CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ipo

[Haiwan & Tumbuhan] Bunga Telang

  [Copy link]
 Author| Post time 30-1-2020 06:19 PM | Show all posts
bianglala replied at 30-1-2020 01:08 PM
mmm sedappppp... resepi ada?

Ada lala.

Kek Bunga Telang velvet cheese
Kemain namaaaa

Bahan-bahan:
Bahan A
Satu setengah cawan tepung gandum
Satu sudu kecil baking powder
Setengah sudu kecil baking soda
Dua sudu besar serbuk koko
Setengah sudu kecil garam
*semua bahan di atas digaul dan diayak
******
Bahan B
Satu cawan gula pasir
Setengah mentega (kalau boleh unsalted) dripada 250gm
Dua biji telur
Vanilla
*semua bahan di atas dipukul sampai gebu

Bahan C
Buttermilk
Satu cawan susu penuh krim dicampur dengan dua sudu cuka (apa-apa cuka putih) untuk hasilkan buttermilk.

Bahan D
Topping cheese
250 gm cream cheese (saya guna tatura)
250 gm mentega
Setengah cawan gula icing
Satu sudu besar perahan lemon
Satu sudu kecil vanilla
*semua bahan dipukul hingga gebu.

Pewarna dicampur dengan satu sudu besar cuka

Cara-cara:
Masukkan bahan A ke dalam bahan B berselang seli dengan bahan C. Pukul rata.
Masukkan pewarna
Bakar pada suhu 160 C selama 40 minit atau
Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.

Belah dua kek dan disapu tppping cheese tadi. Sapu topping cheese keseluruhan kek. Tabur sedikit kek yang dihancurkan ke atas topping tadi.

Note:
1.tunggu kek betul betul sejuk dulu baru sapu topping cheese kalau tak cheese akan cair.
2. Telur tu masukkan satu satu dan dipukul.
3.Cuka tu untuk rising up kan kek.

Selamat mencuba




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2020 07:30 PM | Show all posts
Ipo replied at 30-1-2020 06:19 PM
Ada lala.

Kek Bunga Telang velvet cheese

nextttt ...agar-agar bunga telang pulak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-3-2020 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Agar-agar bunga telang sebagai pencuci.mulut buat buka puasa tadi.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-3-2020 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Agar-agar yang dah dipotong

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 09:20 PM | Show all posts
Ipo replied at 26-3-2020 09:23 PM
Agar-agar bunga telang sebagai pencuci.mulut buat buka puasa tadi.

cantiknya... lawa pulak, memang tertarik nak makan la ceritanya... hehe. ni kalau jual, confirm laku
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-3-2020 12:00 PM | Show all posts
bianglala replied at 27-3-2020 09:20 PM
cantiknya...  lawa pulak, memang tertarik nak makan la ceritanya... hehe. ni kalau jual,  ...

buat makan sendiri je lala
musim pkp ni, banyak resipi dah buat
nanti nak try buat apam bunga telang
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2020 08:15 PM | Show all posts
Ipo replied at 30-3-2020 12:00 PM
buat makan sendiri je lala
musim pkp ni, banyak resipi dah buat
nanti nak try buat apam bunga  ...

yesss... apam nasi? nanti letak gambar sini tau . stay safe, Ipo
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 10:30 PM | Show all posts
Ipo replied at 26-3-2020 09:23 PM
Agar-agar bunga telang sebagai pencuci.mulut buat buka puasa tadi.

mcm cantik sangat nak makan agar-agar ni..
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2020 10:37 PM | Show all posts
ada kwn molly tak pernah makan nasi kerabu...molly cerita la ni bunga ungu ni (tak taw nama dia telang) buat warna nasi tu biru...kwn tu tak pernah nak mkn nasi kerabu tp sebabkan bunga tu punya pasal,dia pun beli.dan semenjak itu terus menjadi pencinta nasi kerabu...hehehee...pokok tu molly dgn kwn nmpk kt pagar belakang sekolah  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-4-2020 10:24 PM | Show all posts
bianglala replied at 31-3-2020 08:15 PM
yesss... apam nasi? nanti letak gambar sini tau . stay safe, Ipo

Tq lala. Stay safe jugak ya.

Dah buat tau apam nasi bunga telang tapiiiiii....tak ada rupa apam
Rasa ada, rupa tiada
Nak tepek kat sini, buruk beno ghupernyer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-4-2020 10:25 PM | Show all posts
MissyMolly replied at 1-4-2020 10:30 PM
mcm cantik sangat nak makan agar-agar ni..

Macam blue acean gituuu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-4-2020 10:27 PM | Show all posts
MissyMolly replied at 1-4-2020 10:37 PM
ada kwn molly tak pernah makan nasi kerabu...molly cerita la ni bunga ungu ni (tak taw nama dia tela ...

Wahhh..
Anyway, ada tau yang tertukar bunga telang ni dengan bunga seru pagi.

So, jangan pulak ambik bunga seri pagi buat pewarna nasi kerabu
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2020 11:22 PM | Show all posts
Ipo replied at 2-4-2020 10:27 PM
Wahhh..
Anyway, ada tau yang tertukar bunga telang ni dengan bunga seru pagi.

hahaa...bff yg kenalkan...tp masa ty tak tahu namanya telang...bff tu pindah ikut ayah tukar tmpt kerja...rumah dia yg tanam pokok ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2020 09:06 PM | Show all posts
Ipo replied at 2-4-2020 10:24 PM
Tq lala. Stay safe jugak ya.

Dah buat tau apam nasi bunga telang tapiiiiii....tak ada rupa apam ...

ala, Ipo cuba lagi. ahaha.. kasi jadik.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-4-2020 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Donut dan roti bunga telang

Rupa tak semenggah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2020 06:57 AM | Show all posts
Ipo replied at 4-4-2020 10:15 PM
Donut dan roti bunga telang

Rupa tak semenggah

dua-dua ni favourite... menjadi la Ipo buat roti dan donut.. hehehe.. biasa tengok orang buat donut pandan, kali ni donut bunga telang..

selamat berpuasa Ipo
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-5-2020 06:12 PM | Show all posts
bianglala replied at 29-4-2020 06:57 AM
dua-dua ni favourite... menjadi la Ipo buat roti dan donut.. hehehe.. biasa tengok orang buat donu ...

bolehlah makan walaupun rupa tak semenggah
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2020 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni bunga klitoris
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-5-2020 11:52 AM | Show all posts
Ni onde-onde atau buah melaka warna bunga telang.Dah lama buat kuih ni. Baru nak tepek kat sini.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 03:55 PM | Show all posts
Ipo replied at 12-5-2020 11:52 AM
Ni onde-onde atau buah melaka warna bunga telang.Dah lama buat kuih ni. Baru nak tepek kat sini.:lov ...

hari tu ada nampak kat facebook orang buat badak berendam bunga telang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Gambar & Video



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 05:10 PM GMT+8 , Processed in 0.091353 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list