CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 11161|Reply: 19

Akibat berhenti daripada bekerja di Badan Berkanun ?

[Copy link]
Post time 6-1-2018 07:38 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum ,

Saya memerlukan sedikit pencerahan daripada pakar-pakar,senior-senior, abang-abang, kakak-kakak, adik-adik yang berkecimpung dalam kerjaya di Badan Berkanun ni.

Kalu sesorang tu berhenti ataupun resign dari sesebuah badan berkanun apakah kesan-kesan buruk akan di terima ya ? huhu..
Adakah akan sangkut dengan SPA? permohonan SPA di sekat ?

Terima kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2018 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesan buruk maybe esok2 susah nak buat loan..nak berumah susah,personal loan susah, kereta ok lg kot.
Tu salah satu perkara yg I kena tanggung coz buat tindakan terburu2. But still percaya rezeki tu ade..
Lain2 mcm kena banned tu x pasti la. Cam banking line cth Rhb susah nak masuk semula pastu. Cam tempat lama I, nak masuk punyala susah..mula dari bawah utk dpt tempat. Kalau masuk semula sure dah xde chance. But politik ofis wat I nyampah. If tunggu lagi lambat laun quit jugak kot.
Sorry if x menjawab sgt soalan
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2018 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by missinpiece at 6-1-2018 10:48 PM

Double post
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2018 09:15 PM | Show all posts
missinpiece replied at 6-1-2018 08:58 PM
Kesan buruk maybe esok2 susah nak buat loan..nak berumah susah,personal loan susah, kereta ok lg kot ...

Adess , yeke susah nk buat loan kenapa pulak susah ?

Kalu keluar badan berkanun kerja dengan swasta or badan berkanun lain.
Ini kategori keluar bersebab lah bukan keluar sesaja suka suka hehehe ..
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2018 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
poloranger replied at 6-1-2018 09:15 PM
Adess , yeke susah nk buat loan kenapa pulak susah ?

Kalu keluar badan berkanun kerja dengan sw ...

Huhu. Kalo camtu xdenye susah nak buat loan bagai..
Ingat totally quit n masuk swasta ke. Kurang pemahaman la nih hihi
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2018 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
By the way dinasihatkan berhenti secara elok la. Moga2 tiada halangan untuk berhijrah ke tempat lain.
Tapi byk jugak I dengar HR tempat baru tanya soalan kurang cerdik pada current HR
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 03:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa kata u cari dulu keje sambil2...kemudian barulah berhenti..karang u berhenti tk dpt keje...menyesal lak..zmn skrg bkn senang beb nak dpt keje....
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 07:54 AM | Show all posts
Rasanya xder apa2 kesan kot as long as u serve notice proper, pulangkan harta benda syarikat.  Dulu iols pernah keje kat dua badan berkanun. Satu bank, satu credit provider.  Yg credit provider tu kalau tak buat clearance harta company, gaji last dia tahan, pastu masuk rekod ctos ccris. Kalau buat clearance ok tak der hal la.

Lg satu i pernah dpt gomen. Tapi i tak pi lapor diri. So i kena blacklist utk jawatan tu. Tapi jawatan lain i still boleh mintak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2018 08:51 AM | Show all posts
missinpiece replied at 6-1-2018 10:54 PM
By the way dinasihatkan berhenti secara elok la. Moga2 tiada halangan untuk berhijrah ke tempat lain ...

hehehe terima kasih atas nasihat tu . Amin
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2018 08:58 AM | Show all posts
cahaya_almas replied at 7-1-2018 03:21 AM
Apa kata u cari dulu keje sambil2...kemudian barulah berhenti..karang u berhenti tk dpt keje...menye ...

Kerje dah dapat dah tempat lain swasta .

Ceritanya mcam ni baru masuk keje dengan badan berkanun dah kena kondem dengan boss sendiri depan staff lain, siap kondem result interview lagi, cakap yg saya ni dapat tawaran tu cukup2 syarat ja, then dia ada candidate lain lah sepatotnya, then tiba-tiba cakap saya ni di tawarkan kerja tapi tak cukup syarat la , kena ambil certficate lah bagai kalu tak gaji tak berkat lah. dll

Problem keduanya , working environment situ membuatkan saya rasa terus tak berminat kerja di situ. Dah la saya baru masuk kerja, job scope pun tak tau, dorang bagi department organization chart ja suruh saya study. Then bila pergi sendiri(initiatif diri sendiri) tanya job scope, boleh pulak suruh kita yang baru masuk ni cari job scope apa nak kena buat then bagitau dorang balik. What the hell !

