CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 5388|Reply: 41

[Pelbagai] Cemana cara korang nak khusyuk dalam solat?

  [Copy link]
Post time 18-11-2017 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Nak tanya ni, korang rasa cemana cara yang paling berkesan untuk korang khusyuk dalam solat? Jom kongsi kongsikan

Rate

1

View Rating Log

Related collections:

  • · Agama|Threads: 1, Subscribe: 0
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2017 09:26 PM | Show all posts
faham makna bacaan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2017 10:13 PM | Show all posts
khusyuk :

>  tujuan solat :
  *sembah Allah
  * Doa minta kat Allah
  * Sujud doa banyak2

> sebelum solat :
  * kalau rasa lemah rimas kaka mandi
  *  sapu minyak wangi
  
> semasa solat :
* faham makna ayat surah lazim
* imagination sama ada kaabah atau bayangkan diri sangat kecil menghadap Allah ( Allah maha ghaib , jadi bayangan kena fokus memperbesar mengangungkan Allah dan menyedarkan diri kita kecil)

> semasa sujud akhir :
  * doa minta kt Allah  ngadu kat Allah

lepas solat istighfar, subhanallah full, selawat dan subhanalla hiwabihamdihi subhanallah hil azim buat 7 kali setiap zikir

nak kata kaka khusyuk jauh sekali, tapi cuba fokus..

dalam hidup kita ada sejuta masalah, waima kita fokus kepada masalah hidup, masalah takkan selesai.. jadi ceriakan jiwa dengan fokus setiap pekara kita lakukan.. jiwa fokus jiwa sihat.. lapangkan dada daripada kekusutan.. dada lapang, jiwa boleh fokus darah tinggi akan turun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Dari awal lagi niatkan yang baik-baik, fikir bahawa Allah itu Maha Melihat serta mengawasi gerak-geri kita sewaktu bersolat.
Bacaan tu kuat sikit, biar boleh kita dgr.
Fahami maksud ayat.
Tapi, saya juga kerap terpesong konsentrasi tu. Masih dan sentiasa mencuba utk terus kusyuk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Pandang tepat kearah tempat sujud dan fahami serta hayati maksud bacaan dan surah2 dlm solat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 03:16 AM | Show all posts
Kalau I, I selalu amik masa sebelum pergi solat. Tenang-tenangkan diri dulu.

Lupakan segala kerja yang ada kat meja & selalu-selalulah ingat, mungkin tu solat yang terakhir kita ke? Sapa tau kan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
nhazlin replied at 19-11-2017 03:16 AM
Kalau I, I selalu amik masa sebelum pergi solat. Tenang-tenangkan diri dulu.

Lupakan segala kerj ...

The same with me. N i suke solat di awal waktu. Lapang hati bile nk teruskan urusan dunia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
#istigfar + basmallah sblm solat
#bacaan dlm solat kena fhm
#bacaan dlm solat boleh didengari oleh telinga sendiri saja.
#mandi atau buat diri selesa sblm solat.

That's all.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 11:19 AM | Show all posts
tetapkan hati solat kerana suruhan allah. dan serahkan sepenuh jiwa kepada allah. insya allah secara automatik kita akan rasa khusyuk. perbuatan solat cuma cara untuk kita berserah diri kepada allah. bukan setakat faham apa makna ayat tapi rasa dalam hati. ini apa yang saya sedang cuba buat. semoga dipermudahkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 12:27 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-11-2017 02:13 PM
khusyuk :

>  tujuan solat :

nice sharing kaka..

insyaallah, iols cuba praktiskan..

tahniah juga tt sebab pilih topik keilmuan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Solat awal waktu. Supaya boleh lapangkan hati, kosongkan minda, ambil masa utk tenang dan fokus. Bila kita susun masa cantik, tak terkejar-kejar, lebih senang nak khusyuk. Jgn solat tergopoh gapah. Hati tak tenang, asyik teringat benda tak sepatutnya.

2. Fahami setiap bacaan dalam solat. Sgt membantu utk khusyuk. Sambil baca sambil ingat maksud sambil imagine perkara tu.

3. Masa mula berdiri nak niat dan sepanjang solat, ingatkan diri dan semat dlm hati, depan aku ni Allah Pencipta aku, master aku. Imagine Dia tgh tengok dan perhati kita one to one, face to face. Kalau dgn boss bila face to face pun kecut kadang2 kan. Ni kan lagi our master. Bila sujud tu ingat yg kalau Dia nak, masa tu juga Dia boleh cabut nyawa kita dan itulah solat, sujud terakhir kita utk Dia. Peluang terakhir. Cuba ingat benda-benda mcm ni, insyaAllah tiba-tiba air mata pun bergenang masa sujud, boleh maintain khusyuk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
ciwi1166 replied at 18-11-2017 09:26 PM
faham makna bacaan.

Ya betul sangat tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 18-11-2017 10:13 PM
khusyuk :

>  tujuan solat :

Kaka cilipadisedap punya perkongsian memang terbaik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
aidia replied at 19-11-2017 12:21 AM
Dari awal lagi niatkan yang baik-baik, fikir bahawa Allah itu Maha Melihat serta mengawasi gerak-ger ...

InsyaAllah akan diamalkan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kuihbakar at 19-11-2017 08:05 PM
purpledesire replied at 19-11-2017 12:52 AM
Pandang tepat kearah tempat sujud dan fahami serta hayati maksud bacaan dan surah2 dlm solat..


Ya memang betul sangat.. tapi terpandang pula telekung orang depan cantik liplapliplap.. kekekekk... Gurau je.. tapi tulah mata mudah sangat melilau... Huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
nhazlin replied at 19-11-2017 03:16 AM
Kalau I, I selalu amik masa sebelum pergi solat. Tenang-tenangkan diri dulu.

Lupakan segala kerj ...

Nhazlin betul sangat pendapat u ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 19-11-2017 07:16 AM
The same with me. N i suke solat di awal waktu. Lapang hati bile nk teruskan urusan dunia.

Kan... Rasa panjang je masa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 19-11-2017 08:19 AM
#istigfar + basmallah sblm solat
#bacaan dlm solat kena fhm
#bacaan dlm solat boleh didengari oleh ...

Betul tu, bagus sangat pendapat u
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
masterudeng82 replied at 19-11-2017 11:19 AM
tetapkan hati solat kerana suruhan allah. dan serahkan sepenuh jiwa kepada allah. insya allah secara ...

Masterudeng82, betul sangat kan.. penyerahan diri kepada Allah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-11-2017 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Themilo replied at 19-11-2017 12:27 PM
nice sharing kaka..

insyaallah, iols cuba praktiskan..

Itulah kan.. nice sangat sharing dari kaka
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 09:18 AM GMT+8 , Processed in 3.354097 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list