CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 39217|Reply: 26

BILA PALING AWAL BOLEH CHECK UPT?

[Copy link]
Post time 3-9-2018 03:29 PM | Show all posts |Read mode
Hi, period blm due, saje je nk survey dan bertanya (jenis x menyabar )
sy pkai apps. so sng nk record period & detect ovulation (based on 2weeks after lmp). record period sy tahun ini spt berikut:

jan - 2/1 & 27/1
feb- 27/2
mac - 27/3
apr - 22/4
may - 20/5
june - 17/6
july - 12/7
aug - 9/8
sept - dlm apps tulis 5/9

note: ada symptom spt pregnant (loya, lidah terasa pahit, kerap lapar di waktu mlm, kerap kencing, breast sgt sakit x mcm sakit msa nk period, rasa panas dlm aircond)

tadi check upt. negative.

soalan: bila paling awal blh check upt? 5/9 atau 9/9.


terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-9-2018 04:17 PM | Show all posts
Edited by jue10 at 3-9-2018 04:19 PM

cmne nk msuk kn pic? alahai newbie
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis. Simptom2 dah ada.

Nak cek UPT try guna early morning urine. Masa tu kepekatan hormon (hCG) memang tinggi.

Good luck!
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 04:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Cek je lah upt tu.. beli kat shopee or lazada.. 10 kpg 5.00... boleh cek hari2..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 04:28 PM | Show all posts
10/9 check balik. if negative jugak tunggu bila seminggu lewat period. negatif jugak seminggu lagi, then kalau negatif juga, takde la tu. Macam aku dulu, 3 hari sebelum period positif dah. kalau tak sabar lagi, & tak kesah keluarkan duit beli lah pregnancy test clearblue digital tu, tu 6 hari sebelum period pun dah boleh detect.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2018 04:30 PM | Show all posts
sbnrnye nk msukkn pic tp xtau cmne.. upt tu jd double line tp faded la... kul 330 check td. kul 130 test clear 1 line.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2018 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jue10 at 3-9-2018 04:38 PM

Upt kul 330. mula clear 1 line lps 2 jam jd cmni

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2018 04:36 PM | Show all posts
Nonones replied at 3-9-2018 04:28 PM
10/9 check balik. if negative jugak tunggu bila seminggu lewat period. negatif jugak seminggu lagi,  ...

3 hr sblm piyet tu kena tgu 6/9 ye? sbb aku lmp 9/8
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-9-2018 04:37 PM | Show all posts
umbut replied at 3-9-2018 04:24 PM
Cek je lah upt tu.. beli kat shopee or lazada.. 10 kpg 5.00... boleh cek hari2..

dah check td.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2018 04:37 PM | Show all posts
Mina2215 replied at 3-9-2018 04:19 PM
Sis. Simptom2 dah ada.

Nak cek UPT try guna early morning urine. Masa tu kepekatan hormon (hCG)  ...

kena bli lg la upt ni. tq sis
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 04:42 PM | Show all posts
jue10 replied at 3-9-2018 04:36 PM
3 hr sblm piyet tu kena tgu 6/9 ye? sbb aku lmp 9/8

aah, tp lain org lain la kan. tp kalau betul pregnant UPT dah boleh detect 3 hari sebelum period. mcm aku dulu, UPT samar2 tp less than a minute keluar double line tp satu line tu samar lah, then malam aku repeat lagi sekali lagi. pun sama, line kedua samar tp terang sikit dari siang punya. last2 aku beli clearblue digital, buat esok hari pagi2 masa mandi nak pergi kerja. keluar PREGNANT, 1-2. puas hati aku
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2018 04:43 PM | Show all posts
Nonones replied at 3-9-2018 04:42 PM
aah, tp lain org lain la kan. tp kalau betul pregnant UPT dah boleh detect 3 hari sebelum period.  ...

cer ko tgk pic aku attach tu. positive kah negative kah.

aku dh bli upt dh 30 rgt dh. kang bli clear blue kang melayang lg duit aku
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 04:49 PM | Show all posts
jue10 replied at 3-9-2018 04:33 PM
Upt kul 330. mula clear 1 line lps 2 jam jd cmni

