CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6918|Reply: 28

[Tempatan] Camne Facebook, Google Boleh Tak Bayar Cukai?

   Close [Copy link]
Post time 13-3-2018 08:51 PM | Show all posts |Read mode
Kalau tengok Forbes Individu Terkaya Malaysia 2018, semua macam memula setup company di Malaysia tapi lama-lama bila dah kaya buat HQ kat oversea, pindahkan kebanyakan anak syarikat ke bawah HQ oversea. Tapi cukai tetap bayar. Bukan takat cukai, siap kena balas jasa lagi. eg: Robert Kuok tak habis2 kena balas jasa. Bina MISC, tapi dipaksa beri sedekah sampai apa pun tak dapat. Jadi raja gula, last2 terpaksa jual kat FELDA. Tapi camne company yahudi Facebook dan Google boleh tak pernah bayar cukai untung bisnes pengiklanan? Bukan dua2 companies ni ada HQ kat KL Sentral ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2018 10:01 PM | Show all posts
HQ atau branch?

malaysia ada offshore labuan facility untuk tax heaven. tu je akak tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2018 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Takkan ka orang melayu nak makan hasil tax kaum yahudi. Kan haram duit org yahudi
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 01:16 PM | Show all posts
Bukan tak tau perangai tauke2 kat sini, dah ada Labuan untuk kurang kan cukai pun dia nak gak piii sebelah JB ke atau kalau tauke2 yg Old School tuuuu suka piiii Hong Kong.....

Dia nak yg extreme nyerrr pengurangan cukai, Labuan tak cukup extreme kot bagi mereka......

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 01:19 PM | Show all posts
Hulur sikit berbanding yg dia dapat, lepas tuuuu nak ungkit dia nyerrr sumbangan dalam memoir, citerrr yang dia dapat lebih2 tak nak pulak dia citerrr........

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 01:23 PM | Show all posts
Tentang perangai MNC gergasi yg liat nak bayar cukai kat negara sendiri, dulu Warren Buffett pernah citerrrr, dia nyerrr staff2 & executives nyerrr personal tax lagi besar dari dia nyerrr tax sendiri...... , makna nyerrr bila korang kaya gilerrr, option banyak sangat untuk manipulate tax dengan macam2 cara....
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo kena cukai pong depa byr kat negara masing2 ar..

Yg 1MDB tu plak byr brape, ke kita yg kena cukai utk byr kt depa?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 01:28 PM | Show all posts
hehehehehehee...lepas nie...bye..bye je laa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-3-2018 01:29 PM | Show all posts
Ni kalau takdir bapak Najib & bapak Hishamuddin(classmate Kuok zaman sekolah) masih hidup sempat baca memoir Robert Kuok, nak kena maki si Kuok ni, citerrr syok sendiri jerrr tentang sumbangan dia, yg dia dapat lebih2 dari zaman Tunku lagi dia tak nak citerrr pulak, boleh ke menari Tango sorang2??.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 01:35 PM | Show all posts
Tengok destinasi pilihan Kuok tempat dia merajuk lari, Hong Kong...... , teringat Tauke property terkenal dari belah Sabah tuuu Wong Kwok group(dah meninggal pengasas dia), dia pun khabar nyerrrrr tinggal kat Hong Kong gak, faham2 laaaa old school nyerrr fetish tempat nak structure tax dia ......
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 02:07 PM | Show all posts
ada baca komen, katanya kalau fb and gugle da kena bayar tax, kita as user nanti kena bayar lah jugak kalau nak guna gugle n fb. emmm
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 02:28 PM | Show all posts
Air Asia antara yg guna Labuan untuk kurang kan tax, sepatut nyerrr Tony Fernandez boleh jerrr ikut jejak2 Robert Kuok, gang2 IPP tuuuu main offshore kat Singapura ke, Hong Kong ke, Cayman Island ke etc, tapi dia tak derrr kuasa besar nak lawan Board2 dia macam Ratu AP Malaysia Rafidah Aziz & yg lain2 tuuu, mungkin board2 tu ada kepentingan kat Labuan, so kena guna Labuan laaaa, Gomen Sabah pun antara penyumbang loan awal kepada Air Asia masa mula2 company ni nak buka......
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
kita yg gaji ciput pun bayar tax,  apatah lagi kompeni2 besar... harap bayar la.. negara kita aman makmur,  rakyat pulak tak kedekut untuk shopping sana sini... kena bayar la untuk kemakmuran mesia... cuba kalau meniaga kat zimbabwe,  ade dapat untung macam meniaga kat mesia?  tak kan... so kesimpulannya sila bayar... banyak nak guna duit untuk cover medical fee rakyat ni... foreigners yg kawin mesian pun dapat caj rakyat mesia memang banyak habis...
tentang google dan fb akan caj penggunanya?  mustahil la... berani derang caj,  kita sebagai pengguna buleh guna medium lain yg free kan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 04:50 PM | Show all posts
gummygummy replied at 14-3-2018 02:07 PM
ada baca komen, katanya kalau fb and gugle da kena bayar tax, kita as user nanti kena bayar lah juga ...

ya ampun kak... await bijak sgt bleh percaya
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
dinopower2 replied at 14-3-2018 04:50 PM
ya ampun kak... await bijak sgt bleh percaya

tu la..i pulak speechless bace komen die
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 06:10 PM | Show all posts
Bukan benda senang nak tax MNC's gergasi global ni semua, satu cabaran besar. Amerika & Eropah sendiri bertahun-tahun tak dapat nak selesai benda ni, satu jerrr cara mudah kalau tak nak benda ni berlaku, haram kan semua tax haven yg ada di dunia ni, confirm semua MNC's gergasi dah tak boleh main lompat2 lagi money trails & alamat HQ Intellectual Property dia....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-3-2018 06:28 PM | Show all posts
namieamuro replied at 14-3-2018 06:04 PM
tu la..i pulak speechless bace komen die

sah2 depa dok sembang tax iklan.... iklan berbayar tu yg depa nak suh kena tax...
baru adil dgn pengiklan konvensional.... hrp seme membaca la weh....  jgn skdr dok pikir tax tu cara gomen kaut duit
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
dcruins replied at 14-3-2018 06:10 PM
Bukan benda senang nak tax MNC's gergasi global ni semua, satu cabaran besar. Amerika & Eropah sendi ...

Imdb byr tax ke?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Macai umno sokong Google dan facebook dikenakan cukai, dorang bayar cukai dan pindahkan cukai dengan menaikkan harga kos pengiklanan pada site dorang, manakala penjual menaikkan harga barang yg mereka iklankan di google dan facebook... lepas tuh macai2 umno maki hamun mengamuk harga barang mahal dah sekarang dan salahkan peniaga suka2 naikkan harga barang... akal macai umno bukan susah nak dibaca...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2018 07:20 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 11:30 AM GMT+8 , Processed in 0.264371 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list