CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2709|Reply: 15

susah nk membuang air besar

[Copy link]
Post time 11-6-2018 09:10 AM | Show all posts |Read mode
lately ni sy ssh nk buang air besar. bkn sembelit. sb sy pnh kena sembelit. sembelit ni stool tu dh nk turun tp  xhbs kna. kes sy ni dia lgsg xde rs nak buang bila dh duduk dlm toilet. sgt seksa. perut rs xsedap. sakit dia pn menekan sikit.

sy ni slu juga kena cb lately. mknn yg sma mcm org lain mkn tp sy je kena sakit berguling mcm nk pitam, bila dh buang bru lega selega nye. what happened ....

now kena mslh susah nk buang pulak

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-6-2018 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Hmm xtau la ye mungkin ada masalah penghadaman kot bukan masalah penyahtinjaan. Kena jumpa la doc. Nnti dia bg lacxatixe ke xpun enema sumbat kt bontot bg clear isi perut.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-6-2018 10:06 AM | Show all posts
SayaSayangMama replied at 11-6-2018 09:52 AM
Hmm xtau la ye mungkin ada masalah penghadaman kot bukan masalah penyahtinjaan. Kena jumpa la doc. N ...

itu la... risau jugak tu yg tny dlm ni kot2 ada yg pnh trkena sma ke. mm.. mmg kena g doc la nmpk nye ni..

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 10:06 AM | Show all posts
pegi check hospital la..kot2 ada masalah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-6-2018 10:11 AM | Show all posts
myakayina replied at 11-6-2018 10:06 AM
pegi check hospital la..kot2 ada masalah

rsau nye bila dgr hosp
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 11:33 AM | Show all posts

dah tu dari tanggung mcm tu..nak berak pun susah.. tak pun cer try mkn buah2 yg bagi senang pencernaan ni..pisang ..betik.. tak pun beli je ubat julap kat farmasi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-6-2018 11:58 AM | Show all posts
myakayina replied at 11-6-2018 11:33 AM
dah tu dari tanggung mcm tu..nak berak pun susah.. tak pun cer try mkn buah2 yg bagi senang pencer ...

bila brbuka mna ada buah kita lahap sis.. tu ai la

nt n tny farmasi. tkt la mkn julap. kang trus MC


Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 12:14 PM | Show all posts
jue10 replied at 11-6-2018 11:58 AM
bila brbuka mna ada buah kita lahap sis.. tu ai la

nt n tny farmasi. tkt la mkn julap. ka ...

mkn julap nti ko terus berak2 lah..dia melancarkan sistem pembuangan tu..mcm ceri beri tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-6-2018 01:21 PM | Show all posts
myakayina replied at 11-6-2018 12:14 PM
mkn julap nti ko terus berak2 lah..dia melancarkan sistem pembuangan tu..mcm ceri beri tu..

tu yg aku xnk sis. nt aku MC.
lgpn dgr kata sakit klu mkn julap tu


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-6-2018 01:22 PM | Show all posts
calling @ipes2   
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2018 07:26 PM | Show all posts
alah, most likely dehydrated dan jugak kurang stool bulks sebab puasa.
try la dulu fybogel ke lactulose ke.. if teruk, ha amik lah senna (senokot).
apa2 pon try minum air byk byk dulu, esp bulan2 puasa gini
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2018 08:41 AM | Show all posts
ipes2 replied at 11-6-2018 07:26 PM
alah, most likely dehydrated dan jugak kurang stool bulks sebab puasa.
try la dulu fybogel ke lactu ...

doc, blh dpt kt farmasi ke ubat2 tu?

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:04 AM | Show all posts
Edited by imatt at 12-6-2018 10:05 AM

TT minum air cukup x?
Sayur makan?
Kalau kurang 2 bende ni mmg susah nak membuang.
Kalo nak induce rasa membuang cuba TT minum air kopi pekat.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2018 11:11 AM | Show all posts
imatt replied at 12-6-2018 10:04 AM
TT minum air cukup x?
Sayur makan?
Kalau kurang 2 bende ni mmg susah nak membuang.

klu bln puasa ni mmg kurg mnum. sahur segelas buka segelas je dh full. klu x puasa mmg mnum air slu. agk nye tu punc kot. mcm doc ipes ckp. dehydrated?
seksa nk buang xdpt buang

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Try makan nona roguy lawas kencang... dijamin kuar segala isi perut.. lgpun herba je ni.. dah berkurun kat pasaran
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2018 07:53 PM | Show all posts
jue10 replied at 12-6-2018 08:41 AM
doc, blh dpt kt farmasi ke ubat2 tu?

mostly obver the counter je, ie tak perlu di prescribed oleh doctortry la minum air byk2 dan amik lactulose
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 01:28 PM GMT+8 , Processed in 0.101157 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list