CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 10708|Reply: 65

nak tanya pendapat berkenaan ASB loan

  [Copy link]
Post time 10-3-2018 04:26 PM | Show all posts |Read mode
hi rakan2x.. sy nk mintak pendapat psal ASB loan
sy berumur 32 tahun, sdh brkahwin.
skrg ni sy ade ASB loan dgn CIMB 30tahun, RM70000. mnthly RM395.stkt ni dh 3tahun.
Gaji bersih sy RM1500 (tolak komitmen bulan2x)
sy terfikir untuk tambah lg ASB loan sehingga 150000. dgn CIMB jgk. mksdny tambah lg 80000. monthly lebih kurang RM450. tp yg 80k ni sy plan nk buat rolling. mksudny tahun prtama je gune duit sndiri. thun berikutny sy pkai dividen dr rm80k tu.
dr tahun lpas lagi sy fikir nk tambah 80k tu tapi teragak2x. mcm xconfident. boleh bg pendapat tak? terima kasih

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2018 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
pendapat saya pulak,  tak payah ambik loan... simpan sendiri masukkan dalam asb pun dah cukup bagus... kalu u buleh disiplin simpan 1500 sebulan,  4-5 tahun dah dapat 70k.. tak termasuk dividen lagi... jadi lagi baik tak ambik loan... less commitment less stress but more cash in hand...

sebelum ni ai pun ambik loan asb,  tapi rasa tertipu pulak... bila ujung tahun macam best dapat selepuk,  tapi kalau buat bayaran installment, sikit je balance untuk kita... simpan sendiri lagi best,  dapat tengok duit tu depan mata dalam akaun sendiri secara cash... bukan pinjam org punya... dan kalau ikut calculator asb,  buleh cari kat playstore,  takde jauh beza kalau simpan sendiri atau ambik loan... kelebihan ambik loan adalah kalau kita meninggal,  dapatla duit selepuk untuk orang tersayang... gitu je kut..
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
cimb ke... kalau 30thn tu paling kurang 5 tahun byr bunga je... kalau jenis mmg blh tahan nafsu tgk duit awal tahun masuk ok la kot blh rolling... tu pun rasa kena tambah duit sndr sikit. tapi agak2 lepas ke bulan2 rm800++ komitmen tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2018 05:26 PM | Show all posts
Clan204 replied at 10-3-2018 05:06 PM
cimb ke... kalau 30thn tu paling kurang 5 tahun byr bunga je... kalau jenis mmg blh tahan nafsu tgk  ...

sy skrg dlm usaha tuk cube simpan duit RM500 sebulan. usaha ni bru start thun ni sbb tahun2x sblm ni byk sgt komitmen. simpan jgk tp tak menentu. yg psti kurang dr RM500 & kdg2x xde saving lgsung dlm sbulan. sedeyyyhhh. sy plan kalau brjaya sampai setahun ni, sy percaya sy boleh spend RM800 lbih tu utk 1tahun(tahun hadapan). tapi andai kata sy berjaya tuk simpan tu skalipun, sy still teragak2 & hrap ade nasihat dr kwn2x. :-)

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-3-2018 05:36 PM | Show all posts
marumaru replied at 10-3-2018 04:54 PM
pendapat saya pulak,  tak payah ambik loan... simpan sendiri masukkan dalam asb pun dah cukup bagus. ...

mintak maaf cik marumaru. sy explain kt ats yg gaji bersih rm1500 tu belum tolak saving, mkn, lrt n blnje sampingan lain. kalau btol2x bersih dlm rm500 lps tolak saving, mkn, lrt n blnje sampingan lain.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagi saya x berbaloi. Bila kira2 balik,sebenarnya sama je
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 10-3-2018 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat lah apa yg terbaik utk TT. Aku lagi la.. mak aku paksa buat loan asb. 200k. Ok loan lepas. Pakai magic. Aku tak keje. Modal first mak byr. Sbb dia yg paksa kan? Tahun seterusnya aku amek dividen byr. Mak aku ckp tutup mata je... tunggu 20 tahun. Anggap la duit pencen.   
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
pendapat saya, kena tengok balik perbelanjaan u. apa komitment. n ada duit tak nak bayar tahun pertama supaya setiap bulan u tak tercekik dgn loan sendiri.

atau pun u boleh buat utk RM50k dulu. kalau rase was2..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-3-2018 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
btw, u ada ambl insurance ke utk yang sebelum ni..
mcm yang i ambl tak ambl insurance. so monthly kurang sikit
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang ni dah senang nak tambah pelaburan asb dgn online sahaja. Awal bulan simpan seperti biasa. Tengah bulan, kalau rasa ade duit lebih lagi boleh tambah. Walaupun rm10. Dulu rase malu dan malas kalau nak ke bank sbb nak menunggu lama. Sekarang semua di hujung jari.

