CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-LTS

Mulai Januari Depan, Semua Guru Dikecualikan Tugas Perkeranian- Dr Maszlee

  [Copy link]
Post time 3-10-2018 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Btw,

Akak yakin, tahun depan takda hapa perubahan pon. Hidop gituh jugak. Sebab di sekolah2 Malaysia ini, bukan Muntri Pendidikan yang berkuasa - pentadbir yang berkuasa. If Muntri kata A but Pentadbir kata B, suma cikgu sah2 kena akur buat hapa yang pentadbir arahkan.

Harhar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2018 06:11 PM | Show all posts
chazey replied at 3-10-2018 06:04 PM
Tempat akak, guru Maths bantu kerani buat akaun untuk audit sistar. Ko ghase?

Ok la tu betuah la....sy suka math...jd ape bentuk kiraan mmg sy pulun...
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 06:12 PM | Show all posts
chazey replied at 3-10-2018 06:09 PM
Btw,

Akak yakin, tahun depan takda hapa perubahan pon. Hidop gituh jugak. Sebab di sekolah2 Malay ...

Betul....setuju sgt....
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
akudracula replied at 3-10-2018 05:39 PM
Mungkin keje yg cikgu kata keje kerani tu kerani leh buat kot...
tu dr mulut sy la sbb sekarang s ...

so betul la cikgu balik tengah hari. Pas pulak kerja kat chuolss
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
akudracula replied at 3-10-2018 06:11 PM
Ok la tu betuah la....sy suka math...jd ape bentuk kiraan mmg sy pulun...

Syukur la naaaak akak binci Maths so memang benda berkait nombor ni akak elak yaaaaaah.

Tapi bila masuk benda berkaitan bahasa, kerja PK 1 pon guru bahasa yang pulun buat. Macam tak biasa budaya kerja sekolah khuen.

Penyelia asrama tempat akak pulak, disebabkan hati kering kepala batu nak mampus, PK HEM yang buat kerja dia. Ko hado?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
jangan sampai kerani2 sekolah pulak yg stress pakat2 bunuh diri atau mental. Gaji kena la review bila workload dah bertambah.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
akudracula replied at 3-10-2018 05:36 PM
Cikgu sijil n diploma dh pupus...tinggal yg otai je...
Kerani tak dibayar gaji ijazah walaupun ad ...

Ya. Kat tempat aku kerani byk ada ijazah, paling cikai pun diploma. Salute jg u yg kerja kat sekolah, diorg tu seboleh2nya tak nak
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 3-10-2018 06:04 PM
Tempat akak, guru Maths bantu kerani buat akaun untuk audit sistar. Ko ghase?

Ok jg tu kan, petik jari saja cikgu ada ijazah buat utk audit. Cuba bygkan kerani yg mungkin ada spm saja yg kena hadap semua tu. Dgn mcm2 kerja, dgn gaji yg ciput...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2018 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
akusukaq replied at 2-10-2018 06:46 PM
jadi kerani dr jpn nak berkampung disekolah nolong cikgu ke. ? kena ambik kerani beribu lagi la.kalu ...

Aku rasalaaaa tak de maknanyaaa.. dari aku jd cikguuu pun derang nipuu lagu ni dan aku dah blah dr cikgu pun tak jln gak
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 4-10-2018 08:25 AM
fish replied at 3-10-2018 09:09 PM
Ok jg tu kan, petik jari saja cikgu ada ijazah buat utk audit. Cuba bygkan kerani yg mungkin ada s ...


Hamboi, kerani boleh pulok korang kesian kata macam2 keja depa buat. Cikgu tak.

Ketua kerani tempat akak ekceli efisien namampus buat kewangan. Dah beberapa kali weol dapat anugerah audit terbaik nugri. Tapi pengetua nak cikgu Maths bantu buat audit. Tu pon sorang jah dia harap.

Juga takda maknanya kerani gaji ciput. Yang dah lama kerja, pangkat tinggi, sah2 gaji sekitar 4k bukan?
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
akudracula replied at 3-10-2018 05:36 PM
Cikgu sijil n diploma dh pupus...tinggal yg otai je...
Kerani tak dibayar gaji ijazah walaupun ad ...

Dulu kan ada yang kerani ade ijazah dibayar dengan gaji ijazah, tapi sejak bila dah tak boleh. Sama la cikgu pun dibayar tahap ijazah je walaupun ada ijazah sarjana dan ijazah kedoktoran.