Kalau lepas 2 jam baru naik double line, tak valid. aku rasa better kau tunggu lagi 2-3 hari sebelum period kau nak dtg. insyaAllah, kalau ada rezeki naik la double line tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2018 04:51 PM | Show all posts
Nonones replied at 3-9-2018 04:49 PM
Kalau lepas 2 jam baru naik double line, tak valid. aku rasa better kau tunggu lagi 2-3 hari sebel ...

ooo x valid plak ye.. mmg kena bali lg la ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2018 04:58 PM | Show all posts
jue10 replied at 3-9-2018 04:51 PM
ooo x valid plak ye.. mmg kena bali lg la ni

Yessss, tgk dekat kotak UPT. biasanya dia akan tulis, positive results akan keluar dalam masa beberapa minit, paling lama 3-7 minit. kalau double line keluar kurang dari 3-7 min, tp line faded tu maksudnya positive. tp kalau lebih dari 3-7 minit, tak valid. kau jgn beli upt mahal2, bazir je. beli je yg murah2 RM 4 watson punya. aku tau perasaan nak tgk double line tu mcm mana, tp tu lahhhhhhh kan tak reti menyabo. hahahaha!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2018 05:01 PM | Show all posts
Nonones replied at 3-9-2018 04:58 PM
Yessss, tgk dekat kotak UPT. biasanya dia akan tulis, positive results akan keluar dalam masa bebe ...

ada ke upt rm4 skg ni

klu ada mau aku borong

tu la jenis xreti nyabo. xpela +ve ke x ke redha je la. cuba lg
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-9-2018 05:06 PM | Show all posts
jue10 replied at 3-9-2018 05:01 PM
ada ke upt rm4 skg ni

klu ada mau aku borong

Ada, pergi tgk kat watson. brand watson, tak silap aku la RM4 or less than RM10 la. aku pun tak ingat
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2018 05:51 AM | Show all posts
eh jue, ada org jawab dah ke dlm 15 replies ni?
if takde sound kat sy, sy jawab

also, ade sy penah jumpa dan jwb sojklan UPT ni
if jue tak jumpa, sound kat sy sy try jawab
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2018 10:51 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-9-2018 05:51 AM
eh jue, ada org jawab dah ke dlm 15 replies ni?
if takde sound kat sy, sy jawab

nk tgu doc jwp senanye
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2018 02:40 PM | Show all posts
Edited by ipes2 at 4-9-2018 02:46 PM
jue10 replied at 4-9-2018 10:51 AM
nk tgu doc jwp senanye

oh ok, takpe.
periods jue tu makin awal ke?
cycle jue tak 28 days kan?
follicular phase awak (day 1 period sampai ke day 14, biasanya constant dalam mammalia ie 14, 15 days gitu)
luteal phase yg variable panjangnya (day 15 ke 28)

awak penah pregnant, so maksud dia OK lah cycle2 awak.
bleed how many days?

anyway pasal UPT ni jue, ianya berbasiskan hCG dari sejenis cell yg mula wujud bila ovum jue yg disenyawakan utk jadi embryo tadi mula bergerak dan melekat kat uterus ie 6 7 8 9 10 hari gitu; bila dah melekat, ie implanted, embryo akan mula wujudkan cell2 tadi..cell2 ni lah yang rembeskan hCG tadi... Jika jue buat UPT awal, tak nmpk la pregnancy tadi.

UPT tu semua ada threshold dia, ie minimal levels of hCG yg dia boleh detect. Jadi, jika jue minum air byk sgt, urine jue nnt dilute la, cerah je nmpk. Jadi, hCG tu (jika ada) akan ter-dilute lah. Jgn minum air byk2 jika plan nak wat UPT esok pagi. Check urine pertama dipagi hari.

Jadi awapan pada Q jue: paling awal boleh rely on UPT utk detect hCG ialah: seminggu dua selepas missed periods. [detect hCG tidak bermakna pregnant]

**sy pindah thread ni ke Sexual Education Board, boleh?**


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 06:29 AM GMT+8 , Processed in 0.120704 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list