Saya pun ada pengalaman kerja kontrak dengan kerajaan + kerja swasta sebelum masuk badan berkanun ni. Amat berbeza sekali.   Amat menyedihkan dan mengecewakan.

Jadi berfikir untuk lepaskan jawatan dari badan berkanun ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2018 08:59 AM | Show all posts
iwan007 replied at 7-1-2018 07:54 AM
Rasanya xder apa2 kesan kot as long as u serve notice proper, pulangkan harta benda syarikat.  Dulu  ...

Kan, terima kasih atas nasihat tu , sejuk dengar hehehehe ...

Kerje dah dapat dah tempat lain swasta .

Ceritanya mcam ni baru masuk keje dengan badan berkanun dah kena kondem dengan boss sendiri depan staff lain, siap kondem result interview lagi, cakap yg saya ni dapat tawaran tu cukup2 syarat ja, then dia ada candidate lain lah sepatotnya, then tiba-tiba cakap saya ni di tawarkan kerja tapi tak cukup syarat la , kena ambil certficate lah bagai kalu tak gaji tak berkat lah. dll

Problem keduanya , working environment situ membuatkan saya rasa terus tak berminat kerja di situ. Dah la saya baru masuk kerja, job scope pun tak tau, dorang bagi department organization chart ja suruh saya study. Then bila pergi sendiri(initiatif diri sendiri) tanya job scope, boleh pulak suruh kita yang baru masuk ni cari job scope apa nak kena buat then bagitau dorang balik. What the hell !

Saya pun ada pengalaman kerja kontrak dengan kerajaan + kerja swasta sebelum masuk badan berkanun ni. Amat berbeza sekali.   Amat menyedihkan dan mengecewakan.

Jadi berfikir untuk lepaskan jawatan dari badan berkanun ni.

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
poloranger replied at 7-1-2018 08:58 AM
Kerje dah dapat dah tempat lain swasta .

Ceritanya mcam ni baru masuk keje dengan badan berkanu ...

Working environment mcm ni mmg buat rasa x best nk keje. Awal2 lg dah nmpak sikap prejudis bos kan. Slalu saya try sesuaikan diri, if masih gak x jalan, quit la. Saya dulu satu cabaran besar hadap management lg, bosses de dua tiga, org bawahan lg.
One of my bos mmg cool sesangat, bkerja ngan dia mmg satu cabaran yg sihat dan mengujakan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 10:39 AM | Show all posts
missinpiece replied at 7-1-2018 09:59 AM
Working environment mcm ni mmg buat rasa x best nk keje. Awal2 lg dah nmpak sikap prejudis bos kan ...

Masa i kat credit provider tu kira ok lg la. I x ambik port sgt pasal opis politik. Bos agak garang. Clerk bwh i ada 2 org still boleh manage. Dekat bank tu la teruk. Dirty ofis politik. I rasa environment dia mmg tak sesuai dengan i
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok je u...tkde apa2 effect pun....spa n bdn berkanun bkn ada link apa2 pun kan....isi borang pn bkn melalui spa...
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
iwan007 replied at 7-1-2018 10:39 AM
Masa i kat credit provider tu kira ok lg la. I x ambik port sgt pasal opis politik. Bos agak garan ...

I quit keje situ baru berat badan I bertambah selepas bertahun2. Hihi.
Kebendaan ngn ketenangan jiwa mesti seiring bg I la
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2018 05:08 PM | Show all posts
missinpiece replied at 7-1-2018 02:51 PM
I quit keje situ baru berat badan I bertambah selepas bertahun2. Hihi.
Kebendaan ngn ketenangan j ...

Kalau keje situ lg mesti susah hati. U makan pun tak lalu. Bg i workplace enviroment tu sgt penting. Keje kena enjoy and ada work life balance ok
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2018 12:30 AM | Show all posts
Takde akibat ape2 pun... i pernah resign badan berkanun... ok jer life sampai skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2018 09:28 AM | Show all posts
iwan007 replied at 7-1-2018 10:39 AM
Masa i kat credit provider tu kira ok lg la. I x ambik port sgt pasal opis politik. Bos agak garan ...

jom main teka2...TEKUN & Bank Rakyat..ke?..

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2018 07:07 PM | Show all posts
zulka replied at 8-1-2018 09:28 AM
jom main teka2...TEKUN & Bank Rakyat..ke?..

Tet...salah. Sila cuba lg.
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2021 04:01 PM | Show all posts
Boleh share apa alasan yang awak berikan untuk meninggalkan badan berkanun masa interview? Saya buntu nak tulis reason of leaving dalamresme
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 03:25 PM GMT+8 , Processed in 0.303852 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list