Tak boleh nak banding kerja cikgu dan kerani, berbeza tu skop kerjanya walaupun kerja kerani lebih meluas menurut kata chuols.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 4-10-2018 08:21 AM
Hamboi, kerani boleh pulok korang kesian kata macam2 keja depa buat. Cikgu tak.

Ketua k ...

Biasalah ummah cikgu nampak takda kerja sebab waktu budak habis sekolah, dianggap cikgu balik jua bersama2. Cuba waktu kerja cikgu spesifik gini2 macam kerja pejabat, baru org nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
hzln replied at 2-10-2018 07:10 PM
Byk la masa cikgu2 nak main fesbuk, jual tudung, jual kain ela kat skolah nanti hihi

Hakikatnya tak perlu nak persoalkan guru nak menjual ke...nak berehat ke....janji tugas dia sebagai guru..iaitu mengajar murid dia dah laksanakan. Kenapa pulak nak meroyan kalau guru tak buat kerja2 kerani..kerja2 pentadbiran? Dah mmg bukan tugas dia. Mcm kerani2 nak bising guru tak membantu...kalau guru tu mintak kerani masuk kelas mengajar banyak pulak bunyi. Hakikatnya maksud guru tu sendiri dapat difahami definisi dia. Kat sistem sekarang ni semua cari salah guru walaupun guru tu buat kerja hakiki dia sebab perasaan hasad dengki golongan2 kerani dan pentadbir.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
hzln replied at 2-10-2018 07:10 PM
Byk la masa cikgu2 nak main fesbuk, jual tudung, jual kain ela kat skolah nanti hihi

Betul tu buat bisnes MLM ada masa pula.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
badaksumbu replied at 3-10-2018 11:25 AM
btw, kerja2 perkeranian apa je yg cikgu2 kena buat.  jgn lepas ni keluar pulak statement yg sebenarn ...

Itu salahkan pengetua. Nak cepat naik pangkat dlm Jabatan Pendidikan mcm2 kerja2 tak berkaitan cikgu kena buat.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 04:23 PM | Show all posts
chazey replied at 4-10-2018 08:21 AM
Hamboi, kerani boleh pulok korang kesian kata macam2 keja depa buat. Cikgu tak.

Ketua k ...

ish, bkn tu maksud aku
aku pun byk jak best friend kerja cikgu, aku tau diorg sibuk

kat office aku ni pun berlambak cikgu






Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-10-2018 04:32 PM | Show all posts
Catpaw replied at 4-10-2018 09:14 AM
Biasalah ummah cikgu nampak takda kerja sebab waktu budak habis sekolah, dianggap cikgu balik jua  ...

tpkan... ikut sekolah & cikgu2 jg kot
biasa kan, kalau kami lawat projek2 kat sekolah waktu ptg, mmg dpt jumpa security guard saja la

untung2 jumpa la pengetua/GB, guru pembangunan. Tu pun kena buat appointment
kami tak harap pun diorg tu ada sampai maghrib/mlm mcm kami, tp cukup la office hour mcmtu

maaf ckp... kalau redah saja pergi, dlm 10 sekolah, 1 sekolah je kot ada org selain guard





Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
fish replied at 4-10-2018 04:32 PM
tpkan... ikut sekolah & cikgu2 jg kot
biasa kan, kalau kami lawat projek2 kat sekolah waktu ptg,  ...

Chuols jgn la datang petang, datang pepagi masuk waktu sekolah boleh la jumpa cecikgu2

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 04:48 PM | Show all posts
Edited by fish at 4-10-2018 04:57 PM
Catpaw replied at 4-10-2018 04:35 PM
Chuols jgn la datang petang, datang pepagi masuk waktu sekolah boleh la jumpa cecikgu2

Masalahnya kami pergi memantau projek tu dari selepas subuh sampai maghrib/mlm
nasib2 la sekolah mana kena pagi, yg mana kena petang
ni aku nak pergi memantau lg ni, plan 4 hari 12 sekolah
bos tak lulus pulak tu, dia suruh tambah lg, dah jd 19 sekolah pulak
ini confirm sampai mlm, silap2 security guard pun takde, tggl kami dgn kontraktor jelah

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
aku x tau la cmna cikgu yg leh buat side income niaga sini sana.. serius.. sbb aku sndri rasa x ckup tgn nk tanda buku..nk tgk apa nk ajar.. nk wat program utk tingkatkan keupayaan budak. tuisyen aku buat sbb jiran2 mtk tlg.. so sambil ajar ank sdri, ank jiran tumpang jugak. pon aku rasa tk terkejar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 08:51 AM GMT+8 , Processed in 0.079973 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list