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Asb loan ni utk short term kumpul cash
Amik max targer 5 taun cukup
Bukak 5 acct skali
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Pk2 blk asb loan ni yg paling dpt untung adalah bank. X cy cuba kira blk jumlah loan yg ko dpt dgn jumlah yg ko byr blk.
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 10:16 PM | Show all posts
Paling nak untung cepat, main saham. Tapi high risk la. Kena belajar selok belok pasal saham dulu baru invest. Pening nak kena manage nak beli saham company mana

Kalau risiko sederhana beli syer kat mana2 koperasi. Return lebih tinggi dr asb. For example ada koperasi ni dividen last year 12% + bonus 10%. Tapi nak cair kan agak susah sikit nak kena tunggu board meeting 2 bln sekali.

Kalau risiko rendah ni melabur dlm asb jee. Campak duit dlm tu biar je. Buat asb financing tu lg untung dr simpan duit bln2. Sila la baca buku asb genius by khairul ezuwan (key) sebarang pertanyaan mengenai asb boleh tanya kat dia. Through fb pun boleh kot
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada byk cara nk main loan asb ni. 1 cara Main rm200k sekali gus. Ambik tempoh yg paling panjang kau boleh ambik. Tgk sebulan kena byar berapa dkt bank then darabkan setahun. Cthnya rm13k. Buat personal loan utk rm13k tu je. Bayar terus asb loan utk setahun. So kita tinggal bayar personal loan dkt bank. Kalau ade cash rm13k tu lg bagus. Tahun kedua dan seterusnya dah boleh bayar guna duit dividen. Cukup 30 tahun dpt sijil rm200k. Ni org bank yg ajar aku.

Tapi bagi aku kalau kita jenis disiplin, jenis tak kacau dividen tak payah la buat loan asb ni. Lagi untung sebenarnya kalau kita simpan sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
mawarika replied at 10-3-2018 06:55 PM
Buat lah apa yg terbaik utk TT. Aku lagi la.. mak aku paksa buat loan asb. 200k. Ok loan lepas. Paka ...

Loan mcm mana byr? Sbb first few years dividen tak cukup nk cover loan utk setahun kan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mawarika replied at 10-3-2018 06:55 PM
Buat lah apa yg terbaik utk TT. Aku lagi la.. mak aku paksa buat loan asb. 200k. Ok loan lepas. Paka ...

And mcm mana leh lepas loan 200k kalau tak keje chuols?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-3-2018 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mawarika replied at 10-3-2018 06:55 PM
Buat lah apa yg terbaik utk TT. Aku lagi la.. mak aku paksa buat loan asb. 200k. Ok loan lepas. Paka ...

And mcm mana leh lepas loan 200k kalau tak keje chuols?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mawarika replied at 10-3-2018 06:55 PM
Buat lah apa yg terbaik utk TT. Aku lagi la.. mak aku paksa buat loan asb. 200k. Ok loan lepas. Paka ...

And mcm mana leh lepas loan 200k kalau tak keje chuols?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mawarika replied at 10-3-2018 06:55 PM
Buat lah apa yg terbaik utk TT. Aku lagi la.. mak aku paksa buat loan asb. 200k. Ok loan lepas. Paka ...

And mcm mana leh lepas loan 200k kalau tak keje chuols?
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2018 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
mawarika replied at 10-3-2018 06:55 PM
Buat lah apa yg terbaik utk TT. Aku lagi la.. mak aku paksa buat loan asb. 200k. Ok loan lepas. Paka ...

And mcm mana leh lepas loan 200k kalau tak keje chuols?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

29-5-2024 12:37 AM GMT+8 , Processed in 0.137461 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list