CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 10037|Reply: 63

RUMAH PERTAMA (DUDUK SENDIRI/ SEWAKAN?)

[Copy link]
Post time 3-5-2018 08:50 AM | Show all posts |Read mode
Edited by jue10 at 4-5-2018 12:01 PM

salam. nk tny pendapat forumer semua. rmh pertama korang sewakan / duduk sendrik yek??
klu sewakan mana lokasi yg sesuai utk beli rmh? then korang akn duduk menyewa rmh org lain pulak ke?
klu duduk sndri knp korg rasa itu satu pilihan yg tepat? aku google byk otai hartanah ckp rmh prtama lbh baik sewakan. kita lak dok jgak menyewa rmh org lain.

aku akn berkawin hjg thn ni. so tgh pk sma ada nk beli dan sewa rmh org lain atau pn xbeli rmh lgsg dok je menyewa smbil kumpul duit. tp aku bkn muda lg. iktkn fmly aku baik ko beli rmh dok sndri dari ko byr sewa rmh org lain.
so aku tgh buntu ni. tp aku survey lost cost jek. suai la ng bajet ciput aku



pls advise. sy bdk bru blaja
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-5-2018 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
otai hartanah kata beli rumah untuk disewa tu beli ruma yg sesuai dgn bajet kemudiansewakan so kita akan dapat cash flow
atas kertas nampak cantik tapi praktikal nya hancus
kalau nak duduk mesti kita pikir nk rumah selesa which is teres
nak beli teres harga 500000 kita kena spend rm2500 bulanan utk teres tu
tapi kalau kita sewa rumah teres tu dalam 1300 dah dapat teres double storey selesa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2018 12:09 PM | Show all posts
onexox97 replied at 3-5-2018 12:01 PM
otai hartanah kata beli rumah untuk disewa tu beli ruma yg sesuai dgn bajet kemudiansewakan so kita  ...

aku jz mmpu beli/ sewa apartment/ condo je skg ni. iye sb tu la mak aku ckp better beli dri sewa. tp hasil peng google an aku dorg ckp rmh prtaman seeloknye disewa. entah la ye.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
jue10 replied at 3-5-2018 12:09 PM
aku jz mmpu beli/ sewa apartment/ condo je skg ni. iye sb tu la mak aku ckp better beli dri sewa.  ...

jgn ikut ikutan org
cek kelayakan kita
kat mana nak sttel down
kalau makin tua bulanan makin banyak
so mampu ke
kalau kondo sewa 1600
beli kena bayat bulanan 1700
usahkan la beli
tapi kena ada la downpayment kos renovate bagai seme tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk lokasi,harga rumah, Dan tujuan beli rumah
Kalau masih bujang beli rumah duduk master bedroom, 2 bedroom lagi sewakan kpd bujang lain, selagi owner duk sekali dgn penyewa rumah boleh kontrol
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau beli rumah purposely utk disewakan sila fikirkan risikonya ye. Dlm pd bayang penyewa akan bayar bulan2, silalah bayangkan juga kalau dpt penyewa bertopengkan setan jenis culas nak bayar. Even dgan perjanjian sekalipun susah ye nak settle kes penyewa takmo bayar ni unless uols ada kawan lawyer ataupun rumah sewa uols tu penthouse atau banglo jota2...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 03:37 PM | Show all posts
sila ukur kemampuan korang bakal laki bini sebelum nak beli rumah..
kalau rasa kemampuan tu menyewa, sewa je rumah kecik dulu..
sambil-sambil tu kumpul duit untuk down payment rumah sendiri..
apa-apa jadi, jangan usik duit kumpul untuk rumah tu..
by the time dah ada anak sorang dua, jumlah terkumpul boleh cecah puluh ribu..
boleh la buat down payment rumah elok untuk satu keluarga..

beli rumah nak buat rumah sewa ni, indah kabar dari rupa..
satu, zaman orang jimat cermat ni, jangan ingat boleh sewakan rumah harga yahudi..
melainkan rumah tu banglo or condo tengah bandar..
dua, belum tentu kita dapat penyewa yang elok dan bayar sewa tak pernah miss..
ujung-ujung penyewa bayar cantik dua tiga bulan pastu mintak tangguh and tau-tau lari tengah malam tinggal rumah serupa rumah hantu dengan bill tertunggak sampai beribu..
dah kena keluar duit untuk repair semua and bayar bill tertunggak..
agreement? kalau banyak duit boleh fight kat court..
kalau u pun ada duit cukup-cukup nak bayar instalment bank, nak hire lawyer cam mana..

