View: 6119|Reply: 28
|
Ringkas Tapi Lazat, Beribu Resipi Lain Pun Kalah Dengan Mi Kuah Kelantan Style
[Copy link]
|
|
Sedapnya kalau sambil makan mi, dapat hirup kuahnya panas-panas, orang kata memang terbaik!
Beribu resipi mi tapi kali ini jom cuba Mi Kuah Kelantan Style pula. Ringkas tapi yang pasti memang lazat.
Foto: FB Viral Oh Viral
Bahan-bahan Mi Kuah Kelantan Style
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Halia
(Semua bahan dikisar)
Bahan-bahan untuk sambal kicap
Kicap
Garam
Gula
Limau kasturi
Cili padi
(Tumbuk semua, sama macam buat sambal lain)
Bahan-bahan tambahan
Lada hitam
Sayur-Sayuran (Ikut citarasa masing-masing)
Telur satu biji (kalau nak 2 pun boleh)
Ayam
Udang
Cara-cara
1. Tumiskan bahan yang dikisar tadi.
2. Apabila bahan tumisan dah agak masak, masukkan lada hitam yang sudah ditumbuk halus.
3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan sayur-sayuran yang ada. Biarkan mendidih.
5. Setelah mendidih masukkan ayam dan biarkan ia mendidih juga.
6. Masukkan telur (tak perlu kacau)
7. Masukkan udang yang dipotong halus
8. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan mi kuning dan hidang panas-panas.
Tips: Nak lagi sedap dan manis boleh tambahkan daging dalam resipi ini. Selamat mencuba! -CARI
Kredit Resipi: Viral Oh Viral |
|
|
|
|
|
|
|
nak cuba nanti keep dulu resipi {:hooray |
|
|
|
|
|
|
|
Fuhh tajuk tak mau kalah
Sekali baca resepinya....xde ramuan intimewa pun sampai beribu resipi lain kalah
I sokmo wat mi sup bodo guna ramuan2 tu jugak |
|
|
|
|
|
|
|
Aku bayangkan resipi ni guna bahan extra macam budu yg disimpan bekas perak dan dalam gelap selama 7 tahun. Maafkan hamba. Hamba terpengaruh dengan cerita sweet enemy. |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnyaaa...simple je tp menyelerakan |
|
|
|
|
|
|
|
confirm manissssssssssss |
|
|
|
|
|
|
|
Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je. |
|
|
|
|
|
|
|
Dik non iols bwribu kali dh masak mee rebus guna bahan2 tu.. So basic...
Xde la special mana.. |
|
|
|
|
|
|
|
Dap dap. Sll mkn ni. Mcm ganu version also |
|
|
|
|
|
|
|
noraidil_06: Dap dap. Sll mkn ni. Mcm ganu version also
Mee rebus kn kak.. dapnye! Rindu kat mok!
|
|
|
|
|
|
|
|
Udang kena hiris halus tu untuk dijual.
Untuk kita mencekik sendiri yang macam dalam gambar
|
|
|
|
|
|
|
|
I panggil mee sup bodo
|
|
|
|
|
|
|
|
deathacker: Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.
akk pon panggil mee rebus je...kdng tu guna mi lidi..xda laa special sngt biasa2 je.. |
|
|
|
|
|
|
|
ok paham2.......tq pinkypetal
|
|
|
|
|
|
|
|
wikedsaikel replied at 15-9-2017 02:18 PM
Aku bayangkan resipi ni guna bahan extra macam budu yg disimpan bekas perak dan dalam gelap selama 7 ...
Assalammu'alaikum.
Kita try buat nak? Tukar garam dgn intipati glasswort. Kot2 jd lg best ke manalah tahu. |
|
|
|
|
|
|
|
Ni mee rebus orang Kelantan atau orang kelantan panggil mee kuah
ringkas dan yummy!
kalau kat luar Kelantan, pergi restoran dan order mee rebus, mee lain yang datang kat meja
mee rebus
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
kalo bubuh belut fuhh memang lagi terangkat la mee ni habaq hang |
|
|
|
|
|
|
|
ape resipi rahsia sgt nya ak panggil mee rebus bodo je ni sb bahan2 semua simple. |
|
|
|
|
|
|
|
Saya memang pelik, mee kuah/mee rebus-bahan2 dia buat kan saya pening sikit? Sikit je laa..haha.
Sebenarnya resepi dia lagi ringkas, takde nyer nak taruk bawang bagai... tah apee apee ntah.
Ni saya bagi resepi paling ringkas punya.
Bahan utama:-
Tulang kaki lembu tempatan (direbus)
Bawang Puteh 2 ulas (diketuk)
mee (segenggam-sorang makan)
cili padi ( 1-2 biji di ketuk, ikut kepedasan)
Sayur (kobis/kangkong/sawi)-ikut nak taruk yg mana satu, nak masuk semua pon boley(sayur lain jangan)
Lauk (daging lembu@ayam@udang@sotong-nak yg mana semua boley)
Cara2:-
minyak sikit je (dlm 2 sudu besar)-tumis bersama bawang puteh/daging lembu/ayam shj)sampai wangi
Pastu terus masukkan air rebusan tulang kaki lembu (2 senduk besar)/sorang makan
masuk kan sikit je serbuk perasa(ajinaikmoto), gula 1 sudu kecik, jgn taruk garam-mee dah masin, tapi bagi yg suka masin taruk sikit
tunggu mendidih, pastu taruk lauk sotong/udang dan telur sebijik,
pastu taruk mee dan sayur
Sayur dan mee dah masak tutup api dan siap makan. |
|
|
|
|
|
|
| |
|