CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: CARI-LTS

Mulai Januari Depan, Semua Guru Dikecualikan Tugas Perkeranian- Dr Maszlee

  [Copy link]
Post time 3-10-2018 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 3-10-2018 04:31 PM
badaksumbu replied at 3-10-2018 04:18 PM
bhs inggerisnya teaching assistant la kan? sila take note ye siapa2 yg belum tahu malaysia ni mmg  ...


Memang dah hada dari zaman Najib tapi chuol ingat suma sekolah seluroh tanahair layak dapat pembantu guru tuh?

http://m.utusan.com.my/berita/nasional/perkhidmatan-pembantu-guru-belum-dapat-diperluaskan-1.462059

Pght.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2018 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
badaksumbu replied at 3-10-2018 04:21 PM
kerajaan ph patut revised gaji cikgu2 yg komplen byk buat kerja perkeranian ni ke gaji cikgu2 zama ...

revise bkn revised. present tense gitu



Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
badaksumbu replied at 3-10-2018 04:21 PM
kerajaan ph patut revised gaji cikgu2 yg komplen byk buat kerja perkeranian ni ke gaji cikgu2 zama ...

Ek eleh. Ko jaga anak ko sorang pon mengeluh lagi nak cerca cikgu komplen banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:25 PM | Show all posts
bagi ibu tunggal ke suri rumah ke yg pandai sikit buat part time.Boleh?
suri rumah yg anak dh besar.
bayarlah ikut jam ke ikut hari keja ke..sabtu ahad x kira
hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
judicata replied at 3-10-2018 03:56 PM
for real kaka... komplen kata kerja banyak kat skolah sbb kena key in data ka markah? jadi kena ba ...


Ntah la. Aiol tak berada di kasut mureka sebab tuisyen pon aiol tak buat walau hada permintaan, apetah lagik MLM. Kirim salam lah.

Btw depa yang buat tuisyen itu kengkadang depa cilok bahan dari cikgu lain melalui perkongsian di group telegram/whatsapp or blog pehtu ada hati jual idea orang lain sebagai idea sundri. Tuisyen2 sangat tak perlu di zaman ini sebenarnya. Kat socmed or internet berlambak bahan. Antara rajin ka idok jah pelajar/mak pak mencari. Aiol memang tak minat buat tuisyen2 ini. Gila tak cukop penat di kelas, luar kelas pon nak penatkan diri pamdaikan anak orang? Not for me sister, not for me. I have laif.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:29 PM | Show all posts
chazey replied at 3-10-2018 04:21 PM
Menang dah hada dari zaman Najib tapi chuol ingat suma sekolah seluroh tanahair layak dapat pemb ...

ref. post #8

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
sonatalady replied at 3-10-2018 04:25 PM
bagi ibu tunggal ke suri rumah ke yg pandai sikit buat part time.Boleh?
suri rumah yg anak dh besar ...

Boleh jika hada minimum diploma.

Dan,

Kena kerja ikot ofis hour sistaaaaarrrr. :lol
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:32 PM | Show all posts
chazey replied at 3-10-2018 04:28 PM
Ntah la. Aiol tak berada di kasut mureka sebab tuisyen pon aiol tak buat walau hada permintaan,  ...

keseronokan hidup lebih penting    buat tuisyen, buat penat badan ja hahaha

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2018 04:44 PM | Show all posts
chazey replied at 3-10-2018 04:22 PM
Ek eleh. Ko jaga anak ko sorang pon mengeluh lagi nak cerca cikgu komplen banyak.

i bkn anti cikgu. keliling i ramai je cikgu2. mmg boleh nampak stress tu. tak pernah pulak dengar diorang merungut kena buat kerja2 kerani. key in online data apa semua yg cikgu2 dok komplen tu bkn related dgn kerja2/data2 yg dtg dpd cikgu ke.

cuba confirm yg bawah ni betul ke tak betul, antara skop kerja cikgu2 di malaysia. maknanya bila u terima offer kerja sbg guru mmg expected la utk buat kerja2 selain dpd mengajar




p/s : i kerja private bkn level ofis boy/girl, tak pernah pulak rasa nak komplen mcm terbeban sgt bila kena buat sendiri kerja2 ofis boy/girl tu

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:48 PM | Show all posts
Edited by akudracula at 3-10-2018 04:56 PM
Catpaw replied at 3-10-2018 11:24 AM
Elaun cikgu yang tak masuk akal tu camana chuols?

elaun cikgu DG41 = RM900, Gaji basic rm1917 naik RM250 setahunelaun Kerani=Rm780 gaji basic rm1131... naik tahunan RM100

Elaun DG44 = RM1100 naik RM250 setiap thn.

tu ok je pd sy...

cikgu naik pangkat 8 tahun... kerani naik pangkat 13tahun
Gaji cikgu 8thn keje RM5k++
Gaji Kerani keje 8 thn RM2500
(termasuk elaun)
tu pong mengadu tak cukup mcm mane....
yg buat gaji yg pening nak bg berape banyak lg.....

gaji banyak tu layak le buat keje kerani sekali
banyak beza tu....





Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:54 PM | Show all posts
Edited by akudracula at 3-10-2018 04:55 PM

dia org kena tukar statment dia org...
bukan buat keje pengkeranian tp keje dia org sendiri...
sbb ape yg dia org kata kerani tu...
keyin markah murid ade kaitan ke ngan kerani?
minit mesyuarat dia org kerani ade masuk meting dia org ke?
prestasi murid sape yg ajar dia yg bg markah la...kerani ke yg bg markah?
keje dia org takkan kurang tetap ade thn dpn...

kalu dia org nak kurang boleh....
dia org duduk balik zaman 1900an semua tak de pc tak de smartphone semuanye pakai pen tulis
report kad pong tulis dlm buku..tak masuk sistem...ok le mcm tu..mmg tak buat keje kerani..

satu lg...kenapa kata keje pengkeranian sbb kena pakai pc ke sbb tu kata keje pengkeranian?
betul la kerani je pakai pc sepenuh masa di sekolah ni...
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
maka ramaila yg xpuas ati...ulang2 keja cikgu senang..separuh hari je..byk cuti...aku mampu sengih jela...membebel la korang..
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 05:01 PM | Show all posts
mawar_pink replied at 3-10-2018 04:55 PM
maka ramaila yg xpuas ati...ulang2 keja cikgu senang..separuh hari je..byk cuti...aku mampu sengih j ...

sy ok je...sbb ape yg dia org canangkan tu akan balik kat dia org gak....
tp kalu disuruh tolong mungkin boleh la kalu kerani tak kena buat gaji/akaun sekolah n
cikgu tak mendatangkan masalah pd kerani

sbb kerani sekolah multipurpose...semua boleh buat semua kena buat....
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
akudracula replied at 3-10-2018 04:48 PM
elaun cikgu DG41 = RM900, Gaji basic rm1917 naik RM250 setahunelaun Kerani=Rm780 gaji basic rm1131 ...

Apa nak risau. Krjn PH janji gaji minima 1500. Percayalah
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
akudracula replied at 3-10-2018 04:48 PM
elaun cikgu DG41 = RM900, Gaji basic rm1917 naik RM250 setahunelaun Kerani=Rm780 gaji basic rm1131 ...

Cikgu kan dibayar dgn jawatan ijazah chuols, or yang lama2 dip or sijil of course lain sikit perkiraan gajinya.
Kerani syarat dia dibayar gaji ijazah ke camana? tanya tau ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 05:19 PM | Show all posts
tobby replied at 3-10-2018 05:05 PM
Apa nak risau. Krjn PH janji gaji minima 1500. Percayalah

Tak harap sgt ....
Sy cuba berharap supaya berhenti merungut gaji tak cukup tu je...
Sbb bukan ape sy yg buat gaji paling tak leh bla bile dtng kat sy cakap
"u dh buat naik pangkat sy ka?" " Berape banyak sy naik gaji nanti" " bile sy dpt gaji baru"
Jwbpan soalan pertama "tunggu iklan naik pangkat cikgu la"
Yg kedua..."nanti tengok le slip gaji"
Yg ketiga..."sabar ye cikgu sy tengah buat tunggu 2 bln lg"

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2018 05:36 PM | Show all posts
Catpaw replied at 3-10-2018 05:15 PM
Cikgu kan dibayar dgn jawatan ijazah chuols, or yang lama2 dip or sijil of course lain sikit perki ...

Cikgu sijil n diploma dh pupus...tinggal yg otai je...
Kerani tak dibayar gaji ijazah walaupun ade ijazah...
Tp keje kerani lebih dasat n lg luas dr cikgu....
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 05:39 PM | Show all posts
Edited by akudracula at 3-10-2018 05:41 PM
akudracula replied at 3-10-2018 05:36 PM
Cikgu sijil n diploma dh pupus...tinggal yg otai je...
Kerani tak dibayar gaji ijazah walaupun ad ...

Mungkin keje yg cikgu kata keje kerani tu kerani leh buat kot...
tu dr mulut sy la sbb sekarang sy mmg buat keje gb n gpk1...n tolong hem sikit2...
Tok tolong semua cikgu kena ade tambah 1 lg kerani la....
sbb sekarang mmg sekolah 1 kerani 1po....(500 org murid 30 org cikgu)...



Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
badaksumbu replied at 3-10-2018 04:44 PM
i bkn anti cikgu. keliling i ramai je cikgu2. mmg boleh nampak stress tu. tak pernah pulak dengar  ...

Yang cikgu2 benci pasal key in online tu sebab sistem hauk sistar. Contohnya kehadiran harian itu. Pernah jah data yang akak key in hilang yah. Bukan takat akak, beberapa kelas hilang, dan ianya berlaku beberapa kali dalam setahun. Tu belom masuk bila sistem kena hack dan hilang segala data kendian ko kena bagi secara manual pada PPD bila diminta. Dah la PPD sama hauk balik2 hilangkan dokumen. Pastu suka benau minta data last minit. Data berkaitan SPM  contohnya, tahun ini saja sudah tiga kali diberi data yang sama pada PPD tempat akak sistar, tiga kali sampai akak hafal kerna gigih mengira ha. Tiap tahun sebegitu.

Uol buat kerja ofis boy/girl hada melibatkan jaga keselamatan beratus orang bebudak pada satu masa tak under uols seperti cikgu yang ditugaskan jaga lalulintas/keselamatan under unit keselamatan? If takda harus la uol takda komplen2.

Mengenang kembali skop kerja guru baru akak sadar memang betol cikgu2 sekarang ini banyak kerja berbanding zaman 90an dolu punya la rileks hidop cikgu2. Tapi gaji pon ciput ja la kan masa tu. Bank pon tak hadap.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2018 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
akudracula replied at 3-10-2018 04:54 PM
dia org kena tukar statment dia org...
bukan buat keje pengkeranian tp keje dia org sendiri...
sbb ...

Tempat akak, guru Maths bantu kerani buat akaun untuk audit sistar. Ko ghase?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 01:18 AM GMT+8 , Processed in 0.078719 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list