CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 92145|Reply: 50

Saman tiada lesen memandu di mahkamah trafik

  [Copy link]
Post time 6-7-2018 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Saya nak tanya kalau saman tiada lesen memandu di mahkamah jpj selalunya dalam lingkungan berapa yeee. Termasuk saman insuran tak cover. Terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2018 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Saman lesen xde rm300, naik mahkamah mmg tak boleh kurang. Cuma roadtax je boleh minta kurang. Paling2 kau kena byr rm500 je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-7-2018 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 6-7-2018 11:30 AM
Saman lesen xde rm300, naik mahkamah mmg tak boleh kurang. Cuma roadtax je boleh minta kurang. Palin ...

Oouh macam tu ea. Saman takde lesen tu dia mmg fix yee harga nyeee. Terima kasih untuk info
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2018 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
tp standby la rm900, lesen, insurance dgn roadtax... nh kalau mejistret mmg bemgis tak nak kurang ... hahaha.. kalau dpt kurang kira luck ts la
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2018 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau saman tiada lesen PDRM sama ke jumlah denda rm300 tu? Saya pun kena saman tiada lesen memandu..ada sesiap tau?
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2018 02:10 PM | Show all posts
percaya sangat la apa org kat atas tu kata..kalau masuk mahkammah saman boleh dikurangkan jika alasan bagus diberikan.. mengaku salah dasn minta kurangkan saman kerana ....(cari lasan sendiri la)
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 01:38 PM | Show all posts
Pada kertas saman mesti ada tulis kena naik mahkamah kat mana-mana kan? Call mahkamah tersebut atau walk-in, cuba tanya staf di pejabat mahkamah berapa biasanya kompaun majistret jatuhkan untuk kes tiada lesen (tamat tempoh pun kira tiada lesen juga). Boleh kurang atau tidak bergantung kepada alasan anda dan ketegasan majistret.

Pengalaman peribadi aku (kena dengan trafik dan bukannya JPJ), kerani di pejabat mahkamah majistret KKB nasihatkan aku supaya standby RM1 ribu. Memang itu yang majistret jatuhkan kompaun. Merayu pun (alasan aku tak power kot) tak jalan.

Standby duit siap-siap sebelum majistret jatuh hukum. Kalau belum berduit, minta pejabat mahkamah re-scheduled tarikh masuk mahkamah.

Harap membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2018 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
ketam_batu_jr replied at 30-7-2018 01:38 PM
Pada kertas saman mesti ada tulis kena naik mahkamah kat mana-mana kan? Call mahkamah tersebut atau  ...

kalau roadtax dengan insuran ada macam mana pulak sebab aku kena saman tetinggal lesen kat dompet lama
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2018 03:10 PM | Show all posts
nak tanya ..anak saya kena saman sbb xde lessen memandu
berapa saman dikenakan
adakah pemilik kereta ibu nya dikenakan juga

tq
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya bayar makhmah 400 jak  atas kesalahan tidak ada lesen menandu nC bulan 6 tahun 2019  waktu saya bawa 1k jak itupun makahmag suruh bawak 1k......kalu kesalahan tidak ada lesen dan insiuran rontax itu lain ceritan 2klah kena stembay
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2019 05:24 PM | Show all posts
magistrate - adakah anda mengaku bersalah?

OKT - saya mengaku tuan hakim

magistrate - ada apa2 anda nak kata sebelum saya jatuh hukum?

OKT - saya nak merayu untuk kurangkan hukuman

magistrate - dum!! ketuk tukul dan jatuhkan hukum
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:18 PM | Show all posts
albert01 replied at 14-11-2019 12:38 PM
Saya bayar makhmah 400 jak  atas kesalahan tidak ada lesen menandu nC bulan 6 tahun 2019  waktu saya ...

saya nak tahu jugak apa prosedur dia. sebab saya baru kena saman dengan polis trafik bulan lepas.
berapa ye saya kena standby ? mahkamah kata maksimum saman 300... betul ke
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2019 03:20 PM | Show all posts
saya ada saman tiada lesen memandu baru baru ni kena dengan polis trafik... dalam bulan lepas la . agak2 berapa ye yang saya perlu standby.. sebab saya call mahkamah diorang suruh standby 300 sebab kadar maksimum rm300 . tolong saya hahaha saya buntu dah takut gila ni. takut mahal
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2020 12:57 AM | Show all posts
ahzakhuzaimi replied at 20-11-2019 03:20 PM
saya ada saman tiada lesen memandu baru baru ni kena dengan polis trafik... dalam bulan lepas la . a ...

