cite cer cite..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2018 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Komen2 yg nk perli2 dan mengejek2 tak akan dilayan. Sekian terima kasih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2018 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-11-2018 08:38 PM
Doa spy u dpt kehidupan yg terbaik.
S/ada kawin atau tidak.

Thank you
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2018 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 20-11-2018 08:54 PM
tak boleh nak
Allah benci dengan org yg berputus asa


Hmmm masalahnya bab2 jodoh ni lama dh saya bersabar. Ni pun saya rasa saya dh ready, so tu yg try. Dh beberapa bulan join portal tu tapi kecewa je sebab semua pun tgk rupa kan so hmmm.

Btw terima kasih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2018 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 20-11-2018 09:03 PM
Tak boleh

Aku rasa ko lebih kepada 'desperate situation leads to desperate things'.

Heheh terima kasih. Itulaa tujuannya. Nk enjoy life tanpa mudah rasa nk share happiness tu dgn seseorg yg faham. Sbb kdg2 cemburu skitlaa bila kita tgh enjoy travel, tiba2 trnmpk couple yg enjoy diorg punya travel, so kt situ dh depressed skit dh. Asalnya nk enjoy travel terus jadi rasa lonely skit kt dlm hati ni. Terus xde mood nk enjoy hmmm.
So tu yg nk mintak matikan je hati ni supaya x mudah goyah bila tengok happiness org lain dgn spouse/partner masing2.
Dan jugak nk minta matikan hati ni supaya x mudah suka pada mana2 perempuan sampailah masanya betul2 tiba nnt.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-11-2018 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
misc replied at 20-11-2018 09:43 PM
Jgn la doa yg tak baik. Jodoh tu urusan Tuhan. Jodoh tak boleh dipaksa2. Dan jodoh juga boleh dtg ta ...

Baik terima kasih . Tulah tujuannya. Nk minta dimatikan hati ni supaya xnak fikirkan sgt psl hal jodoh2 ni supaya xnak rasa kecewa dan rasa lonely terutamanya disekeliling kita sana sini ramai kenalan, kawan, saudara mara dh berkeluarga bagai sedangkan saya mcm ni je.

Saya cuba nk jadi mcm kakak2 saudara tu tp kakak2 saudara mungkin lain. Diorg kuat dan redha sedangkan saya x sekuat tu. Dan saya takut bila saya cuba buat mcm tu, saya mcm tipu diri sendiri sbb jauh di lubuk hati ni nk je seseorg yg boleh terima kita, boleh dgr masalah kita, share segala benda dgn kita, enjoy mcm2 benda sekali, dll. Tapi Saya x boleh tipu diri sendiri.

Itu yg dari saya tipu diri sendiri, baik saya minta dari Dia supaya matikan terus hati ni supaya xpayah ada rasa nk sharing mcm tadi tu. Jadi takde perasaan. Buat kerja mcm biasa. Ye tak? Okey jgk kan?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 21-11-2018 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
fixit replied at 20-11-2018 11:11 PM
Terlalu awal untuk give up. Jangan jadikan jodoh sebagai satu tekanan dlm hidup.
Bila kita dah usa ...

Tulah. Tapi tak salah kalau nk anggap mungkin jodoh bukan kt dunia kan so xpayahlaa nk penat2 cari. Just fokus pada rezeki jelaa sbb rezeki boleh dicari. Jodoh ni melibatkan org dan perasaan yg lain so kalau org dh x minat, biar jelah.
Btw terima kasih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-11-2018 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
inangsari replied at 20-11-2018 11:30 PM
i pernah ada dalam phase TT ni , mmg give up dan doa sebegitu but something happen yang buat i rasa  ...


Time? Nk kata saya desperate x kisah Tapi masalahnya saya dh lama sgt bersabar. Dh nk dekat 10 tahun saya bersabar dlm bab2 jodoh ni. Sabar kita ni ada batasnya kan. Lagi2 bila melambak kt sekeliling kita yg dh ada spouse masing2 tapi kita xde sape utk nk share problem kita, nk share kegembiraan dan kejayaan kita lepas family kita, nk enjoy travel and things together, nk buat banyak benda sama2.

So daripada sabar tak berkesudahan, tak ke better kita mintak matikan jelaa terus hati ni biar x seksa hati, x seksa diri, tak menyusahkan hati dan perasaan sendiri.

Btw terima kasih untuk pengalaman dan pandangan anda
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
dj_design89 replied at 21-11-2018 12:07 AM
Time? Nk kata saya desperate x kisah Tapi masalahnya saya dh lama sgt bersabar. Dh nk dekat 10 t ...

Sabar dik.
Mati kate nk pujuk.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2018 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak blh.....

Tu mcm kau dah putus asa dgn rahmat Allah....kau baru berdoa 10thn , jiran aku bertemu jodoh umor 49tahun.....

Ada sbb Allah tak bg jodoh lg utk kau skrg...Allah nk kau persiapkn diri dulu atau masa ni blm sesuai lg utk kau dpt jodoh...atau mgkin jodoh kau tengah menetek lg....bila dia dah cukup besar, dia cari lah kau &,berjodohan le kauu.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 03:46 PM GMT+8 , Processed in 0.103405 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list