CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 7420|Reply: 56

petua rambut panjang

[Copy link]
Post time 8-4-2018 10:30 AM | Show all posts |Read mode

Hi semua! Nak tau, kepada sesiapa yg berambut panjang, boleh share tak tips, petua dan rutin bagi rambut boleh jadi panjang, tebal, dan sihat. Rambut saya dh paras pinggang tapi sejak setahun dua yang lalu, saya alami masalah rambut yg gugur teruk sampai sekarang ni luruh kt hujung2 padahal kt bahagian kulit kepala tu, takde pun bahagian rambut jarang2. anak rambut pun banyak je. sekarang saya tgh guna minyak kelapa seminggu sekali, syampu dgn conditioner himalaya, dan tonik rambut super 8 hair tonic.
Terima kasih

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-4-2018 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak saya pakai minyak zaiton dengan santan je.sampai sekarang dia amal.rambut lebat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-4-2018 11:10 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 8-4-2018 10:59 AM
Mak saya pakai minyak zaiton dengan santan je.sampai sekarang dia amal.rambut lebat.


boleh bgtau mcm mane nk buat petua tu? dan seberapa kerap ye?

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
dj_design89 replied at 8-4-2018 11:10 AM
boleh bgtau mcm mane nk buat petua tu? dan seberapa kerap ye?

kerap tak tau la sis.tapi mak tepek kat rambut je.pastu perap dalam towel.pehtu dia cuci la rambut dia.mak umur dah 66 tahun ini.kalau sis nak tau saya call mak saya kejap.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
tapi dulu pun saya berambut panjang.guna minyak kelapa jugak dengan conditioner tambahan.tapi sebab meyusahkan saya, saya potong bagi pendek.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya punya masalah sama dgn tt
Last resort...kelmarin potong pendek setelah mcm.mcm caea buat.tetap gugur dgn banyak
Kalau dolu dlm.cite spektra..gugur rambut sket dh cakap ada barah otak...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 12:12 PM | Show all posts
shernazz replied at 8-4-2018 11:31 AM
Saya punya masalah sama dgn tt
Last resort...kelmarin potong pendek setelah mcm.mcm caea buat.tetap ...

kau terkena sumpahan mak hayam sazida gondol kot nyah...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu rambut i cecah paras pinggang juga tapi bila nak pergi tandas rasa macam tak bersih pula rambut was-was kalau terkena mangkuk tandas, jadi saya pun potong supaya tak terlalu panjang. Itu saya lah, saya jenis tak suka ikat rambut. TT mungkin jenis yang ikat rambut dan jaga kebersihan. Good luck TT dan may you get what you wish for, a very nice, healthy and silky hair!
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 8-4-2018 12:25 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 8-4-2018 11:12 AM
kerap tak tau la sis.tapi mak tepek kat rambut je.pastu perap dalam towel.pehtu dia cuci la rambut ...


eh xpelaa xpayah laa menyusahkan pulak haha . tapi tulaa, selalu jgk dgr petua utama nak bg rambut cepat panjang, lebat, sihat, guna santan atau minyak kelapa. tp sbb saya duk hostel, so takde fridge, so xboleh nk simpan santan tu nanti haa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-4-2018 12:26 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 8-4-2018 11:14 AM
tapi dulu pun saya berambut panjang.guna minyak kelapa jugak dengan conditioner tambahan.tapi sebab  ...


alaa sedih dgr rambut panjang ni menyusahkan. sebab saya x rasa camtu hmm huhu. masa tu sis nancy rambut paras mana pastu potong smpai mana masa tu?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-4-2018 12:28 PM | Show all posts
shernazz replied at 8-4-2018 11:31 AM
Saya punya masalah sama dgn tt
Last resort...kelmarin potong pendek setelah mcm.mcm caea buat.tetap ...


Hmm, kadang2 ada je dgr cerita, ada kwn2 yg potong pendek tp last2 menyesal sbb bila potong pendek pun masih gugur banyak. tu yang saya plan xnak potong pendek lagi selagi saya boleh try apa2 cara yg mungkin ada. tp trim je mungkin takpe

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-4-2018 12:30 PM | Show all posts
miss_bear replied at 8-4-2018 12:15 PM
Dulu rambut i cecah paras pinggang juga tapi bila nak pergi tandas rasa macam tak bersih pula rambut ...


Hehe thank you miss_bear. tapi sayanglaa, just sebab x suka ikat rambut (walau sekejap), rambut yg dijaga tu akhirnya dipotong. bukan senang nk bagi rambut tu panjang huhu . padahal dengan rambut panjang ni kita boleh eksperimen dan try mcm2 stail rambut (variety of braids, buns, ponytails, etc )

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah dgr petua orang tua cuma tak sempat lagi nak try. Amik daun bunga raya, ramas/perah dapatkan lendirnya. Urut kat kulit kepala. Biar setengah jam, lepas tu bilas. Buat 2-3x seminggu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
BookerT replied at 8-4-2018 12:12 PM
kau terkena sumpahan mak hayam sazida gondol kot nyah...

Hoi..xde la gondol
Cuma bila.ikat tu.terasa la nipis...
Br pas.buay scalp.treatment...dia.ckp.nak.elak.rambut gugur.kena.pakai tonik.rambut.la.nyah
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
dj_design89 replied at 8-4-2018 12:28 PM
Hmm, kadang2 ada je dgr cerita, ada kwn2 yg potong pendek tp last2 menyesal sbb bila potong pend ...

Pakai tonik.rambut yang
Owner.salun.tmpt.iols potong rambut tu.sarankan begitu..
Buat seminggu skali   
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah simpan rambut cecah atas aje sikit dr punggung..tp gugur teruk lepas bersalin last2 potong pendek.. Skrg tgh nak simpan balik rambut panjang
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-4-2018 02:23 PM | Show all posts
shernazz replied at 8-4-2018 02:02 PM
Hoi..xde la gondol
Cuma bila.ikat tu.terasa la nipis...
Br pas.buay scalp.treatment...dia.ckp.na ...

jin dan tonik ke syaiton dan tonik nyah?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
BookerT replied at 8-4-2018 02:23 PM
jin dan tonik ke syaiton dan tonik nyah?

Kalau ko..baek syaiton n tonik nyah
Baru berkesan

Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 02:50 PM | Show all posts
shernazz replied at 8-4-2018 02:25 PM
Kalau ko..baek syaiton n tonik nyah
Baru berkesan

mak rambut sampai ke pinggang ok...lebat lagi..sungguh dah nak 40s ni nyah...tapayah bertreatment tapayah bertonik dan syaiton macam kau nyah...pemakanan...thats the secret...kau semua kau lahap nyah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-4-2018 02:51 PM | Show all posts
shernazz replied at 8-4-2018 02:02 PM
Pakai tonik.rambut yang
Owner.salun.tmpt.iols potong rambut tu.sarankan begitu..
Buat seminggu s ...


boleh tau apa nama tonik tu? tapi memang setahu saya, tonik ni utk menguatkan akar rambut so rambut tak mudah gugur dari akarnya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 04:16 PM GMT+8 , Processed in 0.086855 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list