kesimpulan, ukur poket sendiri..
toksah terpedaya dengan cerita manis gaji rm500 boleh ada 10 rumah..
dah sah semua cerita sugar coating..
yang sakit menyakitkan dorang tak cerita pun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 04:25 PM | Show all posts
duit takde sewa la dulu. da ada duit sikit, beli la.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-5-2018 05:20 PM | Show all posts
onexox97 replied at 3-5-2018 12:14 PM
jgn ikut ikutan org
cek kelayakan kita
kat mana nak sttel down

ok fhm. tq advise
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2018 05:21 PM | Show all posts
ninja boy replied at 3-5-2018 01:12 PM
Tgk lokasi,harga rumah, Dan tujuan beli rumah
Kalau masih bujang beli rumah duduk master bedroom, 2 ...

rs nye bli utk duduk dgn fmly/ sewakn je. tq advise
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2018 05:21 PM | Show all posts
nuryakmal replied at 3-5-2018 04:25 PM
duit takde sewa la dulu. da ada duit sikit, beli la.

alamak.. jwpn xkena ng soalan la.. duit ada cikak... persoalan nye nk sewa kn/ duduk sndri
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2018 05:23 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 3-5-2018 03:37 PM
sila ukur kemampuan korang bakal laki bini sebelum nak beli rumah..
kalau rasa kemampuan tu menyewa ...

pjg lebar nye.. aku blh bli rmh cikak.. tp based on kemampuan la kn. jz persoalan nye nk sewa / duduk ng fmly. bdw tq advise.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 05:49 PM | Show all posts
jue10 replied at 3-5-2018 05:23 PM
pjg lebar nye.. aku blh bli rmh cikak.. tp based on kemampuan la kn. jz persoalan nye nk sewa / du ...

soalan u apa sebenarnya ni?
pendapat dari segi apa yang u nak?

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 10:10 PM | Show all posts
Edited by faraway1 at 3-5-2018 09:12 AM

honestly me rather menyewa sampai tua..
ada rumah mahal sebenarnya, cam kat sini tax tahunan tax sekolah, tak salji,
insurance, dalam 15 k dollar setahun.. itu belum baiki segala mala...
sekarang me faham kenapa ramai orang kat sini hanya menyewa aje...
sebab dengan menyewa dorang tak perlu bayar 15 k tu setahun...

so soalan, kami menyewa beberapa tahun baru beli rumah,
cuma bonus rumah kami beli datangnya juga dengan beberapa apartments,
so kami duduk satu, 8 kami sewakan...
dan yes tempat strategik penting, cam kami within jalan kaki ke basikal track,
air terjun popular dengan pelancong, kemudian shopping mall 5 minit berkereta,
ada farmasi pun seminit jalan kaki dari rumah, tempat strategik,
dan dalam perancangan nak buat terowong dalam sungai,
so mesti melambung harta tanah di sini....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya tgh nak jual condo sy. Berminat tak nak beli? Ssh nye nak crk buyer skrg ni. Rmi yg loan tak lepas. Sedih.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2018 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
depend poket ko

kalo jenis tgh2 bulan dah pokai

better stay  je lah umah tu

zaman laa ni nak dpt penyewa yg bagus

bkn senang byk risiko nya jenis tak byr sewa

bil2 tertunggak

jenis sakai umah rosak dinding umah

da mcm tiang jamban berconteng bagai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-5-2018 10:17 AM | Show all posts
why would u want to stay with your family if u are capable to live and have ur own house?

awak da bertanya dengan your other half if he/she is comfortable to stay with the family instead of making ur own home? kadang tak payah tanya kami, tanya dulu your significant other. if dia ok, then stay sajalah rumah family and buy property utk disewakan. kalau dia tak nak beli la untuk stay sendiri.

jangan pulak sebok nak cari duit lebih (sewakan rumah) and duduk rumah family pastu bergaduh laki bini dengan mertua. da kawin nanti banyak hati nak kena jaga.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2018 12:01 PM | Show all posts
nuryakmal replied at 4-5-2018 10:17 AM
why would u want to stay with your family if u are capable to live and have ur own house?

awak da ...

sbb my mom x bg i pindah kluar lg

tp xpela.. actly dh ada solution. thnx for ur advise
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2018 12:04 PM | Show all posts
tagas replied at 4-5-2018 09:32 AM
depend poket ko

kalo jenis tgh2 bulan dah pokai

ye btl tu. setuju
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2018 12:05 PM | Show all posts
MonnaLissa_ replied at 3-5-2018 10:35 PM
Saya tgh nak jual condo sy. Berminat tak nak beli? Ssh nye nak crk buyer skrg ni. Rmi yg loan tak le ...

condo ktne hrga?  tkt gak dgr condo kot kt kl ke
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 06:26 AM GMT+8 , Processed in 0.107272 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list