hi saya baru je selesai saman tiada lesen memandu dan saya bawah umur. Saya kene saman pada bulan 10 saya ada lesen tapi dah tarikh luput jadi polis trafik tu saman dengan alasan tiada lesen memandu jadi saya hanya akur tiada negotiate and mmg salah saya x check so skrg ni klu tiada lesen memandu je mmg naik mahkamah so saya kene pegi mahkamah majistret untuk saya bayar denda tapi saya ni bwh umur sbb saya baru 17 tahun klu bwh umur penjaga kene ada skali and klu kes bwh umur dia buat paling last skali sbb tertutup xde org lain leh dgr so nk share tips sikit klu pegi mahkamah tu pki la pakaian yg elok as first impression untuk tuan majistret tu and ngaku jela bersalah and denda yg pendakwa raya kata xkurang RM300 and x lebih RM1000 tp klu rayuan kita munasabah and blh di pertimbangkan insyallah tuan majistret tu blh kurangkan denda.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2020 01:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Bolehkah kalau datang mahkamah sebelum tarikh yang ditetpkan? Kesalahan tiada lesen.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2020 04:22 PM | Show all posts
mhdzul99 replied at 8-1-2020 01:39 AM
Bolehkah kalau datang mahkamah sebelum tarikh yang ditetpkan? Kesalahan tiada lesen.

kalo di kuantan, nop tak boleh

lain2 mahkamah, atas budi bicara pihak yg menyaman & mahkamah
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2020 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya bru balik dri mahkamah tdi, datang gi pejabat polis trafik dia suh dtg balik tarikh yg tertera kt surat saman, pastu polis tu kata standby 700 max 2 K tk tau la polis tu kencing ke ape , persoalannya sekarang ni , boleh tk sye dtg tk ikut tarikh kt surat saman tu? Dtg bulan depan ke , kene saman mase bulan 1 .

Lagi satu berapa saman tiada lesen memandu ni sebenarnya ? Saye pun pening ade yg kata 300 ade yg kata 700 ? Yg polis tdi kencang kata 700 minimum max 2 k. Roadtax insuran semua ada.

Tolong ya sesapa yg arif psl ni first time kene saman ni prosedur pejadah ni saya tk faham sangat.



Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2020 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau bagitau hakim alasan tk munasabah macam mana pulak ek dia markup saman ke camne ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2020 03:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau naik mahkamah sebab saman baru tiada lesen memandu, then saman lepas2 yang dh blacklist akan dibangkitkan juga ke atau hakim cuma sebut kes kita yg baru tu je?
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2020 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
hazrishaari replied at 4-2-2020 04:26 PM
Saya bru balik dri mahkamah tdi, datang gi pejabat polis trafik dia suh dtg balik tarikh yg tertera  ...

Aku ada saman jugak kena naik makhamah tapi aku lama tak pergi . So kalau aku nak pergi berapa ye aku kena bayar ?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 59779 Replies : 1957
Safe OLM to PST Exporter for Mac
saino7Safe OLM to PST Exporter for Mac
Views : 43 Replies : 1
Microsoft OST to PST Converter
saino7Microsoft OST to PST Converter
Views : 46 Replies : 1
Bank Sotong alami masalah teknikal.duit pelanggan tiba tiba berganda dan dibekukan.Netizen berang
YgBenarBank Sotong alami masalah teknikal.duit
Views : 2509 Replies : 50
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52662 Replies : 368
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50182 Replies : 1159
Bapa Danush cakap berpisah sementara bukan cerai : Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah sementara? Ex menantu Rajinikanth
ZaienBapa Danush cakap berpisah sementara buk
Views : 2032 Replies : 49
Pian Cecupak meninggal dunia
annadonnaPian Cecupak meninggal dunia
Views : 5417 Replies : 87
rak telur ayam kosong,pengguna resah,peniaga penin kepala
YgBenarrak telur ayam kosong,pengguna resah,pen
Views : 2677 Replies : 92



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 01:43 PM GMT+8 , Processed in 0.093251 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list